אבי רוגובסקי מספר בראיון לערוץ 7 על מיזם ההנצחה שאותו הוא מוביל מזה כשלושים שנה לחללי מערכות ישראל ופיגועי הטרור, מיזם שבימים אלה של מלחמה מעסיק אותו כמעט ללא הפסקה.
"מדובר במיזם שמחייב פעילות של עשרות אנשים לאורך עשרות שנים. החלק הקטן הא התוכנה", מדגיש רוגובסקי המספר כי המיזם שמאחוריו חברת 'תבונה' מקבוצת SQLINK, החל את דרכו במלאת 25 שנה למלחמת ששת הימים, כאשר לבד מחקיקת שמות הנופלים על קיר הנופלים הדרך היחידה להנצחה הייתה באמצעות מערכות מידע. מאז ועד היום כינס המיזם את כלל חללי מערכות ישראל עוד מימי המחתרות כולל חללי קהיליית המודיעין ומשטרת ישראל ב"למעלה מ-150 פרויקטים שנכללים בתוך המיזם הזה דרך אתר לטרון, מועצות מקומיות ורשויות מקומיות ומערכות בתי ספר".
בדבריו מציין רוגובסקי את התיאום והסינכרון בין עמודי ההנצחה השונים שלא פעם כמה מהם מנציחים חלל אחד. "אם בירושלים יש נופל שמונצח בגלל שהוא נולד בירושלים, והוא גם מונצח ביד לשריון בלטרון כי הוא היה שיריונר, אבל הוא גם מונצח בחיל הקשר כי הוא היה קשר, ויתכן שבזמן שנהרג הוא היה בתל אביב ולכן הוא מונצח גם בתל אביב, המאגר הוא מאגר מרכזי וכל עדכון מתעדכן בכל האתרים שבהם הוא מונצח".
ההנצחה מאפשרת למשפחות החללים לעדכן ולהוסיף פרטים, תמונות, טקסטים, קטעי וידאו וחומרים נוספים. רוגובסקי ואנשיו אינם עומדים בקשר ישיר עם בני המשפחות המבקשים לעדכן את עמוד ההנצחה של יקירם, אלא מול הגורמים המנציחים כדוגמת היחידות השונות, עמותות ההנצחה, יד לבנים וכיוצא באלה. מי שמצוי בקשר ישיר עם בני המשפחות הן קצינות הנפגעים והגורמים הממונים, כך נמנעים מצבים בהם יש חילוקי דעות בתוך המשפחה מה לכתוב, ולמעשה הגורם ה"מתווך" מקבל את החומר אחרי שהוחלט עליו במשפחה והמיזם מעלה את החומר לעמוד המדובר. בנוסף, אומר רוגובסקי, "חשוב מאוד שמי שיעמוד בקשר עם המשפחות יהיו מי שעומדים איתם בקשר גם בתחומים אחרים כמו רווחה".
עוד הוא מציין בדבריו את חשיבות הקשר עם בני המשפחות על מנת לסייע להם להחליט על דרך ההנצחה של היקיר להם שנפל. "הרבה משפחות מפיקות סרטים ואלבומים אבל חלק בלתי נפרד מההנצחה הוא התהליך הפסיכולוגי לחשוב כיצד רוצים להנציח".
בשנה האחרונה עסק המיזם בריענון עמודי ההנצחה של רבים מנופלי מלחמת יום כיפור במלאת חמישים למלחמה. בני משפחות, בעיקר ילדיהם של נופלים, לא היו מודעים לקיומו של אתר ההנצחה ולא ידעו שיוכלו לעדכן ולהוסיף מידע. לשם כך פנו אליהם אנשי עמותת הנצחת חללי המלחמה ויידעו אותם באפשרות המונחת בפניהם.
על חללי המערכה הנוכחית בדרום מספר רוגובסקי: "יומיים לאחר תחילת המלחמה כבר קיבלנו מחטיבת גולני מידע על 72 חללים שנפלו בימים הראשונים. קצינת הנפגעים דאגה להעביר אלינו מידע. החטיבה עדכנה את המשפחות השכולות ומאותו מועד המשפחות מעדכנות מידע. אם משפחה מעוניינת להחליף מידע היא יכולה לעשות זאת בכל רגע נתון".
לקראת סופה של השיחה עם רוגובסקי אנחנו שואלים אותו שאלה שכנראה מקשה עליו. עד כמה העיסוק היומיומי בזכר הנופלים והנצחתם שורטת אותו ברמה האישית. רוגובסקי מציין בתשובתו את השילוב הלכאורה לא טבעי בין חברת המחשבים שלו לבין נושא ההנצחה, אך הנצחה, הוא מדגיש, כוללת גם עיסוק בגבורתם של הנופלים ולמורשת הקרבות שבהם נפלו, והעיסוק בכך גדול ורחב הרבה יותר מסדר יום עבודה רגיל.
"אני קשור להרבה מאוד משפחות שכולות שאיתן אני נפגש בטקסי זיכרון של היחידות ושל הרשויות המקומיות. זה נושא שמעסיק אותי באופן אישי רבות ואני רואה בזה זכות גדולה", הוא אומר וקולו נשבר.