מרכז גמילה מסמים מהתמכרויות?
מרכז גמילה מסמים מהתמכרויות?צילום: freepik

התמכרות לכל סוג של חומר או התנהגות, אלכוהול, סמים, הימורים או מין, הינה בעיה מורכבת אשר לרוב קשה להתמודד איתה לבד.

התמכרות הינה בעיה מורכבת ובעלת השלכות על כל תחומי החיים, בריאות פיזית ונפשית, מערכות יחסים, עבודה, לימודים וכל שאר המישורים.

מכורים רבים המחפשים מענה וסיוע מתקשים להבין מה האפשרויות העומדות בפניהם ומהו המענה לו הם זקוקים. אחד המענים המומלצים ביותר הינו מרכז גמילה בו ניתן לקבל את כל המעטפת המקצועית הנדרשת בתהליך הגמילה מהתמכרות החל ממעקב רפואי ועד לתוכנית שיקום בקהילה.

למה לי מרכז גמילה?!

מכורים רבים אינם ממהרים לפנות לתמיכה וסיוע מקצועיים עקב סיבות רבות ושונות. הכחשה של בעיית ההתמכרות, תפיסה כי מדובר בדבר שניתן להתמודד עימו לבד, היעדר מידע לגבי המענים הקיימים וסטיגמות כלפי טיפול נפשי, הם הסיבות העיקריות מדוע מכורים אינם פונים למרכזי גמילה. עם זאת, מחקרים מעלים שוב ושוב כי לגמילה עצמית, ללא ליווי מקצועי אחוזי הצלחה נמוכים ביותר וסיכוי גבוה לנפילה וחזרה לשימוש. לעומת זאת, כיום ישנם שיטות טיפול שהוכחו כיעילות ביותר בעבודה עם מכורים וכמניבות ניקיון וגמילה ארוכי טווח. מרכזי גמילה מציעים מעטפת טיפולית ומאגדים את כל אנשי המקצוע השונים הלוקחים חלק בתוכנית הגמילה.

גמילה מהתמכרות הינו תהליך מורכב ובעל היבטים רבים, רפואיים, נפשיים, התנהגותיים ומשפחתיים. מדובר בתהליך מורכב, אשר פעמים רבות יודע עליות ומורדות ולכן מומלץ ביותר לעשותו תוך תמיכה מקצועית מרבית.

בנוסף, הניסיון מראה שוב ושוב כי גמילה בסביבה בה כל הפיתויים והטריגרים קיימים, נידונה כמעט מראש לכישלון. לרוב, הסביבה הטבעית של האדם הינה הסביבה בה הוא החל לפתח את ההתמכרות, סביבה המכילה טריגרים וגורמי לחץ ובה זמינות החומר גבוהה יותר. התרחקות מהסביבה המוכרת תורמת פעמים רבות לתחושת המסוגלות ומאפשרת התמקדות בתהליך הטיפולי. בנוסף, השהות עם קבוצת השווים, מכורים נוספים בתהליכי גמילה הוכחה כבעלת השפעה חיובית ומחזקת תחושות שייכות, ביטחון ותקווה.

מה בכלל עושים במרכז גמילה?!

מרכז גמילה הינו מרכז המציע ליווי וסיוע מקצועי בתהליך הגמילה עד להשגת ניקיון וגמילה מההתמכרות. במרכז גמילה ישנו צוות מקצועי, מיומן ובעל הכשרה לטיפול במכורים בתהליכי גמילה. הצוות כולל רופא מומחה לטיפול בהתמכרויות, צוות סיעודי, אנשי מקצוע מתחום הטיפול והרווחה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, אימון ועוד וצוות מדריכים המאיישים את המרכז לאורך כל שעות היממה. תהליך הגמילה מורכב משלב הערכה ואבחון, ניקיון והפסקת השימוש ועבודת עומק טיפולית.

הערכה ואבחון- כל אדם הינו ייחודי ושונה, כל סיפור התמכרות הינו ייחודי ושונה וכל תהליך גמילה הינו ייחודי ושונה. השלב הראשון עם כניסת האדם למרכז גמילה הינו שלב של אבחון, הערכה ובניית תוכנית גמילה. תהליך זה קורה באמצעות מספר מפגשים פרטניים עם צוות המרכז ובשיתוף פעולה עם האדם. בשלב זה הדגש הוא על הבנת סיפור ההתמכרות, מהן הסיבות שהובילו להתמכרות, סוג החומר, תדירות שימוש, ניסיונות גמילה קודמים, מערכות תמיכה משפחתיות ואחרות וקשיים, אתגרים וצרכים מיוחדים.

בהתאם למידע שעולה צוות המרכז יחד עם האדם בונה תוכנית גמילה המותאמת למצבו. תוכנית הגמילה מהווה מעין מפת דרכים המכוונת את האדם בתהליך הגמילה ויחד עם זאת הינה דינאמית ונתונה להערכות מחודשות ושינויים בהתאם לצורך. תוכנית הגמילה בנויה ממטרות ויעדים ברי השגה, מדידים ואפשריים.

הפסקת השימוש והשגת ניקיון- הפסקת צריכת החומר הממכר הינו הצעד הראשון בדרך לגמילה. שלב זה נעשה בפיקוח ומעקב רפואי ובאופן המותאם למצב האדם. מכורים רבים מתארים את השלב הזה כחוויה קשה מאד שכן הפסקת צריכת החומר הממכר מביאה עימה סימפטומים של תסמונת גמילה. תסמונת גמילה הינו מונח המתאר קשת רחבה של סימפטומים פיזיולוגיים ונפשיים המופיעים מיד לאחר הפסקת שימוש. מעקב רפואי מאפשר מעקב אחר התפתחות תופעות אלו ובמידת הצורך התאמת טיפול תרופתי להקלה על הסימפטומים.

עבודת עומק טיפולית- תהליך טיפולי הנעשה במפגשים פרטניים עם אנשי מקצוע וקבוצות תמיכה טיפוליות. מטרת שלב זה הינה בניית מנגנוני התמודדות עם הנטייה להתמכרות על ידי זיהוי מצבים המובילים לשימוש בחומרים ממכרים ובניית ארגז כלים ומיומנויות. שלב זה חשוב ביותר שכן הוא זה המשמר את השינוי שהושג, גמילה ומאפשר לאדם לחיות חיים מלאים, עשירים ומספקים לצד הנטייה להתמכרות.