
הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל קיימה היום בבוקר (ב') דיון בנושא מערך בריאות הנפש והשקעה בבתים מאזנים המהווים חלופה לאשפוז פסיכיאטרי, במסגרת דיוני הוועדה על סכום ההקצאה השנתי מהקרן.
יו"ר הוועדה, ח"כ לימור סון הר-מלך מעוצמה יהודית, ציינה בתחילתה של הישיבה: "אנו רואים בהשקעה בבתים מאזנים למתמודדי נפש שינוי פרדיגמה ויחס אחר לאדם; אנו רוצים לדייק את ההקצאה, כך שהסכומים המוקצים לטובת העניין יהיו יעילים ומשמעותיים".
מנהל המערך הקליני במשרד הבריאות, ד"ר אודי ססר: "אנחנו צריכים לחשוב יצירתית איך אפשר לקחת כסף שצבוע כחד פעמי וליישם אותו על מודלים שדורשים תקצוב בסיס – בין אם מדובר בצוותי משבר או בבתים מאזנים. החשיבה היא לעשות מהלך משולב של ניצול מבחני התמיכה הקיימים לשירותים מונעי אשפוז לצד כספים חד פעמיים לפיתוח התשתיות של אותן חלופות שמונעות אשפוז. אנו בשיח עם הקופות כדי לקדם זאת. הדבר האחרון שנרצה זה בתים מאזנים שיקומו במימון ממשלתי ויהיו בתים פרטיים, מה שיחמיר את הבעיה של הרפואה הפרטית אל מול זו הציבורית".
ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד תקפה את הבחירה בהשקעה ואמרה: "החוק קובע בצורה ברורה לאן אמורים ללכת הכספים. אני מברכת על כל פרויקט בתחום הבריאות ובוודאי בריאות הנפש. עם זאת, צריך לומר שקופות החולים קורסות תחת הנטל וכל הזמן מעמיסים עליהן עוד, וצריך לוודא שהשירות הוא באמת טוב. לא ניתנה תשובה למה לא מושקע כסף מתוך קרן העושר בנושאים שגם הם עוסקים בבריאות הציבור כדוגמת אנרגיות מתחדשות. אם לא נטפל במשבר האקלים – לא יהיו הדורות הבאים. דאגה קודם למבנים זו אי הבנה של האירוע".
יו"ר הוועדה סון הר-מלך אמרה במהלך הדיון: "אנו רואים בבתים מאזנים שינוי פרדיגמה ויחס אחר לאדם. זה נותן תקווה וחזון שגם למטופל עצמו יש לאן לחזור בתוך הקהילה. אני רוצה שמהוועדה הזה ייצא קול אחר ביחס למתמודדי נפש – לא עוד אלו שנמצאים שם בקצה המחנה. כמו כן צריך שלקופות החולים תהיה היכולת לתפעל את זה ושיהיו כספים צבועים לטובת בתים מאזנים. השאלה שאנו נדרשים אליה היא כיצד לעודד את הקופות לרכוש את השירותים של הבתים המאזנים. ביחס לבינוי מוקד ארצי לצוותי משבר – נבחן כיצד ניתן לקדם גם את הנושא הזה באמצעות ההקצאה".