
החודש לפני 51 שנים, ב-ח' בחשון תשל"ג, 16 באוקטובר 1972, יצא ואאל עאדל זועייתר, מראשי ארגון 'ספטמבר השחור' של הפתח' מדירת ידידתו ברומא ופסע לעבר הבניין שלו.
שני גברים מצויידים באקדח ברטה 0.22 אינץ' עם משתיק קול, הגיחו מתוך האפלה וירו בו בפתח הבניין 12 כדורים. זועייתר מת במקום.
זו היתה יריית הפתיחה של מבצע 'זעם האל', שמטרתו הייתה לחסל את חברי ארגון הטרור 'ספטמבר השחור', שהיו אחראים במישרין או בעקיפין לטבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן, שהתרחש חודש לפני כן, בספטמבר 1972.
היוזמה היתה של ראש 'המוסד' דאז צבי זמיר, ויועץ ראש הממשלה למלחמה בטרור אהרון יריב ז"ל. ההמלצה שהביאו לראש הממשלה גולדה מאיר ז"ל הפתיעה בחריפותה: להטיל על השירותים החשאיים לגלות את מנהיגי 'ספטמבר השחור' – ולהורגם. את כולם, עד האחרון שבהם. "'ספטמבר השחור'", אמרו לה, "מתכוון לצאת למלחמת חורמה נגד ישראל. זו חבורה שנשבעה לרצוח יהודים רבים ככל האפשר – אזרחים, נשים וילדים. הדרך היחידה לעצור את 'ספטמבר השחור', היא לחסל את מנהיגיו. למלוק את ראש הנחש".
גולדה היססה ארוכות. לא קל היה לה לקבל הכרעה שפירושה לשלוח אנשים צעירים למשימת הרג מסוכנת. היא שתקה זמן רב, אחר כך החלה לדבר בקול נמוך, כאילו לעצמה; העלתה את הזיכרון הנורא של השואה ואת נתיב הייסורים של העם היהודי.
לבסוף קיבלה את החלטתה. היא הישירה מבט אל יריב וזמיר. "שילחו את הבחורים", אמרה.
האישורים לא היו אוטומטיים. גולדה הקימה ועדה חשאית, שבה שותפו שׂר הביטחון משה דיין וסגן ראש הממשלה יגאל אלון, גם הוא אלוף בצה"ל בעל עבר מפואר. השלושה הקימו מעין בית דין חשאי, ובו הביאו לפניהם זמיר ויריב את התיקים והשמות של ראשי 'ספטמבר השחור' המועמדים לחיסול. רק לאחר שהשלישייה (היא נקראה בקרב גורמים אחדים בשם 'ועדת איקס') אישרה את הפעולה, ניתן האור הירוק ליחידת המוסד לצאת לפעולה.
לפי צבי זמיר, מטרת המבצע הייתה פגיעה ביכולת המחבלים לפעול. לחיסולים לא היה קשר לשאלה האם המחבל היה קשור לטבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן.
המחוסל הראשון, כאמור, היה ואאל עאדל זועייתר, מראשי ארגון ספטמבר השחור באירופה שהיה אחראי בית היתר על ניסיון פיגוע במטוס אל על שהיה בדרכו מרומא לתל אביב.
אחריו חוסל ד"ר מחמוד המשארי, מספר 2 בארגון 'ספטמבר השחור' ונציגו הרשמי של אש"ף בצרפת. ב-8 בדצמבר 1972 צלצל הטלפון בביתו של מחמוד המשארי. איש מוסד, שהתחזה לעיתונאי איטלקי ונפגש עם המשארי יום קודם לכן, זיהה את קולו ונתן את ההוראה. באמצעות אות אלקטרוני קצר הופעל מטען חומר נפץ שהוטמן מתחת למכשיר הטלפון על ידי לוחמי המוסד. הפיצוץ החריד את השקט הפריזאי. המשארי נפצע קשה ומת מפצעיו בבית החולים.
