הנשיא הרצוג עם צוותי המו"מ של הקואליציה והאופוזיציה
הנשיא הרצוג עם צוותי המו"מ של הקואליציה והאופוזיציהצילום: קובי גדעון, לע"מ

המשחק בבית הנשיא עדיין לא נגמר, אבל עמוק במחצית השנייה כבר אפשר להודות שהאופוזיציה מובילה בבטחה, והקואליציה משוועת לגול או שניים רק בשביל לספק את הקהל המתוסכל.

האירוע המכונה "שיחות ההידברות" הוא אירוע חסר תקדים במונחים פוליטיים. הקואליציה, שבאמתחתה רוב של 64 אצבעות בכנסת, עדיין מורתעת ומוחלשת מעוצמת המחאה, גם אם בימים אלה כוחה נחלש. היא משוועת לקבל הסכמה מהאופוזיציה לחלקים משניים מתוכנית הדגל שלה, שבה התמקדה במהלך כל כנס החורף.

לנגד עיניו של לוין, בעוד כשבועיים יתקיימו בחירות לוועדה לבחירת שופטים במתכונת הישנה. אותה ועדה שהוא נשבע להילחם בה מלחמת חורמה, בז לשיטתה, פעל כדי שלא תוקם בחודשים הראשונים של הממשלה והגדיר את שינוייה כלב הרפורמה וכהישג המרכזי שבשבילו רצה להתמנות לתפקיד.

בעיתון "ישראל היום" דווח כי אמנם שר המשפטים סבור כי עוד יוכל להגשים את חלומו, אבל רוב מוחץ במערכת הפוליטית יודע כי לאחר בחירת נציגי הכנסת לוועדה שמוגדרת בחוק לכל הכנסת ה־25, הסיכוי לשנותה בקדנציה הנוכחית נמוך עד אפסי.

גם אם יעבור בעתיד חוק לשינוי הרכב הוועדה, מדובר בשינוי כללי המשחק תוך כדי המשחק. בג"ץ, בסיכויים לא מבוטלים, עלול לקבוע כי החוק יחול רק מהכנסת הבאה. נתניהו לא צפוי לאפשר זאת מחשש שהדבר יצית מחדש את אש המחאה. מדובר בהישג גדול מאוד למפגינים, בהתחשב בעובדה שהחוק מוכן כבר לקריאות שנייה ושלישית והיה רחוק מספר שעות בלבד מאישור סופי במליאה.

הדיל שמונח על הכף כרגע בבית הנשיא ידוע לכל - חוק יועמ"שים וצמצום עילת הסבירות בהסכמה, בתמורה לגניזת השינויים בוועדה לבחירת שופטים. אבל מדובר בעסקה מסובכת מכפי שהיא נראית.

בשל חוסר האמון הרב שיש בחדר, במחנה הממלכתי גם דרשו את "סעיף קץ התביעות", כלומר, הקואליציה תתחייב על כל הסכמה לא לקדם שום חקיקה נוספת בעניין מערכת היחסים בין הרשויות, הרשות השופטת ואגף הייעוץ המשפטי בממשלה. סנונית ראשונה לכך ניתן היה לראות בנאומו של גנץ בישיבת הסיעה, שאמר: "לא יהיו הסכמות בלי להבטיח שלא יהיה פרק ב' של החקיקה". כך מצרף גנץ גם דרישה למנגנון ערבויות, והפעם זה לא יהיה דרעי. כלומר, מבחינת האופוזיציה הסכמה בבית הנשיא משמעותה שלוין יכול לשכוח משינויים חוקתיים ומרפורמות בפרקליטות ובמוסד היועמ"ש, כפי שהוא חולם.

