יאיר שטרן באזכרה בהר הרצל
יאיר שטרן באזכרה בהר הרצלצילום: גדעון מיטשניק

במרוצת עשרות שנותיה הראשונות של המדינה טענו לא פעם בוגרי אצ"ל ולח"י להדרתם מהאתוס הלאומי. האם היו גם מקרים של הדרה שביצעו אנשי אצ"ל כלפי אנשי ההגנה? סא"ל במיל' גדעון מיטשניק מספר על האירוע של גדעון גרושקין, שעל שמו הוא נקרא, איש הגנה שזכרו הודר מאנדרטת זיכרון לקרב בו נפצע ומאוחר יותר מת מפצעיו והתרחש בשבוע זה לפני 75 שנים בכפר מלחה שבדרום ירושלים.

מיטשניק מספר על הקרב על מלחה בו לחמו יחד לוחמי אצל והגנה, ובו נפלו 17 חיילי אצ"ל במערה אליה נכנסו ולוחם נוסף, והם המונצחים במקום, בעוד חלל נוסף חסר וזהו גדעון גרושקין שנפצע קשה בקרב על מלחמה ונפטר מאוחר יותר בעקבות פצעיו.

"ביום ראשון בחלקת תש"ח בהר הרצל התקיים טקס אזכרה צבאי, באותה חלקה בה קבורים חלק מחללי האצ"ל שנהרגו באותו קרב. באירוע הזה נכחו לא רק חיילים של חיל הקשר, כי גרושקין היה חייל של מחלקת הקשר הירושלמית בימים בהם התקיים שיתוף הפעולה בין האצ"ל וההגנה, ימי ראשית הקמתו של צה"ל", מספר מיטשניק.

באירוע האזכרה נכחו גם יאיר שטרן, בנו של מפקד הלח"י, בשל קרבה משפחתית ביניהם, גדעון היה דודו של יאיר שזוכר פגישה ביניהם בסמוך לשנת 48'. כמו כן נציג ארגון מורשת ההגנה בירושלים יוסי דגן, כך גם אמנון רותם, שדודו היה משה ברזני איש הלח"י, אליהוא בן און איש התקשורת תושב מלחמה, אפרים שלאין מבית הכרם ואחרים. "כל החבורה הזו נאספה להצדיע לזכרו של גרושקין. הזמנתי את יו"ר ברית האצ"ל בירושלים שגם הוא לקח חלק בקרב על מלחמה, ואת מנכ"ל הארגון. לפני הטקס ביקשתי שוב תיקון של ההנצחה", אומר מיטשניק ומרחיב:

כבר לפני כשלוש שנים פנה מיטשניק כמנהל מכון ז'בוטינסקי באותם ימים, לברית חיילי האצ"ל ו"הצפתי את העניין. אמרתי שיש אנדרטה מול הכפר מלחמה. גדעון לא מוזכר שם. בואו וננסה לתקן אחרי שנים. קיבלתי תשובה שזה לא שייך ולא רלוונטי. שאלתי מדוע ולא קיבלתי תשובה", הוא אומר מספר כי במקביל פנה למשרד הביטחון ושם הפנו אותו לארגון ברית חיילי האצ"ל בתואנה שמדובר באנדרטה פרטית ולכן האחריות היא על ארגון ברית חיילי האצ"ל.

לשאלתנו אם התשובה הזו מספקת, שהרי לא ניתן להקים אנדרטאות פרטיות ללא אישור של משרד הביטחון, אומר מיטשניק כי אכן התשובה אינה מספקת שהרי עיריית ירושלים לא הייתה מאשרת הקמה של אנדרטה ללא אישור של משרד הביטחון.

