המתקפה הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר זעזעה את כולנו והיוותה גם קריאת כיוון לבני הנוער - שרבים מהם עזבו את הכל לשם התנדבות וסיוע למי שפונו מבתיהם ונזקקו לעזרה במובנים שונים.
מי שכונו 'דור הטיק-טוק' התגלו במלוא עוצמתם בפעילותם למען עם ישראל בכלל ולמען המופנים בפרט, אם מדובר בבני ובנות שירות ואם בחניכי תנועות וארגוני הנוער הפרוסות ברחבי הארץ.
במועצת תנועות הנוער ומועצת ארגוני הילדים והנוער הייתה ועודנה ניכרת התנדבות והתגייסות משמעותית ביותר של נערים ונערות מכל רחבי הארץ למען המאמץ המלחמתי וסיוע בעורף אשר כלל פעילויות הפוגה למפונים, סיוע בחקלאות, במפעלים, שיפוץ מקלטים והפיכתם לשמישים ועוד עשייה אדירה ומשמעותית מאוד למען הציבור.
בחטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל פועלים מזה שנים רבות לטובת הדור הבא של מדינת ישראל, באמצעות מספר שיתופי פעולה משמעותיים עם מכינות קדם צבאיות וכן עם ארגוני הנוער. שני שיתופי פעולה מרכזיים הינם עם מועצת תנועות הנוער ועם מועצת ארגוני הילדים והנוער, גופים בעלי סל ערכים דומה לזה המקדמת קק"ל, מבחינת הדגש על אהבת הארץ, ציונות, עזרה לקהילה ועוד.
שיתופי פעולה אלו נועדו בעיקר להעצים את החינוך הציוני במסגרת תנועות וארגוני הנוער, תוך חיזוק הקשר וההיכרות של החניכים עם קק"ל, לצד העמקת הכרת ואהבת הארץ, באמצעות טיולים ופעילויות שונות ובמטרה להגדיל את מספר המשתתפים בתנועות וארגוני הנוער.
שיתוף הפעולה בין קק"ל ומועצת ארגוני הילדים והנוער נקרא "מגשימים עכשיו" וכולל יוזמה חינוכית שנועדה להעצים את הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינת ישראל, לחזק את תחושת השייכות של בני הנוער והצעירים לישראל, לקהילה, לאהבת הארץ והכרתה, להטמיע בקרבם ערכי ציונות, במטרה להצמיח בוגרים מובילים ומשפיעים בחברה.
יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה לוסקי, סיפרה על התמיכה המשמעותית והחשובה של קרן קימת לישראל במועצת תנועות הנוער ובמועצת ארגוני הילדים והנוער: "מדובר בשיתוף פעולה טבעי שחשוב לארגון, אשר מהווה עבורנו משימה לאומית וציונית של ממש. משימה חשובה לעתיד המדינה ולצמצום הפערים בחברה. אני רואה בחניכי מועצות אלו את העתיד של החברה הישראלית. אנו מטפחים דור של מנהיגים, בעלי השפעה חברתית וקהילתית".
כמו כן, היא ציינה כי שיתופי פעולה אלה מקנים סל ערכים חשוב לנערים ולנערות שלוקחים חלק בפעילויות השונות של החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל. "באמצעות שיתוף הפעולה שפועל בצורה מוצלחת בשנים האחרונות, אנו למעשה נוטעים בקרב אותם חניכים ערכים חשובים של ציונות, אהבת המולדת, שליחות, מסירות, מנהיגות, נתינה ותרומה לקהילה. זאת באמצעות סיורים מודרכים, עבודה תורמת ביערות, לינות במרכזי השדה של קק"ל ופעילויות נוספות ומגוונות המוצעות לחניכים".
עובדיה-לוסקי העלתה על נס את התרומה המשמעותית של הנוער הישראלי במלחמת 'חרבות ברזל'. "מרגש לראות כיצד מפרוץ המלחמה אותם נערים ונערות פינו את זמנם ונרתמו באופן מידי לסייע לעורף במסגרת מיזמים חברתיים שיצאו לפועל הודות לסיוע של קק"ל. התנדבות בחקלאות למשל, הפיכת מקלטים לשמישים, פעילויות הפגה חינוכיות לילדים מפונים ועוד. אנו גאים מאוד בנוער שלנו, נמשיך להשקיע בדור העתיד של מדינת ישראל".
במסגרת שיתופי הפעולה הקבועים, קק"ל מציעה מגוון עשיר של תוכניות חינוכיות, מסיורים חד יומיים ועד מסעות וניווטים בני כמה ימים בשטח, בהובלת מדריכי החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל.
במרכזי השדה של קק"ל למשל, יש אפשרות לינה בסבסוד כמעט מלא או לפעילות חד יומית; פעילות עבודה תורמת ו'אמץ אתר'; סמינר מנהיגות ציונית; סיורים מודרכים עם מדריכי קק"ל בחגים ובחופשות (בחול המועד סוכות ופסח למשל, ובחופשת הקיץ); צפרות עם 'כנפי קק"ל'; סדרת שטח-סיירות; תכנית "בקו האופק"; פעילות ODT – של גיבוש, אתגר, חוויה ולמידה; השתלמות חד יומית או הכשרות לצוותים ועוד. כמו כן הניידות החינוכיות של קק"ל (מגוון ערכות הפעלה) מגיעות לסניפים השונים של ארגוני הילדים והנוער וכן למכינות השונות ומדרכי קק"ל מעבירים להם פעילויות חינוכיות שונות.
