ד״ר רן ברץ, מרצה לאסטרטגיה ומלחמה במערכת הביטחון ולשעבר ראש מערך ההסברה הלאומי, מסביר בשיחה עם ערוץ 7 מדוע הוא רואה כשל בתחקיר הצבאי הפנימי שיוביל הרמטכ"ל לשעבר חלוץ וטוען כי בעתיד הקרוב הגדלת תקציב הביטחון תחייב את כלל האזרחים להירתם בצורה מאומצת ולהבין את ההשלכות האדירות על הכלכלה.
"הכל זה עניין של הרכב אנושי. אדם אחד נכון, ביקורתי, אמיץ ובעל תבונה, שלוקח אחריות, יכול להפוך דו"ח של ועדת חקירה לראוי", מסביר ד"ר ברץ על הרכב רצוי שיחקור את מחדל השבעה באוקטובר בתוך הצבא והמערכת הפוליטית.
עוד אומר: "אני חושב למשל על הפיסיקאי הגאון ריצ'רד פיינמן בוועדת החקירה הנשיאותית שהוקמה אחרי התפוצצות מעבורת החלל צ'לנג'ר, שהדו"ח הנפרד שכתב היה מעולה. זה עניין פרסונלי, לא של פורמט ידוע מראש. בהקשר הנוכחי, אין אף מינוי של הרצי הלוי שעונה לקריטריון הזה".
"אבל אני כן אגיד אני לא מתלהב מוועדות חקירה", טוען ד״ר ברץ. "ההיסטוריה לא מעודדת בעניין הצלחתן (כולל זו של הצ'לנג'ר). השאלה המרכזית היא לא איך ואת מי לחקור, אלא איך לפתור את הבעיה המערכתית העמוקה שעומדת לפנינו, שאותה כמעט כולם מזהים ומבינים: המטכ"ל הלא מקצועי ביותר בתולדות ישראל, פוליטי מאוד, ובעל אינטרס מערכתי מובהק שמנוגד כליל לאינטרס הציבורי".
"את המטכ"ל הזה צריך להחליף. אבל במי? התשובה היא שצריך לזהות אנשים בעלי פוטנציאל מדרגי הביניים, ולהעביר אותם הכשרה שכיום לא קיימת בצה"ל. צה"ל מידרדר בהכשרותיו מזה שנים ארוכות. אפשר להגיד שכיום הוא מכין את הקצונה הבכירה שלו יותר לחיים הפוליטיים (שיבואו אחרי הפרישה) מאשר לפיקוד צבאי והתכוננות למלחמה. זה כישלון אינטלקטואלי עמוק, שתוצאותיו לפנינו".
האם אתה חושב שהבדיקה הפנימית של הצבא על עצמו בהובלת שאול מופז הינו הליך ראוי באמצע לחימה?
"הדבר הזה הוא כשל חמור ביותר של הרמטכ"ל בשורה של היבטים. היסטורית, דן חלוץ ניסה למנות ועדה משלו אחרי כישלונו במלחמת לבנון השנייה, אבל זה היה אחרי שכבר מינו את ועדת וינוגרד, כלומר, הרבה פחות חתרני. הוא גם מינה את דן שומרון, שהיה ביקורתי. ולבסוף, חלוץ ממילא הלך הביתה בבושת פנים. כך שאם הרצי הלוי חושב שההשוואה לחלוץ מועילה לו, כדאי שיחשב מסלול מחדש".
"לעצם העניין, לפנינו מספר כשלים. ראשית, העיתוי. הקמת ועדה פנימית עוד לפני הקמת ועדת חקירה של הדרג המדיני, מעלה חשש לנסיון טיוח. שנית, הרכב הועדה. החשש לטיוח גובר כשרואים מי מונו, אנשים מערכתיים, שבעצמם אחראים למחדלים צבאיים וקונספטואליים. אחד כבר אמר שלדעתו הצבא מצוין, השני היה חלק מתנועת הסרבנות, יש להם כאן אינטרסים אישיים, ועוד. ושלישית, אופן ההקמה, שבו למרות שמדובר בהרכב בכיר מאוד כולל דרג מדיני לשעבר, ואחרי חודשים שבהם הרצי הלוי מתנגד בפומבי לתחקירים, הנה מוקמת הוועדה תוך הסתרה מלאה מהדרג המדיני. נראה שהרצי הלוי רוצה להקים לעצמו דרג מדיני בודק במקום הנוכחי".
