המזרחן והעיתונאי יוני בן מנחם מבקר בחריפות את גורמי המודיעין בצה"ל ובשב"כ על התנהלותם ותפיסתם המקובעת בתקופה שקדמה לפרוץ המלחמה.
שוחחנו עם בן מנחם בעקבות סרטון שהעלה לטוויטר ובו דבריו של ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה ולפיהם החמאס מורתע והתהליכים לייצוב כלכלי של הרצועה ושיפור חיי האזרחים ברצועה יכולים להניב שקט ארוך שנים. לנוכח הדברים הללו שאלנו את בן מנחם מה מקור ליקוי המאורות הזה אצל מי שאמור להיות אמון על איסוף המודיעין להבטחת ביטחונם של אזרחי ישראל.
"זה מדאיג מאוד ומזכיר את מה שהיה ערב מלחמת יום הכיפורים, את הקונספציה שהייתה בצה"ל ובאגף המודיעין לפני חמישים שנה בלבד, כשחשבו שמדובר בתרגיל מצרי ולא תהיה התקפה מזירת מצרים או סוריה, שאנחנו יכולים להתגבר על המצרים ועל הסורים. כל ההנחות האלה והקונספציות למרות האזהרות שהעביר אשרף מרואן, שידע את כל הסודות בגלל הקרבה שלו להנהגה במצרים, ולמרות זאת כמעט שום דבר לא נעשה וההיסטוריה ידועה. אנחנו חוזרים על אותו דבר".
"מערכת המודיעין הישראלית פישלה בגדול ולא הפיקה לקחים", אומר בן מנחם ומזכיר כי "אחרי מלחמת יום הכיפורים היה שידוד מערכות אדיר בחיל המודיעין בעקבות הכישלון הגדול, וכל קציני המודיעין לדורותיהם בעשרות השנים האחרונות קיבלו חינוך לעשות הערכת מצב על פי 'איפכא מסתברא', כלומר שעל כל הערכת מודיעין צריך לעשות הערכת מודיעין הפוכה במאה ושמונים מעלות, כדי לכסות את כל האפשרויות ולוודא ששקלנו את כל השקולים, והנה אחרי חמישים שנה מסתבר שהדבר הזה נשכח וצמח דור חדש שברובו לא שולט היטב בשפה הערבית, יש גם מי בחיל המודיעין שמבצעים הערכות מצב לגבי הערבים ואינם יודעים מילה אחת בערבית וחלקם לא פגשו ערבי מעולם. הם עושים עבודה חשובה אבל מי שמתחכך בעולם הערבי צריך להכיר את העולם הערבי, את המנטאליות הערבית, להיפגש עם ערבים, אבל אין על זה דגש. אני מעריך שגם ראש אמ"ן עצמו לא יודע ערבית ולכן אנחנו נתקלים בבעיות גדולות של הערכת מצב".
"הכישלון של השב"כ לא פחות משל אמ"ן, כי הם יודעים את השפה הערבית ונמצאים במגע ישיר עם החברה הערבית ומפעילים סוכנים ערבים וגם המערכת הזו כשלה. זה אומר שיש לנו כאן מחדל ענק הרבה יותר גדול ממחדל יום כיפורים", אומר בן מנחם.
עוד מציין בן מנחם בדבריו את תפקידה של התקשורת שלדבריו "שופרות מערכת הביטחון בתקשורת הישראלית הדהדו את הערכות המודיעין השגויות בנושא רצועת עזה במשך שנים בלי למתוח ביקורת על ההערכות האלה. הם הציגו את סינוואר כמתון ואחרי 'שומר החומות' הם אמרו שהוא סבור שרצועת עזה מילאה כבר את חובתה לפלשתינים ועכשיו תור הגדה המערבית להילחם, וכל מיני ספינים שהחמאס הצליח למכור בתקשורת ומערכת הביטחון קנתה בשקיקה את ההונאה החמאסית הזו והתקשורת הישראלית הדהדה את המסר השקרי הזה לאזרחי ישראל"
אז איך כל זה קרה? בן מנחם מספר על שיחה עם גורם שהוא מכיר מזה שנים ברצועת עזה ושבפניו הוא העלה את השאלה איך יתכן שהחמאס עבד על השב"כ ואמ"ן. "הוא אמר לי שזה פשוט מאוד, כי החמאס יודע מה המקורות של המודיעין הישראלי ברצועת עזה, מכירים את משתפי הפעולה, מעריכים לאיזה אמצעי קשר המודיעין הישראלי מאזין, ולכן מערכת הקשר של הנוחבה, הזרוע העילית של חמאס, התנהלה ברשת קשר חדשה שהמודיעין הישראלי לא ידע עליה וכל המבצע של הטבח ביישובי עוטף עזה התנהל ברשת החדשה, בעוד ברשת הרגילה, שהמודיעין הישראלי האזין לה, הם המשיכו להעביר ידיעות רגילות. זו הייתה אחת הדרכים לעבוד על המודיעין הישראלי ולהונות אותו".
"חמור כאן שחמאס מצליח להסתיר מהמודיעין הישראלי מבצעים שלו, ולמעשה הוא יודע את כל המקורות שישראל ניזונה מהם ויכול להונות בלי שישראל תדע שזה הונאה ספינים ושקרים. זה הדבר החמור כאן", אומר בן מנחם הסבור שהשאלה הגדולה שתצטרך להישאל היא איך חמאס עלה על כך שאלה מקורות שישראל מאזינה להם. לשאלה זו יש השלכות למבצע הקרקעי המתקרב. "האם נסתמך על אותו מודיעין והאם הוא אמיתי או שקרי. יש כאן בעיה גדולה עכשיו".
באשר לצפוי בצמרת מערך המודיעין לאחר המלחמה, סבור בן מנחם שלא יהיה מנוס מפיטורין גורף של הצמרת. "המחדל גדול יותר ממלחמת יום כיפור ופרטיו ילכו ויתבררו עם הזמן. אני מעריך שראש השב"כ, ראש מרחב דרוש של השב"כ וראש אמ"ן וראש חטיבת המחקר של אמ"ן יגישו את התפטרותם. רשמית הכשל הגדול הוא באמ"ן, ולכן אני מעריך שצמרת אמ"ן יצטרכו להתפטר אחרי המלחמה או שועדת החקירה שתקום תפטר אותם".
האם פיטורין שכאלה לא יהוו פרס לחמאס? תמונת ניצחון נוספת? "דרוש כאן שידור מערכות. לא ניתן להשאיר בתפקידים החשובים האלה שאחראים על ההתראה של מדינת ישראל אנשים כושלים. חייבים לשים דם חדש ולעשות בדק בית רציני במערכת המודיעינית ולברר את מקור הכשל. לברר מדוע למודיעין הישראלי לא היה סוכן בצמרת החמאס, בלשכה המדינית או בזרוע הצבאית של חמאס, מישהו כמו אשרף מרואן שייתן לנו התראה? עולות כאן שאלות קשות מאוד וזה מחייב בירור יסודי ורציני, ואני מקווה שהפעם לא יטויח כפי שעשתה ועדת אגרנט".