"הל" נקרא גם 'קרדמון', הוא צמח תבלין המשמש כתבלין בקפה/תה ותבשילים, ובעל שלושה סוגים שונים של צמחים: הל ירוק, הל שחור, הל אפריקני (מדגסקר).
הוא מצוי בתערובות כמו גראם-מסאלה וחוואיג'.
מגיע כתבלין 'שלם' אך לרוב מתמשים בו בתבלין טחון, שימוש הרב בא לידי ביטוי בעיקר במטבח ההודי למאכלים מסורתיים ולסוגי אורז שונים ואפילו קינוחים.
בישראל משתמשים בהל בעיקר בשביל קפה שחור ובשיל מקלובה מסורתית.
הל משמש גם כתרופת סבתא ברחבי אסיה, מרפה שרירים, מייבש ליחה, מעורר תיאבון, מעודד עיכול ועוד..
נוסף לכך הל משמש כמונע ריח רע מהפה, ואפילו ישנם מסטיקים המכילים הל בדיוק בגלל סיבה זו.
שימוש רב בהל עוזר להורדת לחץ דם גבוה, ואף מווסת סכרת (לא עלינו).
במחקר שנעשה לפניי כעשור הוכיחו ש-הל פועל כמו כימו-פריבנטיב המעכב ודוחה התפתחות סרטן בגוף.
עובדת בונוס: הל משמש גם כמרחיק נמלים מצוין!