
רפורמת החינוך לגיל הרך צוברת תאוצה ותכנס לתוקפה במלואה במהלך שנת הלימודים הקרובה. "לאחר עבודה מאומצת של גורמים רבים שבמשך שנים עבדו על הנושא, ילדי הגיל הרך כבר לא שקופים.
נוצרה הבנה ציבורית רחבה שילד לא 'נולד' בגיל 3 ויש לדאוג לרווחתו הפיזית והחינוכית כבר בשלבים צעירים יותר, ממש מלידה" אומרת יערה שילה, פעילה מרכזית בתחום רפורמת הגיל הרך, אחת המרצות בתכנית תואר שני 'ניהול וארגון מערכות חינוך' למנהלות גן במכללת הרצוג, קמפוס היכל שלמה בירושלים וכן וחברת מועצת העיר ירושלים.
"בהתאמה להתייחסות הרצינית ולהסדרת התחום, גם הצוות המטפל עובר הכשרות אינטנסיביות ומקצועיות למדי. כחלק מהעניין וכתכנית המשך, זיהינו את הצורך למנף גננות ונשות חינוך בכלל לניהול ויצרנו מענה לכך במכללת הרצוג. זאת בדמות תכנית תואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך- במסלול ייחודי למנהלות גן".
לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו כאן

"במסגרת התואר לומדים גם על מדיניות בגיל הרך" מרחיבה שילה. "מדובר על ענף שלם שהתפתח מאוד בשנים האחרונות ואנחנו רוצים להעניק את הידע החדש והעדכני ביותר בתחום לסטודנטים שלנו. הרפורמה בגיל הרך- מה המשמעות שלה? האם מדובר במשמעות כלכלית בלבד או שהשתנה משהו מהותי בזכות לחינוך ילדים? כל מטפלת היום שמחזיקה יותר משבעה ילדים, צריכה להיות בעלת השכלה מתאימה ותואר רלוונטי.
כיום אין אישור הפעלה למסגרת בלי אישור שלמדת. וההורים במקרה הזה הם מכפילי כוח. אם בעבר הורים לא ידעו מה מתרחש אחרי שהם הולכים וגם לא ידעו מה הסטנדרט המקובל, הרי שהיום כל ההורים חכמים, מתעניינים, חוקרים ולא מקבלים פתרונות מחתרתיים. האם יש לכם רישיון של משרד החינוך? זו שאלה שהורה שואל היום".
ד"ר הודיה הופמן, פסיכולוגית ארגונית וד"ר למנהל חינוך, העומדת בראש תכניות הניהול במכללה אמרה: "הסטודנטיות שמגיעות ללמוד אצלנו, מגיעות ישר מהשטח. הן למדו חינוך לגיל הרך ועסקו בו במשך שנים ובשל כך נוצר שיח בשיעור סביב ניסיון שהסטודנטיות מביאות איתן לשיעור. זו העשרה נהדרת וחוויה מעמיקה ללומדות. התואר הזה מהווה עליית מדרגה ושדרוג משמעותי של ארגז הכלים שלהן. הוא גם מאפשר התפתחות לכיוונים נוספים של מגוון תפקידי ניהול במערכות חינוך לגיל הרך.
במסגרת לימודי התואר השני הן ירכשו כלים לבניית אסטרטגיה, גיבוש חזון, ניהול צוות והבנת תפקיד המנהל. העקרונות בכל תחומי הניהול דומים אך המיקוד בעבודה עם הגיל הרך יוצרת מעטפת שמכוונת בדיוק לצרכים שלהן. הגננת הייתה למעשה עד היום מנהלת רק לא תמיד התייחסה לעצמה כך, לעיתים אני נוהגת לקרוא לגננת 'בוס בהסוואה'. במסגרת התואר השני הזה, היא תוכל לעבוד על פי תכנית עבודה סדורה.
מסלול ייחודי זה, שהוא חלק מתכנית התואר השני 'ניהול וארגון מערכות חינוך', כולל שבעה קורסים ייחודיים: תכנון בגיל הרך, מדיניות בגיל הרך, הגננת כמנהלת צוות, סוגיות ניהול בגן ההטרוגני, יחסי הורים וקהילה, מדידה והערכה בגיל הרך וניהול קונפליקטים בגיל הרך".

נטלי חמו, גננת ותיקה ומנוסה בגן ילדים בירושלים, פתחה בשבוע שעבר את שנתה ה-31 בגן, בוגרת לימודי התואר וכבר חושבת על היעד הבא שלה.
"היה ברור לי שאני אלמד תואר שני בתחום שמשלב את עולם החינוך עם עולם הניהול אבל חיכיתי שהילדים יגדלו. במהלך הלימודים נחשפתי לתחומים רבים שלא הכרתי כלל או שהייתה לי איתם היכרות שטחית מאוד. הלימודים היו עבורי הרחבת אופקים עצומה. למדנו קורסים מרתקים על מערכת החינוך במאקרו, הרמתי את הראש קצת מעל למה שקורה בגן הפרטי שלי. קיבלתי כלים ולמדתי על דרכי התמודדות עם אתגרי הדור. איך לפתור בעיות בגן, איך לזהות בעיות בקרב הילדים, גם כאמא קיבלתי ערך מוסף עצום כיוון ששנים עסקתי בנישה שלי ולא הכרתי דברים מסביב"
"אני חושבת שכולנו צריכות להעמיק בתחום בו אנו עוסקות ולהתפתח אתו. אני ממליצה בחום לגננות לפתוח את הראש, לצאת מהפינה שלך בגן, לפגוש אנשי חינוך איכותיים ומעוררי השראה- מורים, גננות, מנהלים, סגניות, יועצות זה מאוד העשיר אותי. לקחתי מכל אחת בכיתה משהו קטן. ומעבר למקצועיות ולידע הרב שהרווחתי, מכללת הרצוג הייתה בית בשבילי, עם צוות קשוב ומסלול שעונה על הצרכים שלי. תצטרפי ולא תתחרטי" סיכמה נטלי.
לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו כאן
גם אורטל בן שימול, שסיימה את לימודיה השנה במסלול למנהלות גן, גננת למעלה מ-20 שנה בירושלים שיתפה בחוויית הלימודים בהרצוג: "היה ברור לי שאלמד תואר, מאוד רציתי לעשות משהו עבור עצמי להעשרה וללמוד תואר שני. זה לקח קצת זמן.. עד שהילדים גדלו והתפניתי לזה. אני מאוד שמחה שבחרתי בתואר הזה ודווקא כאן. המרצים מעניינים ומקצועיים מאוד. היחס האישי שלהם והנכונות לסייע בכל בעיה שצצה, החוויה בכיתה- למידת העמיתים המשותפת עם גננות ונשות חינוך נוספות- הייתה פשוט מרתקת.
מעבר לכך, המכללה העניקה לי קומה נוספת בעבודתי כגננת. היום אני רואה את עצמי מנהלת של ממש. קיבלתי שפע של כלים וידע פרקטי. הלימודים היו מקצועיים והעשירו אותי הן בעבודה כגננת, עצות חינוכיות לגן ויכולת לפתור בעיות שצצות בשטח והן כאמא- קיבלתי עצות לגידול הילדים. הבשורה העיקרית בעיניי היא רמת החיבור של הלימודים לשטח. זה ממש לא ידע תאורטי שנשאר בכיתה זה לחלוטין 'עובר לעשייתה'.
לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו כאן