
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר התכנסה אתמול לדיון תחת הכותרת 'התנהלות הרשתות החברתיות והסרת תכנים אנטישמיים ופוגעניים ברשת בתקופת 'חרבות ברזל'.
בדיון עלה כי אין גורם ממשלתי מתכלל לפניות אזרחים לדיווח על הסתה ותכנים פוגעניים ואנטישמיים ברשת בזמן המלחמה. יו"ר הוועדה ח"כ עודד פורר קרא לגבש מיידית תקנות לשעת חירום וששר התקשורת יתכלל את הנושא.
את הדיון פתח יו"ר הוועדה ח"כ עודד פורר בדקת דומיה לזכר כל הנרצחים מאז פרוץ המלחמה.
לאחר מכן אמר, "אנחנו נחשפים למעשי טרור מזוויעים שלא היה כדוגמתם אפילו במעשי הטרור הרצחניים ביותר. מאחורי תמונות החטופים בעזה ילדים מגיל שלושה חודשים ועד זקנים בגיל 85.
"התמונות האלו הולכות ללוות אותנו תקופה אורכה וזה צריך ללוות אותנו כמו 1,300 ההרוגים שנפלו על אדמת מדינת ישראל. אין מצב שמדינת ישראל תיתן הטבות הומניטריות לעזה בלי שבצד השני ישיבו את החטופים. לא ייתכן שתעבור טיפה אחת של מים אם אני יודע שהחטופים והחטופות מקבלים טיפת מים. לא מתקבל על הדעת. אין בזה קואליציה ואופוזיציה.
עוד הוסיף: "עם ישראל מאוחד כולו מול מפלצות ואם הם היו יכולים היו מגיעים צפונה היו מבצעים עוד טבח ושלל מעשים שלא רוצה להעלות כאן".
"מתנהלת מלחמה של ממש על הפייק ניוז שמופץ ברשתות החברתיות. אנחנו נלחמים בהכחשה והמאבק הציבורי הנחוש יתחולל ויתנהל כל העת ברשתות החברתיות יש תכנים פרו פלסטינים שלא מוסרים ומהצד השני תכנים פרו ישראליים יורדים. מדינת ישראל הגיעה לאירוע גם בחלק הזה של השליטה ברשת בצורה לא מנוהלת .
"הכל באופן וולונטרי. הפער בין מה שפייסבוק דיווחה לוועדה ומה שמדווחים ורואים בפועל מראה שאין הלימה. חד משמעית נדרשת רגולציה לא רק לימי מלחמה – רגולציה שלא קיימת בכלל. במצב מלחמה הדרישה היא להטיל על שר התקשורת לתכלול כל הנושא לגבי פניה להסרת תכנים ברשת. חייבים לגבש תקנות לשעת חירום בנושא בהקדם"
ג'נפיר מסטר, שקרוב משפחתה, אנדרי נחטף לעזה, אמרה בדיון: "הוא עלה לארץ לפני שנה מרוסיה והיה בטוח שפה יכול לנשום לרווחה. רוצה שהוא יישמע בתור אזרח ישראלי. בתור אזרח רוסי לא חושבת שיקבל סיוע. החיים באי ודאות נוראיים – לא רוצה שהקול שאנדריי ייעלם".
ג'ון גולדברג, אבא של הרש (אזרח אמריקאי) שחטוף בעזה, אמר בדיון: "יודע שהוא זקוק לטיפול רפואי מיידי. אני בקשר כל יום עם הצלב האדום והוא אומר לנו שאין לו מה לעשות כי אין לו כל גישה לחטופים. איך ביום העשירי אין חמישים מדינות בעולם שדורש להכניס את הצלב האדום לפחות למי שזקוק לטיפול רפואי?"
עמית אפרתי, מנהל אגף בכיר מאבק באנטישמיות במשרד התפוצות, אמר בדיון כי יש עלייה של 1200% בשיח אנטישמי שכולל קריאות לאלימות כנגד ישראל, ציוניים ויהודיים בהשוואה לארבעת הימים שקדמו למלחמה, כאשר מרבית השיח הינו בשפה הערבית (67%) ובשפה האנגלית (32%).
לדבריו, העיר פריז ממשיכה להוביל בכמות הגורמים המפיצים תוכן אנטישמי ברשת, ולאחריה ניתן למנות את ניו–יורק, בואנוס איירס, סנטיאגו ולוס אנג'לס.
עוד אמר כי מרבית השיח האנטישמי ברשת ממשיך להיות (78%) מסוג אנטישמיות חדשה/אנטי ישראלית.
לדבריו, מאז תחילת המלחמה נמתחה ביקורת נוקבת, כולל מצד גורמים רשמיים, בדגש על גורמי האיחוד האירופי, על הפלטפורמות החברתיות, בעיקר טוויטר ו-META, בשל ההפצה הנרחבת של תוכן שנאה אנטישמי, מידע מוטה ותכנים התומכים בטרור.
בכירים באיחוד האירופי החלו לאסוף ראיות בנושא, ודרשו מהפלטפורמות לפעול מידית על מנת ליישם את החקיקה והרגולציה בנושא.