לקראת ולכבוד יום ירושלים מתקיים היום בצרפת אירוע מיוחד של הקהילה היהודית. על האירוע שוחחנו עם הרב אברהם דרעי, מנהל המזרחי העולמית בצרפת.
כבר בראשית הדברים שאלנו את הרב דרעי כיצד מצוין בצרפת היום שעליו חלוקות הדעות כאן בישראל, ונדמה כאילו רק הציונות הדתית היא המציינת וחוגגת אותו. במענה אומר הרב דרעי כי גם אם נראה שבארץ רק הציונות הדתית מתייחסת ליום כחג, הרי שכאשר נמצאים ממרחק של 4000 קילומטר מבינים את המשמעות של מרכזיותה של ירושלים והיותה בירתה הנצחית של עם ישראל. המציאות ממרחק הופכת את הדברים לברורים הרבה יותר.
"עבור העם שנמצא עדיין בתפוצות יש צורך מובהק להרים את הראש מהמציאות הסובבת אל מהותו של היום הזה שמציין את הקשר החם בין עם ישראל לבין בירתו. לעומת זאת העם היושב בציון, בגלל שהוא יושב בציון, מקבל דברים כמובנים מאליהם", אומר הרב דרעי ומוסיף כי דווקא מי שעדיין מצוי בדרך העולה לירושלים ועדיין לא הגיע אליה חש היטב את הצורך בכנסים ובפעילויות המביאות לידי ביטוי את ייחודה וחשיבותה של ירושלים.
באשר להתמודדויות אותן הגדיר כ"המציאות הסובבת", מציאות שממנה יש להרים ראש ולהתבונן אל מהותו של יום ירושלים, שאלנו את הרב דרעי אודות האנטישמיות המרימה ראש והופכת חלק בלתי נפרד משגרת יומה של יהדות התפוצות. הרב דרעי מספר כי אכן הימים האחרונים מורכבים מאוד עבור הקהילות בתפוצות. "המבצע הצבאי תפס אותנו בפעם המי יודע כמה במצב שבו ישראל חוטפת איומים ומתקפה מיידית, וזה הופך באירופה, ובעיקר כאן בפריז, להרמת הקול האנטישמי כאשר הם מציירים את ישראל כזו שתוקפת".
הרב דרעי מספר על הבניין החדש בו מתקיים כינוס יום ירושלים בפריז, בניין שנחנך בשנת 2020 רגע לפני פרוץ מגיפת הקורונה ולמעשה הפך המקום למרכז שהוא מעבר למרכז רוחני דתי, אלא למרכז המשלב גם את חיי הקהילה עם הממד הדתי. בהיותו כזה הופך המתחם למעין מבצר עבור היהודים המתכנסים לתוכו והדבר בה לידי ביטוי הן באמצעי הגנה נגד ירי לעברו והן בתחושה של הבאים לתוכו שמי שנכנסים לאזור שהוא 'אקס טריטוריה' ישראלית, שגרירות ישראלית, בתוך המציאות הפריזאית, ועם זאת "באוויר מרגישים את האיום".
לתחושות הקשות התווסף הפיגוע הרצחני בג'רבה ובו אחד הנרצחים הוא בן הקהילה היהודית בצרפת, תושב מרסיי. כל האירועים הללו מהווים את החיבור בין הקהילה בתפוצות לבין מרכזיותה של ירושלים. כולם מבינים שעתידם מובטח על ידי מדינת היהודית שתבטיח את שלומם".
"ברגעי התפרצות שנאה והסתה בפועל, בין השאר גם על ידי ירי מכוון ופיגועים אכזריים, אנחנו מחויבים להבהיר שגם אם יש עדיין חיים יהודיים כאן, בג'רבה ובמקומות נוספים בעולם, כאשר אנחנו מגיעים בשם המזרחי העולמי, אנחנו מבקשים את אחינו, את אחיי אנכי מבקש, ואומרים להם 'כי מציון תצא תורה' ודבר השם מירושלים. הכוונה של כולם הוא לכיוונה של ירושלים והיום זה לא רק חלום וסיסמא 'בשנה הבאה לירושלים', זה יכול להיות גם כאן ועכשיו ולא רק בשנה הבאה".