חבר הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי) קרא אמש ללקוחות חברת התעופה הלאומית אל-על לברר את זהותם של קברניטי הטיסות בהם הם מבקשים לטוס, זאת כדי לוודא שלא מדובר באחד מטייסי המילואים החתומים על מכתב סרבני הטייס.

אריאל הקריא בנוסף את שמותיהם של חמישה מטייסי אל-על החתומים על מכתב הסרבנות. למרות החשש מתופעה של מרד לקוחות מעדיפים באל-על להימנע מלהביע דעה.

מלישכתו של ח"כ אריאל נמסר לערוץ 7 כי מספר הטלפון לבירור זהות הטייס איתו אמורה לצאת טיסה הוא 03-9716281. המספר הוא של מוקד קשרי לקוחות המחוייבים למסור את שמו של הטייס ללקוחות החברה המיועדים לטיסה.

כתבנו בכנסת חגי סרי לוי מדווח כי סגן שר התמ"ס מיכאל רצון פנה למנכ"ל אל על בדרישה לפטר את
הטייסים הסרבנים המועסקים בחברת אל על. לדבריו, "ברצוני להתריע על הנזקים העלולים להיווצר לחברה כתוצאה ממניעת אזרחים לטוס עם הטייסים הסרבנים. הם פוגעים בבטחון המדינה ברמה
החברתית וההסברתית".

כבר בשעות המוקדמות של יום אתמול (ג') החל אתר האינטרנט רוטר מפרסם מידע בדבר העובדה של העסקתם של מספר טייסים החתומים על עצומת הטייסים הסרבנים בחברת אל-על. בעקבות המידע הגיעו מספר רב של תגובות מלקוחות החברה הטוענים כי לא יטוסו במטוס המונהג בידי מי שכהגדרתם 'פוגע בביטחון המדינה'. התגובות הגיעו למספר אתרי אינטרנט שעסקו בסוגייה.

אחת המגיבות פנתה לאל-על וביקשה לברר את זהותו של הטייס בטיסה בה היא אמורה לטוס "כדי להימנע מלטוס עם טייס שחתם על מכתב הטייסים הסרבנים". בשיחתה עם אנשי החברה אמרה כי במקרה וקברניט המטוס מצדיק מחבלים, "אני חוששת ממקרה שבו המטוס חס וחלילה יחטף ע"י מחבלים. 'לצד מי יהיה הקברניט' שאלתי את נציגת החברה, 'לצד המחבלים או הנוסעים היהודיים'.

לקוח נוסף של אל-על שיגר מכתב בו הוא כותב כי במחאה על כך שבכספי המיסים של אזרחי ישראל ממומן חלק מפעילות חברת התעופה ובכך בעצם "בכספי המיסים שלי משולמים משכורות בחברת אל על לעבריינים". במכתבו מוסיף הלקוח (עוזי) כי "חברת התעופה אל על, המתיימרת להיות החברה ה"לאומית" לתעופה, אינה יכולה להרשות לעצמה העסקתו של כל עבריין "רגיל", קל וחומר עבריין אידיאולוגי המצהיר כי ימשיך לעבור על החוק. אני, הח"מ מצהיר בזאת כי לא אטוס בחברת אל על, כל עוד תמשיך להעסיק את חותמי "מכתב הטייסים" הנודע לשמצה", כותב הלקוח הזועם.

בתגובה לפניות אלה ודומות להן, פנה כתב ערוץ 7 לדובר אל-על רני רהב, בתגובה נמסר לו מלשכת רהב כי "הנהלת החברה סמוכה ובטוחה במקצועיותם ובטוחה במקצועיותם ובמיומנותם של כל טייסי החברה. דעותיהם הפוליטיות של טייסי החברה אינם חלק ממערכת השיקולים העניינית להעסקתם וזאת בהסתמך על סעיף 2 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה תשמ"ח, לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת... השקפתם, מפלגתם... וכו'"

בשיחה עם כתב ערוץ 7 אומר דובר שר התחבורה כי העניין הוא עניינה הפרטי של חברת אל-על בהיותה חברה. הנהלת אל-על צריכה לבדוק ולשקול את החלטתה בסוגייה. השר ליברמן משער שהחברה תעדכן אותו על החלטתה בעניין, אם כי לעת עתה לא נעשה כך".

