
תמר הולשטיין, תלמידת אולפנת רעיה ותושבת הוד השרון, עברה לפני כשבוע בשעה טובה טסט ראשון. אך חרף ההצלחה המהירה, המחיר לא היה זול במיוחד.
"המחיר הכולל הוא גבוה מאוד, בערך 7500 שקלים", מספרת תמר. "כל תלמיד יכול לעשות מבחן תיאוריה מטעם בית הספר או באופן פרטי ומשלם 70 שקלים, אך יש הרבה שלא עוברים וצריכים להיבחן שוב.
הוצאה נוספת היא בטופס ירוק, כמה עשרות שקלים בשביל הבדיקה. עד כאן החלק הקל. הכסף הגדול הוא בשיעורי הנהיגה. אני למדתי באזור הוד השרון וכפר סבא, ושיעור של 40 דקות עלה לי 180 שקלים, כאשר המינימום הוא 28 שיעורים. מדובר בהמון כסף, בפרט שהמורים לא מגישים אחרי 28 שיעורים. אני למשל ניגשתי בשיעור 36, כך שזה יוצא הרבה יותר. לזה יש להוסיף טסט פנימי, שעולה עוד 200 שקל, הרשמה לבית הספר לנהיגה - עוד 250 שקל, וטסט חיצוני - 300 שקל. כל דבר מצטבר להוצאה גדולה מאוד". תמר מדגישה כי כל האמור הוא רק במצב של טסט ראשון. "כל זה רק בטסט ראשון, אך במידה ויש טסטים נוספים, מדובר בעוד תשלום לטסט החיצוני ועוד תשלום על שיעורים".
איך חוסכים סכומים כאלו?
"כמה שאעבוד, קשה מאוד להגיע לסכום כזה", קובעת תמר. "ההורים ממש עזרו לי, די בהתחלה נגמר לי הכסף ושילמו בעבורי. גם סבא וסבתא שמחו לעזור, אבל יש המון שנתקעות בזה, לא כל ההורים יכולים לעזור, וזה באמת מורכב. האתגר הכספי זהו האתגר שמעסיק את מי שלומד נהיגה, מדובר בהמון המון כסף, ואצלי זה 180 שקלים לשיעור, ויש מקומות שבהם זה מטפס ליותר מ־200 שקלים".
תמר מדגישה כי המחירים הגבוהים בסופו של דבר פוגעים גם באיכות הלמידה. "לדעתי אם יורידו את המחירים, תלמידים ירצו לעשות יותר שיעורים ולהתמקצע יותר בנהיגה, ולא לגשת ישר אחרי 28 שיעורים, כי מדובר בהוצאה כבדה. צריך פתרון כדי להוריד את המחירים, לא נורמלי שהמחירים של השיעורים רק עולים".
המחיר שנאלצה הולשטיין לשלם לא נחשב לגבוה ביותר בשוק. יש שיגידו שזהו מחיר סטנדרטי לגמרי, ובמקומות רבים בארץ הוא ייחשב אפילו נמוך. באריאל המחירים נעים בין 200 ל־220 שקלים, ויש מורים שדורשים אפילו יותר. בתל אביב המחירים נעים בין 180 ל־200 שקלים ובירושלים בין 180 ל־190. לצד זאת, יש גם אזורים זולים יותר כמו קריית מלאכי (160), עפולה (160), לוד (170), אשקלון (185) ודימונה (140–170). חשוב להדגיש: בכל עיר יש משתנים להורדה או העלאה, תלוי בביקוש של המורה, וגם תשלום למורה לנשים למשל עשוי להיות גבוה יותר.
