
להרכין ראש בענווה
איריס חיים. כל מילה מיותרת
עיתוי של גאונים
אז אני מבין שממש, אבל ממש, היה דחוף לכולנו לדעת על אירוע המחבל שמת בכלאו וחקירת הסוהרים בעניין הזה. זה היה כל כך דחוף עד שמישהו אצלנו מוכן לסכן בגלל זה את ההסברה הישראלית הכל כך נצרכת כעת, את התמיכה המדינית שישראל מקבלת בעולם תוך כדי לחימה ואת שלומם של החטופים שבידי חמאס. כל אלה, שבנקודת הקצה שלהם יש חיי אדם שנתונים על הכף, ממש לא חשובים. מה שחשוב הוא שנספר לכל העולם שיש חשד (שעוד לא הושלמה חקירתו) שיבאיש את שם כולנו.
במקומות שבהם מחליטים לאשר פרסום ידיעה שכזו יש מישהו ששמע על המושג אחריות לאומית?
בין ימין לשמאל
פתאום נהיה באופנה להגיד ש'עזבו, אין דבר כזה ימין ושמאל בישראל'. פתאום מרואיינים שעד לפני רגע השחיזו את השיניים ויצאו לטרוף כל מי שנקרא בדרכם הופכים לדובונים חביבים שבכלל לא חושבים שיש ויכוח בין ימין ושמאל כי 'מה זה בכלל ימין ומה זה שמאל?', הם שואלים את המראיין שמתחיל להתבלבל ולהסתבך עם עצמו. פתאום הם גם הופכים לפילוסופים שתולים בך מבט מהורהר ומספרים לך ש'עזוב ימין ושמאל, יש הרי ימין ושמאל כלכלי וחברתי ויש ימין ושמאל מדיני, הכול בעצם מתערבב'.
אז זהו, שלא. נכון שכבר לא מעט שנים השמאל לא באופנה וכולם מתמרכזים במרדף אחרי מנדטים, אבל בואו לא נתבלבל. דווקא יש ימין ויש שמאל ותתפלאו, ההבדלים ביניהם ברורים. לא סתם כמעט כל הניסיונות לבצע את הטשטוש הזה מגיעים משמאל. זה כמעט נשמע כמו ניסיון לבלבל את האויב, כלומר את הימין. לתת תחושה שכל ההפגנות, כל המחאות, כל הטענות וכל המהומות שאנחנו, השמאל, מחוללים נגד הממשלה נובעות ממקור טהור של דיון ענייני ונטול אג'נדה פוליטית, ויש אנשי ימין שקונים את הלוקש ונסחפים אחרי ה'אין שמאל ואין ימין' הזה. אחר כך, כשתיפול הממשלה בעזרתם, הם ימצאו את עצמם מול ממשלה שתביא לכאן את הסכמי אוסלו ג' ו-ד' ואף אחד כבר לא יהיה זקוק לעזרתם האזרחית והפוליטית.
ממש משום כך חשוב להיזכר שיש שמאל ויש ימין, ואם ההבדל לא ברור אז בואו נומר את זה בקיצור: השמאל מאמין בחלוקת הארץ והקמת מדינה זרה בליבה והימין לא, ואידך זיל גמור. כל השאר הם נגזרות של המשפט הקצר הזה. עכשיו מוזמן כל אחד מאיתנו לבחון את נבחרי הציבור שהוא תומך בהם ואת ההפגנות שהוא משתתף בהן, מה ומי מקדמים את חלוקת הארץ ומי ומה מקדמים את האחיזה הישראלית המלאה בה.
ובלי ימין ושמאל
אבל אם כבר אתם רוצים לדבר בלי ימין ובלי שמאל, אז בואו חברים ונדבר רק מהשכל הפשוט, מהריאליזם הצרוף ומההיגיון הקר, בלי ימין ובלי שמאל, רק על סמך ניסיון העבר, רק על סמך מה שכבר ראינו, הכרנו וחווינו, בלי שמץ פוליטיקה, אפילו בלי פירור של אידיאולוגיה, כמעט הייתי אומר גם בלי שמץ של ציונות, רק תכל'ס מה שעינינו רואות ומוחנו מנסה לעבד בדרך אל המסקנות: תגידו, אתם רציניים? אתם באמת רוצים להקים מדינה פלשתינית ביהודה ושומרון, מטר ורבע מכפר סבא, נתב"ג, גוש דן, ירושלים?
אתם לא רוצים לומר לנו שבאמת אתם קונים סיפורים ואגדות על פלשתינים שיהיו חמושים מכף רגל ועד ראש, יתצפתו מבית אריה על נתב"ג ולא ידגדג להם לנסות את הקורנט האחרון שהם רכשו. אתם לא באמת מאמינים שלא יאספו שם עוד ועוד תחמושת, יתאמנו, יחפרו ויצטיידו בכל דולר ובכל רגע לקראת המשך המהלך לו הם מחויבים, השמדת מדינת ישראל. אני מקווה שאתם גם כבר לא קונים בעיניים עצומות את האמונה הדתית בגורמי הביטחון והמודיעין שיידעו ויפענחו ויסכלו. היום כולנו כבר הרבה יותר מפוכחים, הגיוניים וריאליים. תהיו רציניים, אתם לא באמת חושבים על מדינה פלשתינית.
