על האופן בו יש לנהוג בבית החולים שיפא העזתי שהפך למפקדת חמאס נטושה מחלוקת בין רופאים בישראל. עם הד"ר חנה קטן, רופאה ואם ללוחמים, מחתומי מכתב ה'רופאים לזכויות חיילי צה"ל' שהופץ ביממה האחרונה, שוחחנו על ההתלבטות.
"המכתב הזה הוא תגובה למכתב שנשלח על ידי רופאים לזכויות אדם, ארגון רופאים עם צבע פוליטי מאוד מובהק שקבע שאין לתקוף את בית החולים שיפא וגם פנה לבג"ץ. ברגע שרופאים מתערבים בעניינים כאלה ומדברים על זכויות אדם, גם אנחנו רוצים לדבר על זכויות אדם. ישנם גם זכויות החיילים שלנו וגם זכויות האזרחים שלנו שייפגעו אם לא נכריע את האויב ונראה עוד כמה פוגרומים כמו שראינו בשמחת תורה".
ד"ר קטן מדגישה כי המכתב שנוסח בזהירות מגובה משפטית על ידי עורכי דין ותוכנו תואם את הסעיף באמנת ז'נבה ולפיו אם מתקן רפואי או כל סביבה רפואית משמשים כמקום מסתור לנשק או פעילות צבאית, והדבר מוכח מודיעינית, הרי שאין להם הגנה מתקיפה צבאית.
"מובן שתמיד רוצים שזה יהיה בפינצטה ושאף אחד לא ייפגע, אבל כאן מדובר בבית חולים שכבר כמה פעמים הוזהר שיוציאו את החולים ממנו ואין שיתוף פעולה. לא ברור כמה יש שם, מן הסתם בודדים, ושיעבירו אותם לבתי חולים שדה ושם הם יטופלו, אבל לא יתכן שבגלל הדבר הזה יהיה מגן אנושי כדי לצבור נשק ואמצעי לחימה וכדי לתקוף את החיילים שלנו ולתכנן פיגועי טרור נגד האזרחים שלנו ובנוסף אנחנו גם רוצים להגן על החטופים שלנו ולכן צריכים לנצח במלחמה הזו, ובלי להשתמש באמצעים החוקיים הנתונים בידינו זו תהיה משימה מאוד מורכבת שתעלה לנו בהרבה מאוד חיים, וכרופאים אנחנו חרדים לחיי החיילים שלנו".
"אנחנו באים בתור רופאים ולא בתור מדינאים, אסטרטגים או פוליטיקאים", אומרת קטן ומציינת כי מכתב הרופאים הוא מענה לארגון שמאחוריו אג'נדה פוליטית מאוד מובהקת שתכליתה שיתוק היכולת המבצעית של צה"ל, כפי שכבר נעשה על ידיו במבצעים קודמים.
"מבחינתי זו לא פוליטיקה, אלא השקפת עולם פרוגרסיבית שמתעדפת את האויב על האזרחים שלנו. זה מוסר עקום ועל כך נאמר שכל המרחם על אכזרים מתאכזר על רחמנים וזה בדיוק מה שקורה. המכתב נכתב כדי שלא לסכן אף יהודי אחד בגלל ההימנעות מלבצע את העבודה שצריך לעשות אותה".
עוד מציינת ד"ר קטן בדבריה את הקושי הנפשי העובר על רופאים שנתקלים מדי יום בעבודתם השוטפת בחיילים פצועים, והמראות קשים ושוחקים אותם. "מדובר באנשים שעובדים כבר הרבה שנים וזה שוחק אותם לראות כל כך הרבה פצועים. לכן אנחנו מבקשים לשמור על האזרחים שלנו בלי לפגוע בחולים כמובן ובלי לפגוע בשבועת הרופאים, אבל אם החמאס מחליט לפגוע בחולים שלו, מה נוכל לעשות? חמאס לא רוצה להוציא אותם החוצה, אז מה נעשה? נכניס לשם חיילים שיהיו סוג של ברווזים במטווח. הם הרי רק מחכים לזה".
לשאלתנו אם היה קשה להחתים רופאים על המסמך, משיבה ד"ר קטן בשלילה ומציינת כי בתוך 36 שעות חתמו 160 רופאים, אם כי "היו רופאים שמשכו את החתימה כי המערכת הרפואית קצת דיקטטורית והיו שחששו או שקיבלו איומים, אבל אין כאן מעבר לניסיון להביע עמדה שתשפיע תודעתית על הגורמים הנוגעים בדבר שהם המחליטים והם השוקלים את כל השיקולים".