טקס הענקת פרס נובל
טקס הענקת פרס נובלצילום: רויטרס

איראן, רוסיה ובלארוס ישארו מחוץ לטקס פרסי נובל. קרן פרס נובל החליטה להפוך את ההחלטה להזמין לטקס חלוקת פרסי נובל השנה את שגרירי איראן, רוסיה ובלארוס, לאחר ביקורת חריפה שנמתחה על חברי הקרן.

בשנה שעברה החליטו ראשי קרן נובל שלא להזמין את נציגי רוסיה, איראן ובלארוס לטקס לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה ועקב הפרת זכויות האדם באיראן ובלארוס. אלא שהשנה החליטו ראשי הקרן לבטל את החרם ולהזמין לטקס, שיתקיים בחודש דצמבר בשטוקהולם, את נציגי המדינות האלו.

ההחלטה עוררה ביקורת חריפה מצד ארגוני זכויות אדם בעולם, ראשי הממשל באוקראינה ופוליטיקאים שבדים בכירים שהודיעו כי יחרימו את הטקס אם נציגי איראן, רוסיה ובלארוס יקחו בו חלק. בעקבות הביקורת החריפה חזרו בהם ראשי קרן נובל מההחלטה ונציגי המדינות האלו לא יוזמנו לטקס השנה.

"חשוב ונכון להגיע בצורה רחבה ככל האפשר עם הערכים והמסרים שפרס נובל מייצג, למשל באמצעות המסר הפוליטי הברור של השנה שעברה עם פרס השלום שהוענק ללוחמי זכויות אדם מרוסיה ובלארוס, וכן לאוקראינים שעובדים בתיעוד פשעי מלחמה רוסיים.

עם זאת, אנחנו מזהים את התגובות החריפות בשבדיה. לפיכך אנו בוחרים לחזור על החריגה בשנה שעברה ולהפוך אותה לקבועה, כלומר, לא להזמין את שגרירי רוסיה, בלארוס ואיראן לטקס הענקת פרס נובל בשטוקהולם", נמסר בהצהרת קרן נובל. באוקראינה בירכו על ההחלטה וכינו אותה "ניצחון להומניזם".