לאון דוייטש
לאון דוייטשצילום: עצמי

בעלי עסקים שואלים אותי איך לבחור את חברת אחסון האתרים עבור אחסון האתר שלהם באינטרנט.

יש כל כך הרבה אפשרויות, גם בשוק הישראלי וגם בשוק העולמי. וגם הפרש המחירים די גבוהה. חבילת אחסון אתרים יכולה להתחיל בכ2 דולרים לחודש ולהגיע לעד כ100 שקלים בחודש עבור אחסון אתר בודד.

במאמר זה אספר לכם איך אני מלמד את הסטודנטים שלי במסגרות השונות שבהן אני מלמד בנייה וקידום אתרים ושיווק באינטרנט.

אז למעשה חשוב מאוד לבדוק מספר פרמטרים קריטיים לגבי חברת אחסון אתרים על מנת לבחור את האחת שמתאימה לכם ביותר.

עליכם לוודא היכן נמצאת חברת אחסון האתרים. בגדול אני לא פוסל חברות אחסון אתרים שממוקמות בחו"ל אבל אין שום ספק שלדבר עם חברה שנמצאת בארץ ובעברית יהיה הרבה יותר נוח לרוב האנשים בישראל. לפני רכישת השרות, תבדקו האם הצוות עונה לכם לטלפון בעברית, באילו שעות וכמה מהר. חברה שמכבדת את עצמה מחזיקה צוות תומכים שעובדים ועונים לטלפון לפחות בשעות העבודה המקובלות.

תבדקו היכן נמצאים השרתים שלהם. זה די פשוט, כל מה שעליכם לדעת זה כתובת של איזשהו אתר שמאוחסן אצלם. אני מניח שכל חברה תשמח לתת לכם אתר של לקוח מרוצה ומשם תוכלו להזין את כתובת האתר בכלים חינאמיים דוגמת leaf dns ולראות בקלות מה כתובת הIP ומה הם שרתי הDNS של השרת הספציפי שמאחסן את אותו האתר וגם באיזו מדינה השרת הזה ממוקם פיזית. אם השרתים ממוקמים בישראל – סביר להניח שזה אומר שהחברה משקיעה משאבים ברכישת ותחזוקת שרתים משלהם ולא שוכרת שרתים בחו"ל ומשכירה אותם לכם. אם כבר השגתם אתר כלשהו שמאוחסן באותה החברה, כדאי מאוד לבדוק כמה מהר הוא נטען.

ישנם כלים חינאמיים, גם של גוגל (תחפשו בגוגל את הביטוי בדיקת מהירות אתר) וגם של חברות דוגמת pingdom –(תחפשו בגוגל את הביטוי pingdom speed test ) המספקות את הבדיקה הזאת בחינם לגמרי ודי בלחיצת כפתור. כל מה שצריך לעשות שם לרוב, זה להכניס את כתובת האתר שאתם רוצים לבדוק וללחוץ על כפתור הבדיקה. תוך מספר שניות תקבלו את התשובה. זמן טעינה של 2-3 שניות הוא סביר. פחות מזה זה מאוד מהר ומעל 30 שנות זה גרוע. חשוב לציין שכדאי לבדוק זמן טעינה של מספר אתרי אינטרנט שמאוחסנים באותו השרת כיוון שיכולה להיות בעיה באתר הספציפי ולא בשרת עצמו.

כדאי מאוד לבדוק שכנות רעה. כיוון שבשרת אחד יכולים להיות מאוחסנים עוד כמה מאות אתרי אינטרנט יחד עם האתר שלכם, כדאי מאוד לבדוק מי הם האתרים הללו. למה זה חשוב, אתם שואלים? הנקודה היא שישנן נישות של אתרים לא כשרים, אלו יכולים להיות אתרים למבוגרים או אתרים שמפרסמים פירמידות פיננסיות או אתרים על ייצור נשק בתנאי בית או מדריכים של התאבדויות, בקיצור – כל דבר שלא מוגדר כתוכן לכל המשפחה. גוגל מכניס את כתובות הIP של האתרים הללו לרשימה השחורה שלהם וכיוון שעל אותה כתובת IP כאמור יכולים להיות מאוחסנים כמה מאות אתרים והאתר שלכם ביניהם – גם האתר שלכם יכול להיפגע מזה ולא להתקדם בתוצאות האורגניות בגוגל.

איך בודקים את זה? יש לא מעט כלים חינאמיים גם לזה ברשת. מספיק לחפש בגוגל את הביטוי network neighbors ותוכלו מייד לנסות כמה כלים. שם בדרך כלל כל מה שצריך זה להכניס כתובת URL של אתר אחד, ללחוץ על כפתור החיפוש ומייד תקבלו רשימה של כל האתרים שיושבים על אותו השרת. לחיצה על כל כתובת אחד האתרים מהרשימה תכניס אתכם לאתר הנבדק ושם תוכלו לראות בעין האם הנישה של האתרים המאוחסנים על אותו השרת היא ליגיטימית. וכמובן תמיד כדאי לחפש פידבקים על החברה שאותה אתם בוחנים. היום אנשים כותבים פידבקים גם בעמודי הפייסבוק של החברות עצמן וגם בגוגל מפות, כך שבחיפוש של שם החברה בגוגל, תוכלו לקבל די מהר את הרושם על החברה שאתם בוחנים. טיפ קטן: תקראו בעיקר את הפידבקים של האנשים הלא מרוצים.

אלו בטוח יהיו פידבקים אמיתיים ולא מפוברקים ואתם תחשפו מיידים לבעיות של אותה החברה. כמובן שצריך לקחת את הדברים בפרופורציה ולהפעיל שיקול דעת. אם יש אלף פידבקים של אנשים מרוצים וכמה בודדים שלא מרוצים שמדברים בכלליות למשל על כך שלא אהבו יחס של נציג כזה או אחר – לא כדאי להתיחס לזה ברצינות רבה מדי.

אבל אם תקראו די הרבה על אותה הבעיה שחוזרת אצל מספר לקוחות שונים – לזה בהחלט כדאי לשים לה. בפידבקים כדאי לשים לב לפרמטרים הבאים: מהירות תגובה של הנציגים, אדיבות הנציגים, מקצועיות של הנציגים, אבטחת האתרים – האם הלקוחות מתלוניים על פריצות לאתרים שלהם או לא, והאם יש תלונות על מהירות טעינת האתרים.

כל הבדיקות הללו יקחו לכם מספר דקות בלבד ומייד לאחר מכם תוכלו לדעת האם כדאי לבחור בחברה כזו או אחרת.

אני אישית עברתי כנראה את כל החברות הגדולות והוותיקות בארץ משנת 1996 ועד היום שאני עובד בתחום וההמלצה האישית שלי היא לעבוד על חברת JetServer הישראלית. אני עובד איתם מעל עשרות, השרות שלהם סופר מקצועי ואדיב, יש להם גיבויים של האתרים ברמה יומית וכמעט ולא היו לי פריצות לאתרים. גם כשהיו כאלה הם תוקנו בחינם על ידי צוות התמיכה תוך מספר דקות. בנוסף חברת JetServer הנה רשם דומיינים רשמי. למען הסר ספק, עבדכם הנאמן לא מקבל מהם עמלה עבור ההמצלה.

לאון דוייטש, בונה ומקדם אתרים, קמפיינר מוסמך של גוגל אדס, בעלים של משרד הפרסום Best-SEO ושל מכללת Best-SEO