וכך התארכה רשימת המחוסלים: חוסיין עבד אל-ח'יר - סוכן קבוע של 'ספטמבר השחור' בקפריסין, שימש כאחת מחוליות הקישור העיקריות בין הארגון לבין ברית המועצות. הוא חוסל ב-24 בינואר 1973 בפיצוץ מטען שהוצמד למיטתו בחדרו שבמלון 'אולימפיק' בניקוסיה. באסל אל-קובייסי - בעל זהות עיראקית כפולה, פרופסור למשפטים באוניברסיטה האמריקנית בביירות, שניסה לחסל את גולדה מאיר באמצעות מכונית תופת (המכונית הוחנתה ליד מסוף חברת אל על בנמל התעופה קנדי, אך התגלתה ופורקה מבעוד מועד). ב-6 באפריל 1973 חסמו שני בחורים את דרכו בסמוך לכנסיית מדלן בפריז וירו בו תשעה כדורים מאקדחי ברטה שצויידו במשתיק קול. קובייסי מת במקום. בחיפוש בחדר המלון בו התאכסן נמצאו תשעה דרכונים שונים.
זמן קצר אחר כך (פחות מ-24 שעות) נהרג גם סעיד מוקאסי בפיצוץ בחדרו במלון באתונה. הוא יועד להחליף את חוסיין עבד אל-ח'יר.
במבצע אביב נעורים, שנערך בלילה שבין 9 ל-10 באפריל 1973, תקפו כוחות של הצנחנים, אנשי סיירת מטכ"ל והקומנדו הימי, שהסתייעו בסוכני המוסד, מפקדות של אש"ף והפת'ח בביירות. במבצע נהרג גם מוחמד יוסוף א-נג'אר, קצין המבצעים והמודיעין של ארגון 'ספטמבר השחור'.
בנוסף נהרגו כמאל עדואן, ראש הגזרה המערבית האחראי על הפעולות בישראל ובשטחים, וכמאל נאצר, דובר ארגון הפת'ח. ב-28 ביוני 1973 חוסל מוחמד בודייה, אינטלקטואל אלג'ירי, אחד הלוחמים בארגון ה-FLN - החזית הלאומית לשחרור אלג'יריה, שסייע לאירגון 'ספטמבר השחור' ושיגר מחבלים לישראל.
הוא עלה השמימה כאשר מכוניתו התפוצצה ברחוב דה-פוסה סן-ברנאר שברובע הלטיני בפריז. אחרון המחוסלים היה ראש הנחש, עלי חסן סלאמה, ראש ארגון 'ספטמבר השחור'. הוא נהרג בחוצות ביירות ב-22 בינואר 1979 באמצעות פיצוץ מכונית תופת ליד מכוניתו שחלפה ברחוב בדרכו לאירוע משפחתי. ניסיון קודם לחסל אותו הסתיים בפרשה מבישה למוסד, הלא היא פרשת לילהאמר, כאשר בעיר הנורווגית חוסל בטעות מלצר מרוקני שזוהה בשוגג כחסן עלי סלאמה.
ובחזרה לימינו: ראשי החמאס מסתתרים בחלקם במנהרות בעזה, וההנחה היא שצה"ל בסוף יגיע אליהם ויחסל אותם. אבל יש לא מעט בכירים בחמאס שנהנים מהחיים במדינות השונות. איסמעיל הנייה, מי שהיה ראש ממשלת החמאס בעזה, נצפה לפני שבועיים בסרטון כשהוא חוגג את הפלישה ממשרדו המפואר שבבירת קטאר. כמוהו חאלד משעל, שגם הוא גר בבית מלון באחת ממדינות המפרץ.
סאלח עארורי, מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס, שביתו בכפר ערורה פוצץ השבוע, שוהה בביירות אחרי שנדד בין קו אנקרה-איסטנבול-טהרן. וכך גם סגנו של משעל מוסא אבו-מרזוק. העובדה שהם נמצאים במלונות ולא במנהרות לא אמורה להעניק להם חסינות. שיטת הפעולה של מבצע 'זעם האל' מלפני יובל שנים כנגד 'ספטמבר השחור' בהחלט מתאימה גם לחמאס.