יאיר רביבו
יאיר רביבוצילום: Yonatan Sindel/Flash90

ראש העיר לוד יאיר רביבו הוביל ואירח בלשכתו חתימת "הודנה" - הפסקת אש בין נציגי משפחות הפשע אבו קטיפאן בעיר.

על פי המסמך, שנכתב בכתב יד בלשכת ראש העיר, "שני הצדדים מתחייבים ונשבעים על הקוראן להודנה, הפסקת אש, שתחל מידית למשך 3 שבועות".

עוד נכתב: "על צד מתחייב לשמור על שקט מלא ולקחת אחריות מלאה על אנשיו. אם תהיה בעיה או התגרות יש לפנות מיד לראש העיר או לאבו שריקי (חבר מועצת העיר לוד מחמד אבו שריקי, י"ג) כדי לפתור הבעיה".

סעיף מרכזי בהסכם ההודנה כלל התחייבות מצד ראש העיר רביבו לשוחח עם המשטרה שתמנע "ככל האפשר" ממעצרים והריסות. "ראש העיר ישוחח עם מפקד התחנה שבזמן ההודנה, הוא יימנה ככל האפשר מפעילות משפטרתית כמו מעצרים והריסות, כל עוד השקט נשמר", נכתב.

בהמשך, נקבע מועד לפגישה נוספת בלשכת ראש העיר שמטרתה "להגיע לשלום כולל ומלא" לקראת אירוע "סולחה". עוד הוחלט כי "הסולחה הסופית תיערך במסגד הגדול בראשות השייח' מחמוד, ובהשתתפות כל הצדדים, ראש העיר ומכובדים מכל הארץ".

כזכור, בתקופה האחרונה התגברה המלחמה של משפחות הפשע בעיר לוד. המלחמה בין המשפחות מסכנת גם חפים מפשע. תושבת נווה זית בעיר לוד וכתבת העיתון בשבע עפרה לקס ניצלה בשבוע שעבר בנס, לאחר שקליע חדר לחדר השינה שלה בביתה.

בתוך כך, ההודנה שהשיג ראש העיר לוד רביבו חטפה גם ביקורת. "זה מסמך מטורף ובלתי נתפס", כתב עיתונאי התאגיד אבישי גרינצייג. "ראש עיר מזמין אליו שתי משפחות פשע כדי לחתום על 'הפסקת אש', ובמקביל ראש העיר חותם ומתחייב בעצמו לסייע מול המשטרה למנוע ככל האפשר מעצרים ופעולות אכיפה משטרתיות, כולל 'הריסות' (מה הקשר בכלל?) כל עוד השקט נשמר. מדינת ישראל הרימה ידיים מול הפשע".

עיתונאי הארץ רן שמעוני דווקא הבין את רביבו. "צריך לזכור את הרגע הזה, שבו ראש עיר מארח בלשכתו עבריינים וחותם איתם על הסכם", כתב. "לא כדי לבקר את רביבו, זה הכי קל, אלא כדי להבין מה קורה כשהמדינה מפקירה עיר לגורלה. רביבו סופג הרבה ביקורת. בעיר, מחוצה לה, בתקשורת. שוב ושוב הוא מתקשה שלא לחצות גבולות. לשם שינוי, הפעם אפשר להבין אותו".

לאחר פרסום ההודנה, גורמים במשטרת ישראל אמרו כי ההחלטות לא מתואמות עם המשטרה. מעיריית לוד נמסר: "אנו כמובן דורשים פעילות אכיפה מלאה והכנסת השב"כ לפעילות למיגור הפשיעה במגזר הערבי. המשטרה היתה מעודכנת בדיוני ההודנה שהחלה אצלה והסתיימה אצל ראש העיר. מפקד המחוז בירך את ראש העיר על ההודנה ככה שההודעה מטעם המשטרה איננה מובנת. ברור שמי שיעבור על החוק צריך לחטוף ומיד".

ראש העיר לוד רביבו הגיב לביקורת נגדו: "אני מוכן להפוך כל אבן על מנת להביא שקט ובטחון אישי לתושביי היקרים, יהודים וערבים כאחד. לאחר העברת מסרים רציניים שלנו ושל המשטרה שאם הם לא ישכילו לסיים הסכסוך ביניהם הם ימשיכו לספוג עונשים כבדים, יצרו איתי קשר נכבדי החמולה וביקשו את עזרתי לפשר בין הצדדים. נעתרתי מיד לפנייה, ועדכנתי את המשטרה במהלך, ובמשך יומיים קיימתי עשרות שיחות ופגישות על מנת להוביל תחילה להודנה".

"לשמחתי לקראת כניסת השבת הצדדים חתמו על מסמך הבנות שהכנתי", כתב. "אני כולי תפילה שההודנה תישמר ובעוד 3 שבועות יתקיימו מגעים לסולחה ובעזרת השם ואינשאללה שיסתיים אחד הסכסוכים הקשים והמרים שיש כעת בעיר. לא יודע אם זה יחזיק מעמד אבל לאור אוזלת היד של הרשויות, כשפנו אליי אמרתי שחייבים לנסות גם את זה. ייתכן שזה ייכשל וייתכן שזה יצליח".

עוד אמר: "ויובהר, מי שעובר על החוק חייב להיכנס לכלא, מי שיורה חייב להיעצר ולהיכנס לשנים רבות לכלא. זה לא קשור להודנה. ולראיה, המשטרה עצרה שבוע שעבר 13 מעורבים אך הם שוחררו על ידי בית המשפט. את הכל אני עושה למענכם, רק כדי להבטיח פה שקט, ולמנוע מצב בלתי נסבל של כדורים שחודרים לבתים ושל תבהלה נוראית הנשמעת בכל פינה בעיר, ומאיימת על בטחונם של כל תושבינו יהודים וערבים כאחד".