מעמד ה'טיש'
מעמד ה'טיש'צילום: באדיבות המצלם

מלחמות היהודים - הגרסה הלונדונית: בשבת האחרונה התארח בלונדון ראש הישיבה מגור, הרב שאול אלתר לרגל חנוכת בית מדרשו שהוקם בעיר.

לרגל הארוע התקיימה שורה של ארועים מרכזיים בעיר שסחפו אלפי משתתפים מבני העיר. לטענת גורמים בקהילת הרב אלתר, הדבר היה לצנינים בעיני עסקנים מקהילת גור המקומית שלא ראו בעין יפה את האהדה לה זוכה ראש הישיבה – שכזכור פרש מהחסידות והקים חצר נפרדת.

כדי לפגוע בו ובמטרה למנוע השתתפות המונית ב'טיש' אותו ערך הרב אלתר עם צאת השבת נקטו המתנגדים בטקטיקה מקורית.

הם הפיקו חוברת כרומו צבעונית, שבה הוצגו קטעי עיתונות (ובהם דיווחים שפורסמו ב-ynet וב'ערוץ 7') בהם נראה ראש הישיבה כשהוא תומך בחיילים ולוחמים.

בין הקטעים נראה ראש הישיבה מארח בביתו משלחת של אילי הון אמריקאים שסיפקו ציציות לחיילי צה"ל, ביקורו בבית החולים את עמיחי שינדלר לוחם כיתת הכוננות מהישוב כרם שלום שנפצע קשה בטבח בשמחת תורה, וכן נראה הרב כשהוא מנחם את משפחתו של החייל הק' איתן דב רוזנצוייג הי"ד שנחשב לחסידו של הרב אלתר.

החוברת הופצה בכל תיבות הדואר בריכוזים החרדיים, תחת הכותרת 'אגודה אדער מזרחי' (אגודת ישראל או 'המזרחי').

"כדי לטשטש עקבות נכתב עליה כי יצאה לאור בידי "תלמידי האדמו"ר מסאטמר", הידועים בהתנגדותם למדינה הציונית", מספר גורם מקומי שנכח בביקור עם ראש הישיבה.

"ההנחה היתה כי הצגת דמותו של הרב אלתר כ'מזרחיסט' תגרום לרבים מבני הקהילה החרדית בלונדון, שרובם מזוהים עם סאטמר, להדיר את רגליהם מהארועים שנערכו לכבודו של האורח. פרט לכך הופצו הודעות כתובות בהן נכתב 'מי לה' ומי לבעל. אם האלוקים לכו אחריו ואם הבעל לכו אחריו', לצד מסרונים שקראו להפגין נגד הרב אלתר.

בדיעבד הפעולה גרמה לריאקציה. "ראשי הקהילה הסאטמרית בלונדון התקוממו מול השימוש שנעשה בשמם, דווקא בימים אלו שבהם ניטשת מלחמה בארץ ישראל ודמם של חיילי צה"ל נשפך במאבקם מול השטן החמאסי", סיפר הגורם.

במהלך השבת, ובעיקר ב'טיש' שנערך בסעודה השלישית - במהלכו נשא הרב אלתר דברי התעוררות בשל המצב הקשה בארץ - התייצבו אלפי חסידים מבני לונדון וביניהם רבים מחסידי סאטמר בהמוניהם, לאות הזדהות פומבית עם ראש הישיבה ותוך מתן גיבוי מלא למהלכיו.

הטיש
הטישצילום: באדיבות המצלם

"ההמונים שגדשו את האולם הענק שנשכר לצורך טיש סעודה שלישית עד אפס מקום לא הותירו מקום לשאלות", סיפר.

בקהילת סאטמר לא הסתירו את הגיבוי הפומבי שזכה לו ראש הישיבה דווקא על רקע הניסיון להציגו כמי שפועל בניגוד להשקפה הסאטמרית.

אחד מבכירי הקהילה בסטמאר הסביר לערוץ 7 כי "חשוב להבהיר כי מייסד ההשקפה הסאטמרית, הרבי ה'ויואל משה', התנגד נחרצות למדינה הציונית, אך בעיתות מלחמה הוא היה נוהג לעורר רחמים על דם ישראל שנשפך ולא לדבר בענייני ההתנגדות למדינה כפי שהיה נוהג בדרך כלל, הוא היה מדגיש כי מולנו ניצב אוייב משותף וכי אסור להתבלבל מיהו האוייב האמיתי. המבקש להשמיד את כל היהודים ואינו מבחין ביניהם".

"גם היום", הוא אומר, "כאשר ניטשת מלחמה נוראית בארץ ישראל, תורמים חסידי סאטמר בלונדון מיליוני דולרים לפרויקטים שונים המספקים את צרכי המפונים הפצועים והחיילים. אין ספק כי הניסיון להציג את סאטמר כמי שנלחמת בעת הזו בנופלי המלחמה הינו מביש ומקומם, והוא מעיד יותר מכל על בורות וחוסר ידע במשנתו של ה'ויואל משה'. זו הסיבה לכך שהניסיון לא די שלא פגע באורח, ראש הישיבה, אלא שגרם לכך שהאהדה אליו גברה והגיבוי שקיבל היה פומבי ומוחלט".