מיטשניק פנה שוב לקראת יום השנה ה-75 לקרב, יום ח' תש"ח. "שאלתי האם 75 שנה אחרי לא הגיע הזמן לעשות תיקון? פניתי למשרד הביטחון, למדור נפגעים של חיל הקשר, ליד לבנים ולעיריית ירושלים. התשובה הראשונית שקיבלתי ממשרד הביטחון היא שזה לא הם אלא ברית חיילי האצ"ל. אמרתי שאני לא מקבל את התשובה כי משרד הביטחון צריך לנקוט עמדה כשאני כשאר בשר של גדעון גרושקין, לא מקבל תשובה מאנשי ברית חיילי האצ"ל. הם פנו וביקשו תשובות והצטרף לכך גם ארגון מורשת ההגנה, אבל הם נהדפו על ידי ברית חיילי האצ"ל".

"גורם בכיר במשרד הביטחון העלה הצעה מעניינת. הוא אמר שנסתפק בפתרון ביניים. במקום האנדרטה נציב לוח אבן באותה חלקה בסמוך ועיריית ירושלים היא שצריכה להחליט. הסכמתי. נציג ארגון מורשת ההגנה פנה לברית חיילי האצ"ל וגם כאן הוא נהדף בטענה שהוא לא נהרג שם", מספר מיטשניק ותוהה כיצד הוא כ"קרוב משפחה של חלל מלחמת העצמאות, במקום לקבל שיתוף פעולה אמפטי, כל אחד מפנה אותי לשני. הגורם היחיד שחיזק את ידיי הייתה רמ"דית נפגעים של חיל הקשר שאמרה שהנושא ייבדק ואנחנו איתך. קודם כל חמלה והשתתפות, זה מה שקרוב של חלל צריך לקבל".

בברית חיילי האצ"ל הבטיחו בשבוע שעבר שיקיימו דיון על ההצעה וביום ראשון נמסרה למיטשניק התשובה לפיה רעיון ההנצחה "לא שייך" ו"שההגנה ינציחו אותו". על תשובה שכזו המתקבלת בימים סוערים ומפולגים שכאלה אומר מיטשניק: "שומו שמיים, ישראל 2023, אנחנו מוטרדים מהשסע והקיטוב והם מחזירים אותנו לימי המאבק ואלטלנה, לימי המנדט".

מיטשניק מזכיר כי גרושקין נהרג כחייל צה"ל בכוח משותף, כאשר המ"פ שקיבל אותו תחת אחריותו בקרב הוא איש האצ"ל שמעיד עליו כמי שצוות אליו וכשנדרש לחזור ולהשיב את מכשיר הקשר הודיע המ"פ שלא יסכים להורות על החזרתו של גרושקין עד שלא תתקבל פקודה מפורשת, ופקודה שכזו אכן מגיעה ואכן המ"פ, איש האצ"ל מספר על כך ששלח את גרושקין לאחור, "אבל מה אומרת ברית חיילי האצ"ל? שבישראל 2023 אנחנו עדיין בתקופת המחתרות, שכל אחד יקים אנדרטה לעצמו ואין מקום לביחד".

"אני שואל, האם אתם לא חניכי בגין שאמר על האלטלנה שלא ירים יהודי יד על אחיו, בגין שנאם את נאום הצ'חצ'חים על ברזני ופיינשטיין וקרא 'יהודים אחים'? איפה הרוח הזו של ברית חיילי האצ"ל? זה מטריד ומכעיס אותי כי התשובה שקיבלתי קרה וחסרת רגש", אומר מיטשניק ומביע תקווה לקבלת מכתב ממשרד הביטחון שבו יובהר שאין התנגדות להצבת לוח מיוחד, מה שאמור להביא את עיריית ירושלים לאשר את התיקון. "ההנצחה של גרושקין היא זה לא רק מהיבט ערכי ומוסרי. אנחנו צריכים להיות ביחד ולהיזכר לרוח של המאבק ביחד. כיום לבד מאתר יזכור של משרד הביטחון כמעט באף מקום אין איזכור לגדעון גרושקין. זה סיפור חובתנו להתגבר על הכיתתיות, להיות נאורים ומחבקים".

פנינו לבקשת תגובה משלמה גולדהר, יו"ר ברית חיילי האצ"ל, ובמענה הוא השיב כי "אנו דשים בנושא זמן רב ואין לי מה להוסיף בנידון".