היצע וביקוש
המחירים הנוחים ביותר הם בבית שאן, שם ישלם תלמיד 200 שקלים לשיעור באורך שעה. כאשר השיעורים ארוכים יותר, נדרשים רק 19 שיעורים עד הטסט, כך שהעלות הכוללת זולה יחסית ומתקרבת לחמשת אלפים שקלים, כולל הכול. "הסיכוי לעבור טסט גבוה, יש מורים טובים והמחיר הוא הכי נמוך שיש", מספר יהודה כהן (18), תושב כוכב השחר ורכז בצעירי מפלגת עוצמה יהודית. אך ההגעה לשם אינה עניין של מה בכך בעבור כהן. "קרוב לשעתיים הלוך וקרוב לשעתיים חזור בשביל להשיג מחיר כזה. שש וחצי שעות מהרגע שיצאתי מהבית ועד שחזרתי. אני עושה שיעורים כפולים, כך שהייתי צריך לנסוע רק עשר פעמים ובפחות מחודשיים סיימתי את השיעורים, אבל עדיין בתור אחד שעובד אני מפסיד על הזמן כסף".
למרות המחיר הנמוך יחסית, גם כהן רואה בסכום שנדרשים בני הנוער לגייס ללימודי נהיגה מעמסה גדולה מדי. "אני חושב שדי אבסורד לבקש מחיר מבני נוער שלא בטוח שיכולים לעמוד בו. אני אישית מממן את עצמי במאה אחוז, אך גם למי שעובד הוצאה של רישיון היא סכום גדול. כל זאת במידה ואני אעבור טסט ראשון, אם אצטרך עוד שיעורים זה בכלל סכום מטורף. מצבי עוד טוב, כי אני לומד בבית שאן, חברים שלי שלומדים באריאל או בירושלים מסיימים בהוצאות הרבה יותר גדולות: חבר אחד הוציא שמונת אלפים שקלים, חבר אחר עשרת אלפים שקלים ויש אחד שהוציא אפילו 11 אלף שקלים. די מופרך שלבן נוער יהיו 11 אלף שקלים בשלוף להוציא". לדברי כהן, הנקודה הכי מאכזבת בסיפור היא העיכוב המשמעותי בתחילת הלימודים. "אני מכיר אנשים שלקח להם המון זמן כדי להתחיל ללמוד, עקרונית רציתי ללמוד בגיל 16 וחצי, בפועל התחלתי לפני שלושה חודשים, זמן קצר לפני גיל 18. חיכיתי שנה כדי שיהיה לי כסף כדי לעשות את זה, כמוני עוד הרבה חברים שחוסכים הרבה זמן כדי שיוכלו לעשות רישיון נהיגה".
כמה מורים לנהיגה אשר פנינו אליהם מסרבים להתראיין בגילוי שם לעיתון משלל סיבות. "אין קרטל, הכול זה היצע וביקוש, שוק חופשי", מסבירה אחת המורות לנהיגה בשיחה עם ''בשבע' את הסיבות למחיר הגבוה. "אין הרבה מורים ויש הרבה תלמידים שלומדים נהיגה, לכן הם יכולים להרשות לעצמם להעלות מחיר. במקום שיש מורים כמו תל אביב, המחירים הם 180 שקלים לשיעור, ואילו באריאל יש חוסר במורים, לוקחים מינימום 200 לשיעור, כי אין הרבה מסחר". בדבריה היא מדגישה כי מורים לנהיגה אינם מרוויחים הרבה, ולכן הורדת מחירי הנהיגה היא כמעט בלתי אפשרית, בפרט נוכח ההוצאות על דלק, התשלומים לבתי ספר לנהיגה, תחזוק הרכבים, מיסים ועוד שלל סיבות אשר מייקרות את עלותו של שיעור הנהיגה, ביחס לשיעורים בעבר.