יצויין כי באתרי אינטרנט החלו מתפרסמים שמותיהם של מספר טייסים החתומים על מכתב הסרבנות ומועסקים באל-על. הטייסים ששמותיהם פורסמו הם יואל פיטרברג, יונתן שחר, ניר שגיא, יפתח זמר, גדעון דרור ואדם נצר. כמו כן מופיע גם שמו של סגן אלוף גדעון (גידי) שוהם, אולם זה חזר בו אתמול מחתימתו על מכתב הסרבנות.

במהלך ליל אמש אתר רוטר החל מחתים לקוחות חברת אל-על על עצומה נגד העסקת טייסים סרבנים. בעצומה נכתב:

"אני המצרף את שמי לרשימת החברים כאן, מצהיר בזאת כי לא אטוס יותר באל-על חברת התעופה האזרחית של ישראל כל עוד לא יקורקעו הטייסים הסרבנים:

1. יואל פיטרברג
2. יונתן שחר
3. ניר שגיא
4. יפתח זמר

(אם יתברר שיש עוד טייסי אל-על מרשימת הסרבנים, הם יתווספו לרשימה)

מדובר בחבורה מפוקפקת שניצלה את מעמדה כטייסים בחיל האויר של ישראל אשר יצאו במכתב קבל עם ועדה בו הם מטילים כתם מוסרי קשה ביותר עלי כישראלי, על כל החברה הישראלית כולה בכלל ועל צה"ל ועל חיל האויר בפרט, בהודיעם כי יסרבו לפקודות הצבא לפגוע במטרות אשר הצבא דורש ופוקד לחסל בהם טרור על פי מידע מודיעיני ברור, כאילו כולנו פושעים חסרי מוסר. לדבריהם, פקודות חיל האויר לא מוסריות באשר עלולים להפגע גם חפים מפשע.

בהודעתם זו, שמו עצמם מעל החוק הצבאי, ומעל החוק הישראלי בהיות הצבא כפוף ומבוקר כל העת לפי חוקי מדינת ישראל.

מדובר בתקופה בה עמינו נלחם על קיומו, בימים בהם אנו קוברים כמעט מידי יום נשים, זקנים ותינוקות קורבנות הטרור החייתי האיום חסר הרחמים אשר נקלענו אליו למרות רצוננו ותקוותנו לשלום.

בהודעתם זו, הם ביזו ביודעין את חיילי צה"ל הפועלים כל העת נגד המחבלים ואשר ללא כוונה כמו בכל מלחמה פוגעים בשטחי האויב באזרחים שנקלעו למקום, כל זאת על מנת לחסל בני עוולה טרוריסטים שכל מעיינם הינו שפכות דמים.

אני כאזרח נאמן למדינת ישראל תומך בהחלטותיה המוסריות ובהחלטות הצבא לחיסול קני מחבלים רואה בהודעתם של הטייסים הללו בגידה ותקיעת סכין בלב האומה הנמצאת במלחמה קשה ממש בימים אלו.

אני קורא לחברת התעופה של המדינה, להיות קשובה לקול הזעקה העולה מכל עבר ולקרקע את הטייסים הנ"ל שבגדו בעמם ונתנו נשק בידי מקטרגים מכל העולם להצביע עלינו כפושעי מלחמה. רק בעמידה איתנה כתף אל כתף ובגינוי מלא מוחלט וסוחף של כל החברה הישראלית הבריאה, נוכל לגבור על הנזק הנוראי שיצרו אותם טייסים חסרי אחריות ביהירות דוחה.

הריני מצהיר שלא אטוס בחברת אל-על ואשכנע את כל חברי שלא לטוס בחברת אל-על עד אשר תצא הצהרה מפורשת מהנהלת החברה בה היא מודיעה כי אותם טייסים הרשומים כאן, קורקעו ואינם מטיסים יותר את מטוסי החברה.

אני קורא לכל אזרח ואזרחית במדינה להצטרף לעצומה זו כדי להתחזק ולנצח את אויבנו השמחים כל כך ומתעודדים כל כך מפעולתם הבזויה של הסרבנים. אין כוחנו אלא באחדותנו, כאיש אחד בלב אחד. יוקעו הסרבנים מתוכינו.

מיותר לציין כי לא אטוס באף חברת תעופה אחרת שתקלוט כל אחד מהם לבין שורותיה".

עד כאן לשון הצהרת המחאה. http://rotter.net/atzuma
(כ)