Justin Trudeau
Justin TrudeauREUTERS/Jessica Lee

ראש ממשלת קנדה, ג’סטין טרודו, אינו מביע תמיכה בתביעה שהגישה דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי נגד ישראל בטענה שהיא מבצעת רצח עם ברצועת עזה.

בשיחה עם עיתונאים אמר טרודו, כי "התמיכה המלאה שלנו בבית הדין הבינלאומי ובהליכים שהוא מנהל אין משמעותה שאנו תומכים בהנחה שבתביעה שהוגשה ע"י דרום אפריקה".

בהודעה שפרסמה (שישי) ציינה שרת החוץ של קנדה, מלאני ג’ולי, כי "קנדה ממשיכה לגנות בחריפות ובאופן חד משמעי את מתקפת הטרור של חמאס על ישראל".

לדבריה, "חמאס היא ישות טרור מוכרזת שממשיכה לקרוא במפורש לחיסול יהודים ולהשמדת מדינת ישראל. לישראל הזכות להתקיים ולהגן על עצמה מפני התקפות טרור בהתאם לחוק הבינלאומי. בהגנה על עצמה, ועל ישראל לכבד את המשפט ההומניטרי הבינלאומי".

ג’ולי הוסיפה: "קנדה נותרה מודאגת עמוקות מהיקף המשבר ההומניטרי בעזה ומהסיכונים המתמשכים לכל האזרחים הפלסטינים. יש להגביר ולשמור על גישה הומניטרית בטוחה וללא הפרעה. קנדה תומכת במאמצים בינלאומיים דחופים לקראת הפסקת אש בת קיימא. זה לא יכול להיות חד צדדי. על חמאס לשחרר את כל בני הערובה, להפסיק להשתמש באזרחים פלסטינים כמגנים אנושיים ולהניח את נשקו".

"התמיכה הבלתי מעורערת של קנדה במשפט הבינלאומי ובבית הדין הבינלאומי אין משמעותה שאנחנו מקבלים את הנחת היסוד של התביעה שהגישה דרום אפריקה. אנו נעקוב מקרוב אחר ההליכים בתיק של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק", אמר ג’ולי.

"על פי אמנת רצח העם של האו"ם משנת 1948, הפשע של רצח עם דורש כוונה להרוס או להרוס חלקית קבוצה בגלל הלאום, האתניות, הגזע או הדת שלה. עמידה ברף הגבוה הזה דורשת ראיות משכנעות".

שרת החוץ הקנדית הזהירה מפני סכנת האנטישמיות. "עלינו להבטיח שהצעדים הפרוצדורליים במקרה זה לא ישמשו לטפח אנטישמיות והטרדה של שכונות יהודיות, עסקים ואנשים פרטיים. במקביל, נמשיך לעמוד נגד האיסלאמופוביה והרגשות האנטי-ערביים. קנדה נותרה מחויבת בתוקף להילחם בדעות קדומות, שנאה וקיצוניות אלימה וממשיכה לקרוא לרוגע, שלום והבנה".