337 שעות עבודה
מי שכואב את המצב ונושא זה אף היה חלק מהמצע שלו עוד בתקופת הפריימריז למפלגת הציונות הדתית הוא חבר הכנסת צבי סוכות. "אנחנו בוחנים את הנושא ועובדים עליו, סיימנו כמה פגישות במשרד התחבורה ויש כמה רעיונות בעניין", מספר סוכות בשיחה עם 'בשבע'. "מדינת ישראל היא מקום שיחסית לעולם לימודי הנהיגה בה הם יקרים ומסורבלים, לכן אנחנו כן מנסים להעתיק רעיונות בעולם בתיאום עם אור ירוק ומשרד תחבורה". סוכות עדיין מנוע מלפרסם את הפתרונות שדנים עליהם בחדרים הסגורים, אך חשוב לו להגיד: "יש כמה רעיונות שבוחנים, אבל יש כאן מורכבות, כי מצד אחד לימוד נהיגה בישראל הוא ארוך ומסובך כפי שאמרנו, ומהצד השני אנחנו במדינה שנמצאת במקום גבוה יחסית בשיעור תאונות הדרכים. לכן לאמירה בוא נקל ונהיה כמו מדינות אחרות עלול להיות מחיר, בפרט כאשר לחלק מהאוכלוסייה יש תרבות נהיגה בעייתית".
הדברים של סוכות נתמכים בנתונים ברורים, המעידים על תרבות הנהיגה הבעייתית שגובה לא פעם את חייהם של צעירים. יניב יעקב, מנכ"ל אור ירוק, אמר רק לאחרונה בדיון שנערך בנושא בכנסת כי בשנת 2022 נהרגו 49 נהגים צעירים בתאונות דרכים. "כל נהג חמישי הרוג הוא נהג צעיר. אנחנו רואים יותר תאונות חזית ותאונות עצמיות שמאפיינות נהגים צעירים, לחץ חברתי, אלכוהול והיסח דעת". לדבריו ישראל נמצאת במקום ה־30 מתוך 32 מדינות אירופה בתאונות קטלניות במעורבות נהגים צעירים. הוא ממליץ לשים דגש על תהליך הבקרה של הליווי לנהג צעיר בתחילת דרכו. "חייב להיות דיווח שוטף על ידי טכנולוגיות ועוד כלים שיאפשרו שליטה בדיווחים".
לצד סוכות, גם צעירי הציונות הדתית מקדמים פתרונות בנושא. לאחר תהליך מחקר ארוך שכלל סקר צרכנים ובו השתתפו מעל אלפיים תלמידי נהיגה בעבר ובהווה, ובעזרת מחקר השוואתי של מכון המידע והמחקר של הכנסת, בימים אלו נמצאים צעירי הציונות הדתית בשלבים סופיים של גיבוש מתווה לרפורמה כוללת בדרך לקבלת רישיון נהיגה בישראל, שתוזיל ותקצר מאוד את תהליך הלימוד. בגיבוש המתווה שותפים לשכת יושב ראש ועדת מיזמים ציבוריים חבר הכנסת אוהד טל ונציגי צעירי הציונות הדתית. "בשבועות הקרובים, לאחר שייסגרו פרטי המתווה נתחיל בקידומו מול משרדי התחבורה והאוצר".
במצגת שהציגו צעירי הציונות הדתית בכנסת בדיון בוועדת מיזמים ציבוריים, עולה כי המצב חמור אף יותר מכפי המשוער. לפי סקר הצרכנים שהופץ ברשתות החברתיות עולה כי ממוצע השיעורים לתלמיד עומד על 40.07, ולתלמיד נדרשים בממוצע 2.5 טסטים עד להשגת הרישיון. רק 45 אחוזים מהתלמידים מממנים לבד את הלימודים, וכ־54 אחוזים מצליחים להגיע ליעד הנכסף בעזרת ההורים והסבים. יחד עם זאת, רק 12 אחוזים מהתלמידים לומדים במימון בלעדי של ההורים.
"7,765 שקלים ממוצע עלות רישיון וטסטים, הווה אומר 337 שעות עבודה בשכר מינימום לבני נוער", מדגישים בצעירי הציונות הדתית.
נעם ניסן, יושב ראש צעירי הציונות הדתית, מסכם: "בשנים האחרונות מחירי לימודי הנהיגה שברו שיאים. בשנה האחרונה השקענו רבות בלימוד הבעיה והפתרונות האפשריים, ונמשיך בנחישות עד שנפתור את הבעיה לטובת כל עם ישראל".