גם בנושא חוק היועמ"שים ועילת הסבירות יש עוד עבודה רבה. הקואליציה מבינה כי היא נהגה בפזיזות במתווה הנשיא שהוצג במארס האחרון, כשבעטה בו חזק מדי. בקואליציה מוכנים עקרונית לצמצום עילת הסבירות ולחוק היועמ"שים ברוח מתווה הנשיא, אך כעת באופוזיציה אומרים כי הם הסכימו למתווה כמקשה אחת ומנהלים משא ומתן עיקש על עילת הסבירות וחוק היועמ"שים. מה שהקואליציה יכלה לקבל בקלות בסוף החורף, היא מתקשה להשיג בקיץ.

הם מוכנים להתפשר על ביטול עילת הסבירות על החלטות ממשלה. בחוק היועמ"שים הם מסכימים לאפשרות ייצוג פרטי לשרים במידת הצורך, אך לא לקביעה שחוות דעת היועצים לא מחייבת. מתווה הנשיא כלל הצעות נדיבות יותר בנושאים האלה, אך ההערכה היא כי אם תהיה עסקה, היא אכן תהיה ברוח מתווה הרצוג הקודם בסעיפים אלה.

גם אם יגיעו להסכמה על שני הנושאים, לא ברור אם תהיה חקיקה בפועל או רק הסכמה הצהרתית והמשך המשא ומתן על חוק יסוד: חקיקה ושאר הנושאים. הקואליציה חוששת להצהיר פומבית על הסכמה לקץ התביעות ועל גניזת השינויים בוועדה לאלתר, אך בפועל היא מוכנה להקפיא לזמן ארוך את השינויים, דחייה שמשמעותה ידועה לכל בפוליטיקה הישראלית חסרת הוודאות.

באופוזיציה רואים את הדברים הפוך לגמרי ומסרבים לחגוג הישגים. הם מתעקשים שעד שהוועדה לא תוקם סופית עם נציג מטעמם - שום דבר לא השתנה. מבחינתם, עצם שהייתם בבית הנשיא היא מתנה לנתניהו. לדידם, השיחות מספקות לו כיפת ברזל לביקורת הבינלאומית שהיתה נגדו בשל הרפורמה. גם המחאה דעכה, וכך ראש הממשלה קיבל שקט להעביר תקציב ולנסות לעסוק ביוקר המחיה ובתחזוק הקואליציה. לאחר פיטורי גלנט ועצירת הרפורמה הקואליציה נכנסה לסחרור, ורבים ניבאו לה קיצור חיים משמעותי.

לצד כל זאת, הצוות של הרצוג מנסה לעשות הכל בשביל לייצר מעט הסכמות, מתוך הבנה שהלחץ הציבורי על שני הצדדים גובר. בפגישה האחרונה הוקרא לצדדים מסמך עקרונות שנועד לייצר תשתית להסכמות, אך כדי לעמוד במשימה התוכן שלו לא אומר כלום ומופיעות בו כותרות כלליות כמו "חיזוק מעמד הכנסת", "חיזוק המשילות", מושגים שהסכמה עליהם דומה להסכמה שהשמש זורחת בבוקר.

גורמים בקואליציה טוענים שיש עתיד לא מוכנים לכל מצג של הסכמות. גורמים במפלגה מודים שלא יסכימו לכך כל עוד אין הסכמות בפועל, בטענה שזה ישרת את הקואליציה. אין עדיין דדליין לשיחות, אך גם הרצוג סימן את 14.6, יום הבחירות לוועדה לבחירת שופטים, כנקודה מכריעה בשיחות.

"14 ביוני זה תאריך חשוב להוכיח אמון, אבל זה תהליך ארוך ואני לא מציב דדליינים", הגדיר זאת הרצוג. אם הקואליציה תבחר שני נציגים מטעמה, האופוזיציה תפרוש מהשיחות. כמו כן, יש עתיד לא הסתפקו בכך ודרשו שלוין יכנס את הוועדה עד סוף יוני - דרישה שלה המחנה הממלכתי לא שותפים. אם לוין לא יעשה זאת, יש עתיד יפרשו מהשיחות, כך שגם אם ייבחר נציג אופוזיציה - שעון העצר על גבו של לוין יחל לפעול, ולא ברור עדיין מה יעשה.