הרב אליקים לבנון
הרב אליקים לבנוןצילום: מתניה פרידמן

הרב אליקים לבנון, ראש ישיבת אלון מורה ונשיא ארגון כושרות חיבר מדריך כשרות קצר לחיילים בזמן מלחמה.

"ה' עמכם גיבורי החיל היוצאים למלחמה, בעקבות פניות ושאלות רבות - ריכזנו מענה למספר נושאי כשרות לתקופת מלחמה", כתב הרב לתלמידיו.

הרב פירט תחילה על הלכות כשרות בזמן הלחימה: "צה"ל עושה מאמץ רב כדי לספק לחייליו אוכל כשר. לעיתים מתרחשות תקלות באספקה, ובמהלך פעילות מבצעית ובעת לחימה, כשיש צורך לחיזוק הגוף ואין די באוכל הכשר הזמין ואין אפשרות להשיג מזון כשר נוסף - מותר לאכול כל דבר מאכל, ואף כזה שאינו כשר בוודאות (רמב"ם מלכים ח, א)", הדגיש הרב.

הרב לבנון התייחס לשלבי ההמתנה בשטח, כשבירור על הכשרות אינו עלול לפגוע ישירות בכשירות המבצעית.
"ככלל, רמת הכשרות במטבחיים המרכזיים של צה"ל משביעה רצון, ובעת הזו יש לסעוד מן האוכל המוגש ללא צורך בבדיקה", כתב הרב.

הרב לבנון ביאר גם את הנושא המדובר ביותר אודות מזון ממסעדות וקיטרינגים. "קיטרינגים בעלי הסכם קבוע עם צה"ל עוברים אישור מיוחד על ידי הרבנות הצבאית, ובעת הזו ניתן לסמוך על כך", כתב הרב. יחד עם זאת הדגיש הרב: "מזון מבתי עסק שנתרם ללא תיאום מסודר - יש להתקשר ולברר אם ישנה תעודת כשרות לעסק. במקום הצורך גם המקפידים על רמת כשרות מהדרין יכולים לאכול מכשרות רגילה מזון פשוט: לחם, לחמניות, פיתות, חומוס, חצילים, מטבוחה. להימנע מעלים ירוקים. עוגות שמרים או עוגות בחושות ניתן לאכול. עוגת גבינה או עם פירות וכד להימנע. אם מי שמביא את המזון אינו יודע פרטים על כשרות העסק - יש להימנע מלאוכלו".

באשר לתרומת מזון ביתית, חטיפים ומאכלים סגורים הדבר תלוי באדם אשר הביא את האוכל. "אוכל ביתי מאדם שניכר שהוא שומר מצוות - ניתן לאכול, כולל בשר (גם לספרדי), מלבד ירק עלים.

כאשר ירק העלים מעורב בתבשיל עדיף להימנע, אך כשאין אוכל אחר - אפשר לאכול. אדם שחזותו אינה מעידה על היותו שומר מצוות, ניתן לאכול רק מדברים שאינם מבושלים שמגיש (כמו סלט ללא ירק עלים)"

ממשיך הרב לבנון באשר לחטיפים ומאכלים סגורים: "בנוסף להמלצות המופיעות ברשימת המומלצים שלנו, יש מקום להקל במקום צורך ולהשתמש גם במאכלים החתומים בכשרות חתם סופר בני ברק. המלצה חשובה לתורמי מזון: לצרף את פרטי הכשרות: בשרי, חלבי, צילום תעודת כשרות וכדו'. והיה מחניך קדוש. צאו לשלום ושובו לשלום", סיכם הרב.