מירי רגב
מירי רגבצילום: Olivier Fitoussi/Flash90

שרת התחבורה מירי רגב הכריזה היום (ג') על פרסום קול קורא "שותפים לדרך 2023-2024" המופנה לרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ, ומיועד להניע פרויקטים תחבורתיים המתמקדים בשיפור הבטיחות בכבישים עירוניים, בהגברת הנגישות לאמצעי התחבורה ובחיזוק חוסנן החברתי והכלכלי של הרשויות.

במסגרת התוכנית יוקצו יותר מ-200 מיליון שקלים לשנה לפרויקטים של שיפור בטיחות ומיתון תנועה לרשויות מקומיות ובאשכולות אזוריים. דגש מיוחד יינתן לפתרונות במוקדי סיכון עירוניים בהם התרחשו תאונות דרכים; שיפור הבטיחות בסביבת מוסדות חינוך ומרכזים לגיל השלישי ולבעלי צרכים מיוחדים; ומיתון תנועה ברחובות ובסביבת מתחמים עירוניים.

קול קורא "שותפים לדרך", מובל על ידי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, בשיתוף הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, אגף תקציבים באוצר והחשב הכללי. את הקול הקורא מוביל אגף רשויות מקומיות במשרד התחבורה, האחראי על כל פרויקטי התחבורה העירוניים. האגף רואה חשיבות רבה בפיתוח התשתיות העירוניות ברשויות המקומיות, ונפגש דרך קבע עם ראשי רשויות, מנכ"לי אשכולות אזוריים וגורמי מקצוע בשלטון המקומי, במטרה ללמוד על הצרכים, לייעל את תהליכי העבודה המשותפים, ולתרום לשיפור השירות, באמצעות הטמעת שינויים חשובים בנוהל התקצוב ובכלי הסיוע המוצעים לרשויות המקומיות.

חידוש משמעותי שיזמה השרה רגב הוא תקציב של 200 מיליון שקלים לשנה לפרויקטים של שיפור בטיחות ומיתון תנועה לרשויות מקומיות ובאשכולות אזוריים. במקביל, ישנה אפשרות להגשת בקשות לתקצוב גם על ידי אשכולות אזוריים, ולא רק על ידי רשות מקומית בודדת, מתוך תפיסה תחבורתית מרחבית אותה מקדמת השרה. כל אשכול יוכל להגיש מספר פרויקטים עבור רשויות שונות הנכללות בו, על מנת להגביר את יכולת התכנון והביצוע של פרויקטי תחבורה.

אני רואה ברשויות המקומיות שותף חשוב בקידום פרויקטים תחבורתיים ובטיחותיים. הרשות המקומית היא הגורם המכיר טוב מכולם את צרכי התושבים, היום ובעתיד, ומבין את השפעתם המכרעת על חיי היום-יום של התושב, על משיכת תושבים ועסקים חדשים, ועל צמיחה כלכלית וחברתית. הקול הקורא שאנו מפרסמים היום הוא צעד נוסף במחויבותנו העמוקה לפיתוח תחבורתי בכל רחבי הארץ, מניעת תאונות, שיפור הבטיחות בדרכים והצלת חיי אדם", אמרה רגב.

מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן הוסיף "בקול קורא שפורסם היום יש חידושים רבים, שנועדו לייעל ולקצר את תהליכי הבקשה והאישור, ולקדם פרויקטים בראייה אזורית כוללת לפי תפיסת התחבורה המרחבית שמקדמת השרה רגב. השרה ואנוכי באנו לקדם עשייה, להוציא לדרך פרויקטים שנתקעו ולהביא לסיומם בלוחות זמנים הגיוניים. אני מצפה מהרשויות המקומיות להיענות לקול הקורא ולהגיש בהקדם האפשרי תכניות לביצוע, ומבטיח שאנחנו מצדנו נטפל בכל בקשה במסלול המהיר."

במטרה לסייע לרשויות לקדם במהירות פרויקטים קטנים, תתאפשר השנה לראשונה הגשת בקשה לתקצוב תכנון וביצוע של פרויקט בהיקף כולל של עד 900 אלף שקלים, ללא צורך בהמתנה בין מועד תקצוב התכנון לבין מועד תקצוב הביצוע.

בחודש נובמבר השנה יפורסם קול קורא מקביל גם ליישובים הלא יהודיים, זאת מתוך הבנת החשיבות והצורך בקידומם של פרויקטי בטיחות ופיתוח קטנים ברשויות אלה, לצד פרויקטי תחבורה גדולים שמקדם המשרד ברשויות אלה במסגרת התוכנית האסטרטגית הרב שנתית לחברה הערבית.

הקול קורא יאפשר לרשויות הלא יהודיות בכל הארץ להגיש בקשות לפרויקטים מקומיים ,בעלות כוללת של עד חמישה מיליון שקלים, שיאפשרו לשפר את התשתיות התחבורתיות שבתחומם.

יצוין כי מאז התחלת יישומה של התוכנית האסטרטגית לפיתוח תשתיות תחבורתיות בחברה הלא יהודית, לא קיבלו יישובי המיעוטים תקציבים לפרויקטים עירוניים מקומיים, אלא רק לפרויקטים גדולים. זאת במסגרת התוכנית האסטרטגית, המקודמת באמצעות חברת נתיבי איילון.