ד"ר יבגני קלאובר
ד"ר יבגני קלאוברצילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

חוסר השקיפות המלווה את תהליך הירושה הפוליטית ברוסיה בכלל, ובצ'צ'ניה בפרט, תרם לספקולציות באשר למותו של רמזן קדירוב, זאת לאור הפצה של גרסאות רבות ברשתות החברתיות על מצבו הבריאותי שהתדרדר בחודשים האחרונים.

קדירוב, בן ה-46, קיבל טיפול רפואי במוסקבה, ונהג לא פעם להאשים את רופאיו בכך שהם הרעילו אותו. הפרופגנדה של צ'צ'ניה, המחוז הפדרלי הרוסי של צפון קווקז, יוצאת מגדרה על מנת להקרין "עסקים כרגיל", אך למעשה בחודשים האחרונים קדירוב צמצם את סדר יומו והוא אף תואר על ידי הפרשנים כ"מבולבל וחסר מיקוד" כשהוא מופיע בסרטון וידאו האחרון אשר הופץ על ידי אנשיו שבו רואים אותו רץ בפרק, כשגשם יורד ברקע. הסרטון, סביר להניח, הוכן מראש.

העולם מתבונן על צ'צ'ניה מכיוון שמותו האפשרי של קדירוב ישפיע על הגיאופוליטיקה ועל הלחימה באוקראינה. תהליך העברת הירושה בצ'צ'ניה הוא נתון לסיכונים משמעותיים ולו בשל העובדה, כי שלושת בניו החיים של קדירות הם מתחת לגיל 12 והם עדיין חסרי ניסיון בניהול ענייני המחוז, אשר בשנות ה-90 היה למחוז הבדלני, אבל היום הוא נחשב לאחד המחוזות הנאמנים ביותר לקרמלין בזכות הסובסידיות הכמעט אינסופיות שהוא מקבלת מהמרכז תמורת הנאמנות.

בנוסף, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יצר מערכת שבה מנהיגי מחוזות מתמנים ישירות על ידיו ולא נבחרים בבחירות דמוקרטית לכן התהליך מלווה במאבקי כוח משמעותיים המתרחשים, בדרך כלל, מאחורי הקלעים, מה שמקשה על היכולת של הפרשנים ושל המומחים לאזור לחזות כיצד יראה השלטון בצ'צ'ניה בשנים הקרובות. בינתיים, אנשי המודיעים האוקראיני מסרו כי קדירות מחוסר הכרה והוא נמצא במצב קשה אך עדיין מגיעות עדויות סותרות.

טרם צאתו לקבלת טיפול רפואי במוסקבה, קדירוב שיבח את אנשי וגנר ואת אנשי פריגוז'ין - דבר שלדידם של פרשנים רבים היה עלול להכעיס את פוטין ולגרום לו לרצות לסגור איתו חשבון. לפוטין יש חשבון ישן עם קדירוב אך האחרון צבר לא מעט אויבים בצ'צ'ניה עצמה ומחוצה לה. העיתונאים שעוקבים אחרי קדירוב מצביעים על כך שמטוסו הפרטי אכן היה במוסקבה ב-15 בספטמבר - דבר שמצביע על כך שהוא אכן נזקק לטיפול רפואי. יחד עם זאת, דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, מסר כי לא הייתה פגישה בין השניים. קדירוב ככל הנראה בכל זאת נמצא בחיים למרות שמצבו קשה. לאור העובדה כי באסלאם מקובל להביא את המת לקבורה במהירות האפשרית, אילו היה מת, משפחתו ועמיתיו היו עוזבים את הוויכוחים הפוליטיים ואת הקרב על הירושה והיו קודם כל קוברים אותו. העובדה שהם טרם עשו זאת מצביעה על כך שהוא עדיין בחיים. בנוסף, לא ניתן לקבור בסתר אישיות מסוג זה, כשעיניהם של מאות עיתונאים מופנים כלפי גרוזניי, בירת צ'צ'ניה.

