איציק לארי ודודו סעדה
איציק לארי ודודו סעדהצילום: בשבע

בוקר שמחת תורה הפתיע את כולנו והפך את כל הארץ לחזית במלחמה. גם בעיר הבירה נשמעו אזעקות.

איציק לארי מנכ"ל עירית ירושלים מספר לדודו סעדה על ההיערכות: "מהאזעקה הראשונה הבנו שאנחנו באירוע רחב, והקמנו ממש בבוקר חמ"ל עירוני. עוד לפני הנחיות פיקוד העורף - ראש העיר הינחה על פתיחת כל המקלטים הציבוריים בעיר. בהתראה קצרה מאוד עיריית ירושלים לקחה על עצמה שותפות גורל ואורחים רבים הגיעו מצפון הארץ וגם מהדרום הבוער כשנאלצו להתפנות מבתיהם. בזמן שיא היו כ- 20,000 מפונים בירושלים - מהם כ- 15,000 בבתי מלון, והשאר התארחו אצל אנשים פרטיים שפתחו את ביתם".

"העירייה מאמצת את המפונים ודואגת להם בכל התחומים: חינוך, תרבות, ספורט, רווחה. תושבי הדרום היו זקוקים בחלקם לטיפולים רגשיים נפשיים, ומחלקת הרווחה דאגה לעובדים סוציאליים במלונות לסיוע נפשי לזקוקים לכך".

שמירה על מסגרת לימודית - חיונית להרגשת שיגרה ויציבות בעיקר לילדים: "מערכת החינוך בעיר נפתחה מהרגע הראשון שאפשר היה לפתוח במסגרת המגבלות של פיקוד העורף. הקמנו מערך חינוכי למפונים בבתי המלון עצמם, וגם שיבצנו אותם במערכות החינוך הקיימות, להתאם לבקשתם".

המלחמה נמשכת, הזמן עובר, והשהות הזמנית הופכת למתמשכת. תושבים רבים זקוקים לתעסוקה: "פתחנו יריד תעסוקה במוזיאון הסובלנות בסמוך לעירייה. הבאנו את המעסיקים בעיר ירושלים לטובת המפונים. לשמחתי, הרבה מאוד מפונים נקלטו בפעילויות שונות. פקח שעבד בעיריית שדרות, בתו נרצחה. הוא הגיע לבית המלון ולא יצא מהחדר. החלום שלו היה לעבוד כפקח בעיריית ירושלים, ראש העיר שמע את זה ולקחנו את המשימה. אימצנו אותו וקלטנו אותו בעיריית ירושלים ובשלושים לאוקטובר בפיגוע בעיר ירושלים הוא היה אחד מאלה שנטרלו את המחבל בפיגוע. באמת זו הייתה איזושהי סגירת מעגל".

"עשינו פעילויות רבות להעלאת המודעות להשבת החטופים, ביניהם במהלך חודש אוקטובר הוצג מיצג בכיכר ספרא של 240 מזרונים ומיטות ריקות. זה היה ממש מיצג מטלטל שקיבל גם חשיפה וגם העלה את המודעות".

בחמש השנים האחרונות ירושלים עברה מהפך בתחומים רבים ביניהם השקעה מאוד גדולה במרחב הציבורי בניקיון ושיקום כבישים. 'עשרה קבין של יופי ירדו לעולם, תשעה נטלה ירושלים ואחד כל העולם כולו. אין לך יופי כיופייה של ירושלים'.