מה עדיף לישראל כעת, להתחשב בזירה הבינ"ל וללכת למו"מ מול לבנון או להיכנס למתקפה עד לליטני/הצעה אחרת?
"מה שעדיף לישראל היום, מעל לכל מטרה אחרת, הוא לשקם את הצבא, להחליף את המטכ"ל, ולבנות מחדש צבא שיהיה מוכן למלחמה גדולה ורב זירתית".
"זה הרבה יותר חשוב מפירי עזה ושמורות הטבע של דרום לבנון, שתפקידן לשחוק אותנו, לא להכריע אותנו. זה יותר חשוב מכל צורך מיידי, מפני שבשעת המבחן, זה מה שנצטרך כדי לשרוד. וממילא, ברגע שיהיה לנו צבא כזה, גם נוכל לטפל טוב הרבה יותר בפירים ובשמורות. כרגע יש לנו צה"ל לא מתאים, ולמען האמת גם דרג מדיני לא מתאים".
איך מדינת ישראל צריכה להתכונן מעתה והלאה, לאור דיוני התקציב על תקציב הביטחון, האם הגדלות משמעותיות צריכות להינתן או שיש כאן עוד פעם מצב בו מערכת הביטחון רק רוצה להגדיל את עצמה ללא שהוכיחה את יכולותיה בטבח ה-7.10?
"אסור בשום פנים להוסיף כסף למערכת הביטחון כפי שהיא היום. גם הצבא וגם משרד הביטחון הם גופים מגושמים, בירוקרטיים, לא מקצועיים, מנוונים ומערכתיים, וגם אם זה נשמע מוזר לאדם מבחוץ, הם בעיקר לא באמת מבינים במלחמה, גם מפני שלא הייתה אחת כבר 40 שנה, וגם משום שהם לא לומדים. כמערכת הם מסרבים להתייעל, מסרבים לפיקוח אזרחי ושקוף, ולכן הם רחוקים מאוד מלתת תוצרת שעומדת ביחס כלשהו להון העצום שמושקע בהם".
"כל זה נכון כבר שנים ארוכות, אבל בשעת אירוע ביטחוני כמו הנוכחי הציבור רואה את זה. אני מסכים שהצבא צריך תוספת תקציב, אבל אסור להכניס עוד כסף למגרסה. הטעות הכי גדולה היא להשקיע במפעל שמוכר בהפסד, הוא רק יפסיד עוד יותר. מהלכים דרמטיים של התייעלות חייבים לבוא לפחות בד בבד עם ההשקעה הנוספת, ואסור לתת לאנשים שנכשלו בניהול הכספים עד היום, להמשיך לנהל אותם באותם תנאי סודיות וחוסר אחריות. צריך לייצר מנגנון פיקוח אזרחי בעל סמכויות על מערכת הביטחון, ולהגדיר לה יעדים מלמעלה".
לסיום נשאל ד״ר ברץ איך אפשר לייצר מנועי צמיחה רציניים למשק ופתרון הולם לתושבי הצפון בעת הנוכחית, ולכך משיב: "הצפון זו בעיה שתלווה אותנו פרק זמן, אני לא רואה פתרון מהיר באופק. האמריקנים דוחפים להסכם כלשהו עם חיזבאללה, אבל ספק עד כמה הישראלים יאמינו לפתרונות כאלה. מהלך צבאי יהיה כנראה הכרחי, אבל כיום אנחנו במלחמה בעזה, ולא רצוי להעמיס על הכוחות יותר מדי, במיוחד עם ההנהגה הלא איכותית הנוכחית".
"ביחס לכלכלה אני אומר דבר קשה. שר האוצר וראש הממשלה חיים באשליה שעולם תקציבי כמנהגו נוהג. הגיע הזמן להפסיק לשקר לציבור בזמן שמובילים את המדינה לתהום. אחרי ה-7.10, ובעקבות הצורך להגדיל משמעותית את תקציב הביטחון והצבא, כולם יצטרכו לשאת בנטל המוגבר. החרדים, הדתיים לאומיים, החילוניים, הערבים, כולם. צריך הרבה כסף, וכל מי שזוכה להטבות לא הכרחיות יצטרך להבין שיותר חשוב לנו קודם כל לחיות, ורק אחרי זה אורח חיים בהזמנה".