דבר לא יכול היה להגביל את תקופת כהונתו של רמזן קדירוב, שלא הראה את עצמו לצד חייליו כיעיל בלחימה באוקראינה אלא תוחלת חייו והרגליו. פרשנים רבים ניסו להבין מה גורם לשינויים פיזיולוגיים כה משמעותיים שקדמו לשינוי בכושר ההתבטאות ובמראה החיצוני שלו. בצ'צ'ניה, אזור שידע שתי מלחמות אזרחים בשנות ה-90, עד היום נתפס בתור אחד האזורים הפחות יציבים ברוסיה, רמזן קדירוב סיפק למשטרו של פוטין מראית עין של יציבות שלטונית, וקרמלין התעלם מהמחיר המוסרי שעומד מאחורי היציבות הזאת. כך, למשל, קדירוב דחה את הטענות שכוחות הביטחון שלו עוצרים ורוצחים הומואים ברחבי המחוז, וקרמלין העימד פנים שזכויות אדם בצ'צ'ניה אינם מופרות והעניק לקדירוב את האפשרות לפעול באופן שרירותי בכל הקשור להפעלת אמצעי אלימות. כך קדירוב הטיל אימה על המקומיים וקיבל גב לעשות כך מקרמלין.

בגלל הנפיחות בפנים רבים היו משוכנעים שקדירוב נטל תרופות לכבד, אך גם סממן זה כבר לא מובן מאליו לאור השמועות שעשה שימוש נרחב בסמים. במקרה של צ'צ'ניה, לא מדובר בהזדקנות של השליט הנצחי מהמפלגה הקומוניסטית ובסכנה כי חילופי הדורות הצפויים יערערו את יציבותה. במהלך כל שנות שלטונו של פוטין ראינו למעשה ברוסה דיארכיה.

מדובר בצורת שלטון שבה עומדים בראש המדינה שני אנשים או שני גופים. למרות שצ'צ'ניה מהווה חלק קטן מרוסיה קדירוב מיצב את עצמו כשווה-ערך בכוחו לפוטין עצמו ונוצר מצב שבו שני ראשי הפדרציה הרוסית שלטו בה באופן משותף ושווה, כאשר לכל אחד מהם יש זכות וטו הדדית.

דיארכיה פוטין-קדירוב יכלה להתקיים בזכות הנאמנות האינסופית של נשיא צ'צ'ניה לקרמלין והזרמת מזומנים למחוז בתמורה לכך. בתמורה לנאמנות, קרמלין העניק לצ'צ'ניה אוטונומיה מוחלטת עד כדי כך שלקדירוב יש משרד החוץ משלו וצבא משלו. אחד המקומות העניים ביותר ברוסיה קיבל סטטוס של מדינה בתוך מדינה וקדירוב השתמש בכספים המוזרמים מהמרכז על מנת לטפח את חייליו ועל מנת להגדיל את עושרו הפרטי.

המקרה הצ'צ'ני הוא ייחודי מכיוון שבתחומה נמצאים האתרים הקדושים לאסלאם וקדירוב מיצב את עצמו כמנהיג של העולם המוסלמי לצד מוחמד מורסי ורג'פ טאיפ ארדואן. באדמתה של צ'צ'ניה עתודות הנפט והגז הדלות ברוסיה אך היא נושאת הדגל של המחנה המוסלמי הסוני המתון והנאמן לקיסר שיושב בקרמלין.

רבים בצ'צ'ניה ראו בקידוב אויב בגלל העסקה האפלה עם הקרמלין ואם הוא אכן יעלם מהמפה הפוליטית הם עלולים להרים את ראשם לדרוש הקמת הרפובליקה כמו שעשו זאת כמה פעמים בעבר. בנוסף, הגנרלים הרוסיים, אשר שנאו את קדירוב, עלולים לרצות להשתלט על הצבא שהוא הקים וקיימת סכנה למרד של הקצינים הצ'צ'ניים, מלאי גאווה, ולא מעוניינים לקבל על עצמם מפקד חדש שישלח ממוסקבה.

הכותב הוא ד"ר יבגני קלאובר, בית הספר למדעי המדינה, אוניברסיטת תל אביב