
גרשון בסקין, השומר על ערוץ קשר ישיר עם החמאס ברצועת עזה ומחוצה לה ומי שנחשב לפורץ הדרך החשאית שהביאה לעסקה לשחרורו של גלעד שליט, מתייחס בראיון לערוץ 7 להצעות השונות לעסקת שחרור החטופים תמורת כלל המחבלים הכלואים בישראל.
הקשר האחרון שהיה לבסקין עם בני שיחו מהחמאס היה לפני כיומיים וחצי. בסקין שאל ככל הנראה מספר שאלות שלא התאימו לאנשי החמאס ומאז נותק הקשר. לשאלתנו אודות השאלות הללו אומר בסקין כי מדובר בשאלות שבוחן היה לתת למקבלי ההחלטות בישראל מידע לפיו יוכלו להכריע אם להתקדם בעסקה שכזו או לא.
בין השאלות ששאל בסקין הייתה השאלה אם ההצעה של 'כולם תמורת כולם' אותה מקדמים תמיר פרדו ויגאל כרמון, אמורה להתבצע בפעימה אחת או בהדרגה, וכן השאלה מה מצפה החמאס שיקרה לאותם מחבלים שישוחררו, האם הם ישובו לבתיהם או יגורשו לעזה או למקום אחר.
השאלות הלו ודומותיהן גרמו לאנשי החמאס לנתק מגע ובסקין מצידו מזכיר שכלל לא בטוח שבני שיחו מהחמאס הם הכתובת לשאלות שכאלה ולמו"מ כלשהו, שכן הם משויכים לזרוע הפוליטית של הארגון ולא לזו הצבאית, מעבר לכך שכלל לא בטוח שכל החטופים מוחזקים רק בידי הארגון ולא גם בידי הג'יהאד האיסלאמי וארגונים אחרים.
בסקין מספר כי בשיחותיו האחרונות עם אנשי החמאס הטיח בהם שהם נוהגים בניגוד לחוק הבינלאומי וגם בניגוד לאיסלאם האוסר במפורש מעשה כזה של החזקת נשים ילדים ותינוקות בשבי. שאלנו אם אין בטענה הזו לא מעט תמימות, שהרי מדובר במי שביצעו טבח אכזרי ורצחני, עינו והתעללו, כך שמונחים שכאלה אינם מעסיקים אותם.
בסקין מבהיר: "אני לא נאיבי ולא תמים. הם חצו קו והכריעו את גורלם שהם לא ראויים להתקיים יותר ולא ראויים לשלוט על השטח של מדינת ישראל. את הארגון הזה כולו צריך להשמיד, את כל מי שמנהל אותו ומחזיק את בני עמו כבני ערובה, כולל בני הערובה שלנו".
"לא היו לי ספקות לגבי מי זה חמאס לפני כן, אבל חשבתי שאם הנסיבות היו אחרות אפשר היה לשנות את אופי החיים ברצועת עזה אבל הייתה פה אסטרטגיה מדינית של ממשלת ישראל וראש הממשלה שרצה לשמר את החמאס מוחלש אבל ממומן, ורצה לשמור את הרש"פ מושחתת ולא לגיטימית אבל משתפת פעולה עם ישראל, כדי למנוע לחץ על מדינת ישראל ולמחוק את הסוגיה הפלשתינית מהשיח בין ישראל והעולם", אומר בסקין הסבור כי בכך הצליחו נתניהו וממשלותיו ובגדול, שכן אין עוד סוגיה פלשתינית ונראה היה שניתן לעשות שלום עם כל העולם הערבי מבלי לפתור את הסוגיה הפלשתינית.
לטעמו של בסקין אחרי השמדת ראשי החמאס יש להחליף את השלטון ברצועה לאלטרנטיבה אחרת, אך כל מה שייעשה על ידי צה"ל ברצועה לא יביא לפתרון של ממש ללא תכנית מדינית שהעיקרון המנחה שלה הוא שכל החיים בין הנהר ובין הים הם שווי זכויות. "אם לא נקלוט את זה אנחנו רק מציינים סבב נוסף בסבבי ההרג והמוות ודנים את עצמנו להמשך גרוע יותר ממה שיש לנו היום".
"אי אפשר לשלוט על עם אחר ולצפות שיהיה לך שלום. אפשר להסיק מזה שצריך לגרש את כל הערבים, אבל אז אשאל מי אנחנו? העם היהודי שסבלח מגירושים לאורך כל חיינו. צריך להתמודד עם המציאות שחיים כאן שני עמים ואף עם לא יסכים שעם אחר ישלוט עליו".