חליפת האיומים
ממש לא משנה מה אתם חושבים על מירי רגב וממש לא משנה אם אתם אוהבים או שונאים את מה שהיא אמרה לרמטכ"ל, אבל את העובדה שעיתונאי, בכיר ככל שיהיה, וגם אם קוראים לו אהוד יערי, חושב שהוא יכול להתקשר אליה ולאיים עליה שאם היא לא תתנצל ותחזור בה הוא ייכנס בה בשידור, את העובדה הזו אף אחד לא אמור לקבל. מדובר בשרה, נבחרת ציבור, חברת קבינט, והיא ממש לא אמורה להיות נתונה לאיומי אדם כלשהו ובוודאי לא עיתונאי.
אבל אף אחד לא קם, אף אחד לא דורש הבהרות והתנצלויות, כי זו מירי רגב וזה אהוד יערי, אז זה סבבה.
בהזדמנות זו לא מעט עיתונאים ופרשנים חייבים התנצלות לאיתמר בן גביר שהיה בעיניהם האשם המיידי בהדלפות מאותה ישיבת קבינט, וכעת מתברר מדבריו של אהוד יערי עצמו שמקורותיו באמ"ן הם אלה שהדליפו לו מה אמרה השרה רגב ומה נאמר באותה ישיבה
פיתחו את השער
שאלה חשובה שאל חבר הכנסת צבי סוכות את שר הביטחון ולא קיבל תשובה. למה ישראל לא מאפשרת לתושבי עזה שכל כך חפצים בכך, לארוז את עצמם ולצאת אל העולם הגדול? שאלה חשובה לא פחות הוא ממשיך ושואל, וגם על כך לא ממש מקבל תשובה: למה ארגוני זכויות האדם שכל כך חפצים ביקרם ובטובתם של העזתים לא מפגינים מול שערי עזה ודורשים לאפשר להם להתחיל חיים חדשים במקום אחר? הרי אין הומניטארי מזה. אין להם לאן לחזור. הם משתוקקים למצוא מקום אחר. הם גם מגדירים את עצמם כפליטים, כלומר לא כתושבי עזה המקוריים, אז למה לא לתת להם לצאת?
או שאולי בכלל לא מעניינים אותם הפלשתינים וכל מה שהם רוצים הוא רק שימור הפליטות והאומללות העזתית שתשמש עוד כלי ניגוח נגד ישראל. זכותם, אבל לפחות שיגידו ת'אמת.
רק שתדעו
אחת ההערות שהעליתי כאן לפני שבועיים הובילה למספר תגובות חריג שהגיעו אליי למייל הפרטי. הייתה זו ההערה על השימוש המתרחב במונח 'מלח הארץ' ומקורו הנוצרי. המגיבים הודו וברכו על ההערה, ומשום כך אני מוסיף הערה נוספת ברוח זו, וגם היא על ביטוי שנאמר לא מעט בתפילות ובברכות ללוחמינו היקרים, וכוונתי ל'אנחנו מחזיקים לכם אצבעות'.
אז שוב, יחליט כל אחד אם לעשות או לא לעשות שימוש בביטוי על פי הבנתו ורצונו, אבל חשוב שנדע שהמקור גם כאן הוא נוצרי. החזקת האצבעות כידוע נאמרת לא פעם עם שילוב האצבע והאמה זו בזו מאחר והביטוי המקורי הוא 'קרוס פינגרס', הצלבת אצבעות. כאשר אין צלב בסביבה להתפלל להצלחת הזולת, עושים זאת על ידי הצלבת אצבעות והבעת תקווה תפילה ומשאלה.
לשיקולכם
השוטרים באים
קאטו הזקן ישב בחדרו המעט אפלולי (כך הוא אוהב להגות ולכתוב, בלי יותר מדי אורות מסנוורים), על השולחן שלפניו ערימת ספרים פתוחים וסגורים, דפים ישנים של כתבי יד עתיקים, ולמען הארומה הפילוסופית נוסיף גם ריחות עדינים של מידה מסוימת של טחב מערתי שריחף באוויר.
ואז נשמעו דפיקות עזות בדלת. 'יבוא' המהם קאטו ונער פרוע שיער נכנס לחדר 'שמעת, קאטו, יכול להיות שהתפילות שלך נענו. הביאו משטרה לצילומים של 'ארץ נהדרת''. אצבעותיו של קאטו מוללו פירור בלתי נראה, הוא הרים את עיניו מהנייר המצהיב שלפניו, 'או... בשורות... ו...מה עשו להם? לכלא הם נכנסו? מה היה האישום?'.
הנער גמגם 'א... לא... לא ממש לקחו אותם. השוטרים רק הגיעו לצילומים באילת, ראו במי מדובר וחזרו לתחנה'.
'לא הבנתי כלום', השעין קאטו את מצחו חרוש הקמטים על ידו הגרומה. 'השוטרים כבר הגיעו. למה לא עשו עם זה כלום?'.
'כי התברר שהם לא עשו כלום. בסך הכול הם התחפשו לחות'ים על סירה ומישהו נבהל והזמין שוטרים, אבל כשהניידת הגיעה התברר שמדובר בצילומים לתכנית והשוטרים התקפלו'.
'זה כל הסיפור?', הפטיר קאטו באדישות מיואשת, 'לרגע חשבתי שמישהו כבר הבין למה באמת צריך להזמין להם משטרה. טוב, נו, יללה, חשבתי שכבר לא אצטרך לומר את זה יותר, אבל אין ברירה, אז תגיד לכל מי שבחוץ שיתקדמו, זה לא מצחיק. חאלס'.
להערות ולהארות שלכם: [email protected]