אולפן טלוויזיה
אולפן טלוויזיהצילום: guruXOOX, istock

עיתונאים מותחים ביקורת בימים האחרונים נגד הצנזורה הצבאית לאחר שפסלה להם כתבות שפורסמו זמן קצר לאחר מכן בלי תקשורת אחרים.

כך לדוגמה, הכתב הצבאי של התאגיד איתי בלומנטל פרסם בחשבון ה-X שלו כי הצנזורה אסרה עליו לפרסם דיווח על ביקורו של ראש המוסד בקטאר, אך כעבור 20 דקות זה פורסם ב'וואלה'.

בלומנטל כתב: "הצנזורה פסלה לי לדווח שראש המוסד דדי ברנע נחת הבוקר בקטר לשיחות על שחרור החטופים והפסקת האש, 20 דקות אחרי פוש של ברק רביד בוואלה. זה הופך לבלתי נסבל".

עיתונאי התאגיד אבישי גרינצייג, שחווה מקרה דומה השבוע, הגיב לציוץ של בלומנטל: "הגוף (החשוב) הזה הופך לבדיחה מרגע לרגע. זה לא עניין פנים ברנז'אי אלא עניין של ביטחון המדינה".

הוא הוסיף כי "אם אין כללים ואין מדיניות אחידה שמחייבת את כולם, אפשר לסגור את הגוף הזה ולהעביר את הכסף לשיקום העוטף ושכל עיתונאי יפעיל את שיקול דעתו כרצונו".

עורך התוכנית 'מהצד השני' בכאן חדשות אודי הירש שיתף: "לא שהיו לי אשליות לגבי הצנזורה הצבאית, אבל למדתי השבוע על בשרי שהשיקולים שמנחים אותה לא קשורים (רק) לביטחון המדינה, אלא לרייטינג, כוח ויוקרה".

ב'וואלה' דווח היום כי המידע על מפגש של יחיא סינואר עם חטופים שפורסם אמש בחדשות 12, נשלח לצנזורה על ידי 'הארץ', אך היא בחרה לפסול את האייטם.

גיא סודרי, עורך החדשות בחדשות 12, הגיב לדיווח: "הידיעה של חדשות 12 הוגשה לצנזורה הרבה לפני עיתון הארץ ונפסלה. למעשה, הצנזורה גילתה את האירוע מאיתנו. רק אתמול בערב היא אושרה לאחר שהבינו כנראה שהידיעה תתפרסם בכל מקרה בפרקטיקה המקובלת של כתבים שמדווחים עבור כלי תקשורת זרים".

עיתונאי הארץ חן מענית הגיב לסודרי: "גיא, הידיעה הייתה אצל עיתון הארץ ונפסלה ע"י הצנזורה. ברגע שהצנזור מתיר לפרסם מידע שהתבקש להתיר, הוא חייב להודיע על כך לכל מי שביקש את הפרסום ולא לכלי תקשורת ספציפי מסיבות עלומות שהצנזורה לא התירה לי לפרסם".

בעקבות השיח, אחראית חופש העיתונות הארגון העיתונאים והעיתונאיות, ענת סרגוסטי שלחה היום (שלישי) מכתב חריף לצנזור הצבאי הראשי תא"ל קובי מנדלבליט ובו טענות על חשד לאפלייה בהפעלת סמכויות הצנזורה כלפי עיתונאים וכלי תקשורת.

"בימים האחרונים פורסמו שני מקרים שבהם נראה יחס של איפה ואיפה כלפי כלי תקשורת שונים, באותן ידיעות. המקרה האחד קשור לתאגיד השידור הציבורי. כתב המשפט של התאגיד, אבישי גרינצייג, שלח לאישור הצנזורה ידיעה הנוגעת לדו"ח הערכה של נגדת מודיעין ביחס להתארגנות החמאס לקראת פעולת התקיפה. אחרי משא ומתן, אישרה הצנזורה את הידיעה והיא פורסמה בחדשות הערב בכאן 11. זמן מה אחרי הפרסום, נפסלה הידיעה על ידי הצנזורה, ותאגיד השידור התבקש, ואף נענה, להסרת הפרסום מפלטפורמות הדיגיטל. למחרת, ביום שישי בערב, פרסם הכתב הצבאי של חדשות 12 ניר דבורי את אותה ידיעה בתוכנית אולפן שישי", כתבה סרגוסטי.

היא ציינה מקרה נוסף. "ביום ראשון בערב, פורסמה בחדשות 12 ידיעה של עמית סגל, לפיה יחיא סינוואר פגש חטופים באחת המנהרות ודיבר איתם בעברית. מסתבר, שהידיעה הזאת הייתה גם בידיו של הפרשן לענייני ביטחון של עיתון הארץ, עמוס הראל. הראל העביר את הידיעה לאישור הצנזורה, אך זו נפסלה בנימוק שפרסומה 'חושף את יכולות צה"ל'".

"בידינו עדות על לפחות מקרה אחד נוסף של ידיעה שנפסלה כאשר הוגשה על ידי כלי תקשורת אחד, ואותה ידיעה אושרה לכלי תקשורת אחר. אנחנו מבינים שבמצב ביטחוני, בוודאי בזמן מלחמה, יש חשיבות גדולה לשמירה על ביטחון המדינה והצנזורה היא אחד הכלים שמסייעים בשמירה הזאת. יחד עם זאת, הצטברות של שלושה מקרים בתוך ימים מעטים מעלה חשד שיש העדפה של כלי תקשורת אחד על פני אחרים", לשון המכתב.

"גם בימים של אירועים ביטחוניים משמעותיים, זכות הציבור לדעת היא ערך עליון וכך גם חופש העיתונות. גם הרצון והחשיבות בשמירה על ביטחון המדינה צריכים לקחת בחשבון ולשקול בזהירות הפעלת כלי כבד כל כך כמו איסור פרסום, המצוי בידי הצנזורה הצבאית. אנחנו מבקשים לוודא כיצד מתכוונת יחידת הצנזורה הצבאית לוודא שמקרים כאלה לא יחזרו על עצמם. כדאי לזכור שגם בימי מלחמה יש חשיבות ראשונה במעלה לחיזוק אמון הציבור. התנהלות של איפה ואיפה פוגעת באמון ועלולה לגרום למערכות העיתונאיות להקפיד פחות על כללי הצנזורה ולפגום באמון הציבור", כתבה סרגוסטי לצנזור הצבאי.