ובחזרה לסוגיית החטופים. בסקין סבור שרק המצרים הם שיוכלו לתווך ולגשר בין ישראל לכלל הארגונים המחזיקים בידיהם את החטופים. זאת בניגוד לאחרים הסבורים שהקטארים הם שיוכלו לעשות זאת. בסקין רואה במצריםאת הגורם המשמעותי ביותר משום היותם שולטים על עורק החיים המשמעותי ביותר של רצועת עזה ובלעדיהם עזה מתה, כהגדרתו.
באשר לקטארים מתנסח בסקין בעדינות בעקבות בקשתו של יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, שלא להשמיץ את הקטארים בשל היותם בלב העניין, אך לטעמו של בסקין ראוי ונכון היה שהאמריקאים יבהירו לקטארים כי אם הם לא יביאו לשחרור החטופים הם יוגדרו כמדינה תומכת טרור, מה שיהווה מכה אנושה לניסיונותיה של קטאר לנרמל את עצמה בעיני העולם, בין אם במיזמים כמו המונדיאל ובין אם בקשרים כלכליים חובקי עולם, רכישת חברות ענק ועוד. את כל אלה הם לא יוכלו עוד לבצע אם זו תהיה הגדרתם. משום מה האמריקאים בוחרים שלא לעשות זאת, ככל הנראה בשל אינטרסים שלהם, אך בעיניו לא ניתן להגדיר את קטאר כמדינה שאינה תומכת טרור, בהיותה זו שבה משתכנים בכירי החמאס, כולל המוגדר כמספר 2 בארגון, מדינה שמעבירה לחמאס את עיקר התקציב שלו.
לנוכח קריאתו של בסקין לקדם את עסקת כולם תמורת כולם, אנחנו שואלים אודות הביקורת הידועה והמוכרת על העסקה הקודמת בה נטל חלק, עסקת שליט. מאחר וידוע שמשוחררי עסקת שליט הפכו לשלד המרכזי של החמאס והם שהובילו את מתקפת הטרור האחרונה, האם לא נכון לחשוש ששחרור של 6000 מחבלים כלואים יביא על ישראל אסון גדול פי שישה לפחות?
"אני לא יודע", משיב בסקין. "אני לא מביע דעה בעניין הזה. זה גדול עליי לקבל החלטה כזו. אני לא מקנא במי שצריך לקבל החלטה כזו. היה לי דיון עם מומחים שעסקו בנושא חטופים ושבויים והדעות חלוקות. אני לא איש ביטחון ולא איש שב"כ, אבל אני יודע שכל מי שהיה קשור לחטיפתו לאחזקתו של גלעד שליט כולל הסוהרים שלו לא חיים". מאחר וכך, רומז בסקין, גם משוחררי העסקה הבאה יחוסלו בזה אחר זה. על כך אנחנו שואלים ומזכירים שכל מבצע שכזה מחייב סיכון חיי חיילים, נפילה של חיילים בקרבות וזאת מעבר לתוצאות פיגועי הטרור שהם צפויים להביא עלינו.
בסקין מצידו אומר שמתוך אותם 6000 רק 559 יושבים על מאסרי עולם וישנם מי שיושבים בכלא רק בשל חברות בארגון גם מבלי שעשו פעולת טרור אקטיבית. "לא כל ה-6000 מהווים סכנה למדינת ישראל".
"זו החלטה שלא הייתי רוצה לקבל אותה", הוא אומר במענה לשאלה אם נכון לישראל לקחת את הסיכון הכרוך בכך, ומנגד הוא סבור שמוסרית ישראל אינה יכולה להתעלם מהחטופים ולהקריב את חייהם. "יש לנו עסק עם אויב אכזר שראינו מה הוא עשה ויכולים לתאר לעצמנו מה הם יעשו לחטופים אם הם יהיו עם הגב אל הקיר".
עוד שאלנו את בסקין אם לטעמו הלחצים הפנימיים בישראל על ראש הממשלה וחברי הממשלה להביא לשחרורם המיידי של החטופים בל מחיר אינם גוררים העלאת מחיר מצידם של אנשי החמאס. "אין עליית מחיר. גם במקרה שליט לא הייתה עליית מחיר אלא דווקא ירידה מ1500 ל-1000. גם עכשיו המחיר הנקוב הוא לשחרור כל האסירים".
בסקין מציין שהוא מודע לסוגיות המוסריות העמוקות העומדות כעת לפתחה של ההנהגה בישראל ומוסיף כי באחת משיחותיו עם אנשי החמאס הוא עצמו שאל אותם אם ברור להם שבסופה של המלחמה הנוכחית הם לא יהיו בין החיים, ובמענה נאמר לו שהם יודעים, ערוכים לכך ואינם פוחדים מהמוות.

