הכשרת מקלטים
הכשרת מקלטיםצילום: JNF UK

הרב דוד סתיו, יו"ר ארגון רבני צהר, התיר למתנדבים שעסוקים בהכשרת אלפי מקלטים משותפים בשכונות בצפון, להמשיך בעבודתם גם בשבת.

הרב התיר לעשות שימוש בהודעות ווטסאפ בטלפון הנייד כדי לתת מענה לבעיות שצצות וכן, להמשיך בעבודות הפינוי והניקיון שאסורות מדרבנן, אך ציין כי יש לדחות לראשון פעולות שאסורות מהתורה, כמו תיקוני חשמל.

הרב סתיו מתבסס על תשובתו של הרב הרצוג זצ"ל "על ההיתר לעסוק בהתקנת ביצורים בשבת במלחמת השחרור וממילא ודאי שגם הכנת מקום מקלט לאלו שאין להם מקום בטוח לברוח אליו בעת אזעקה למלחמה".

התשובה של הרב סתיו מגיעה ברקע פרוייקט ענק שהחל השבוע בשם "עיר מקלט" למיפוי ושיפוץ בחירום של 4000 מקלטים משותפים בשכונות מצוקה שאינם מתאימים לשהייה ממושכת ביישובי חיפה והצפון, זאת לקראת התרחבות אפשרית של המלחמה לצפון שצפויה לכלול מטחי טילים כבדים לעבר העורף הישראלי. עד כה שופצו עשרות מקלטים ברחבי הצפון.

עד כה הגיע פרוייקט "עיר מקלט" ל-12 ערים, כאשר מאות מקלטים כבר הוכשרו למקרה שתפרוץ חזית שניה. בערים נשר הוכשרו כבר כל המקלטים ובצפת כמעט כולם. מקלטים רבים הוכשרו בערים נהריה, עפולה, נוף הגליל, מעלות, כרמיאל ועוד, אך עדיין חסרים ידיים עובדות ומתנדבים.

את פרויקט "עיר מקלט" מוביל הארגון הבריטי JNF UK עם מעורבות של ארגון "עושים שכונה", מכינות קדם צבאיות, ואביעד פרידמן, מנכ"ל משרד השיכון לשעבר שהוא בין יוזמי הפרויקט והוא נעשה בתיאום עם הרשויות המקומיות.

אביעד פרידמן ויונתן גלון, מנהל ארגון JNF UK בישראל, ממובילי פרוייקט "עיר מקלט" מסרו: "הפרויקט דחוף באופן מיוחד כי העורף הצפוני שצפוי להיפגע באופן קשה במיוחד, לא ערוך למצב חירום שכזה. אנו חייבים לנצל את הזמן הזה, כדי ללמוד את הלקח מאירועי הדרום ובעיקר ממלחמת לבנון ה-2, אז מקלטים רבים הפכו למחסנים מלאים בגרוטאות ולא התאימו לשהייה ממושכת. כרגע עוד יש לנו שעות זהב בודדות להמשיך בעבודה, לסדר את החשמל והמים, להכניס מזרונים וכל דבר חיוני אחר ולהיות מוכנים ככל האפשר בצפון להגנה על האזרחים. לצורך כך אנחנו זקוקים לכמה שיותר מתנדבים".

לינק להרשמה להתנדבות ולבקשת עזרה בשיפוץ מקלט הבניין כאן