מפרוץ המלחמה, קק"ל יזמה עם ארגוני ותנועות הנוער פעילויות שונות, במטרה לסייע לעורף האזרחי. עובדי קק"ל מיפו צרכים שונים שעלו מהשטח ותיווכו זאת לנערים השונים באמצעות הגופים וגם סייעו ביוזמות שעלו מהם. הסיוע בא לידי ביטוי, בין היתר - בניוד ושינוע של החניכים לצורך הגעתם להתנדבויות השונות ועוד.
שלומי אוליאל, מנהל תחום חינוך בחטיבה לחינוך ולקהילה קק"ל, מספר על חשיבות שיתופי פעולה אלה ומדוע הם כה טבעיים ומקבילים לערכים שמייצגת קק"ל. "שיתוף הפעולה עובד על הבסיס בו אנחנו משלימים אחד את השני. אנחנו עוסקים באהבת הארץ, במורשת, בסביבה וקיימות וגם בנושא של הגשמה. מבחינתי שיתוף פעולה זה הוא כמו כפפה ליד עבור קרן קימת לישראל. תנועות הנוער וארגוני הנוער מסייעים לנו להעביר את כל המסרים שחשובים לנו לבני ובנות הנוער ברחבי הארץ. אנו יושבים בתחילת השנה עם בני ובנות השירות, מכינים את התכנים ביחד, ומשם זה מחלחל למדריכים ולחניכים. כך אנו יכולים להטמיע בקרב כמה שיותר ילדים את הערכים של ציונות, אהבת הארץ ומורשת שכה חשובים לנו".
לדבריו, "ראינו את בולטות אותם ערכים שאנו מקדמים ביתר שאת בתקופת המלחמה. חלק גדול מהפעילות שתוכננה בוטלה, אך התכנים הוסטו לטובת סיוע לחברה הישראלית שהחניכים נרתמו אליה בדרכים שונות - למשל באמצעות סיוע בהכנת המקלטים בתחילת המלחמה, העברת תכנים חינוכיים במקלטים, הגעה למפונים שנמצאים במלונות להעביר להם פעילות חינוכית על מנת להפיג קצת את המתיחות. תנועות הנוער וארגוני הילדים והנוער נרתמו בהמון מקומות, כולל במתן יד לחקלאים. כמו כן סייענו בערכות חינוכיות, בהנגשת והבאת הנוער למקומות בהם יוכלו לממש, לעזור ולתת מעצמם".
אוליאל מביט בעשייה המדהימה של הנוער ורואה את מנהיגי העתיד של המדינה. "אני רואה במי שעושים ועושות שנת שירות את המנהיגות הבאה של עם ישראל - לא רק בפוליטיקה אלא בכל מקום חברתי. בהחלט רואים חלק מבוגרי תנועות וארגוני הנוער כיצד הם הופכים להיות פעילים חינוכיים ועוסקים בהגשמה ובהתיישבות. אני מאמין מאוד שבעקבות מה שחווינו בתקופה האחרונה חלק גדול מהנוער גם יתיישב בפריפריה בדרום ובצפון כדי לחזק את ההתיישבות בכל חלקי הארץ".
רועי תשובה, סמנכ"ל מועצת תנועות הנוער, מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה עם קק"ל עבורם. "חשוב להבין שלתנועות הנוער ולקרן קימת לישראל יש מערכת יחסים ושותפות עמוקה מזה שנים רבות, כאשר בעשור האחרון יש שותפות מאוד ממוסדת ומוסדרת שמבוססת על ערכים ובאה לידי ביטוי בתוכניות ופעילויות רבות. זה מתחיל בתוכניות חינוכיות משותפות, דרך כל העבודה של קק"ל ביערות ובחניונים כדי שתנועות הנוער יוכלו לקיים את הפעילות שלהם שם בצורה טובה יותר, וכמובן בסיורים ופעילויות סביב ימים וחגים לאומיים עליהם ניתן דגש".
במלחמה תשובה חש שהשותפות החשובה רק הלכה והתחזקה. "בחודשים האחרונים, אנחנו מנהלים שיח קבוע בין מועצת תנועות הנוער לבין קק"ל כדי לתת מענה לרעיונות וצרכים שעולים מהשטח לאורך הדרך. כמה ימים אחרי ה-7 באוקטובר התכנסנו לישיבה ולחשיבה כיצד אנחנו מפנים משאבים לפעילות תנועות הנוער במרכזי המפונים. פעילות החינוך הבלתי פורמלי החלה ממש ב-8 באוקטובר ובחלק מהמקומות נמשכת עד עצם היום הזה, מתוך הבנה שזה צו השעה וכמה חשוב שהנוער שלנו יסייע היכן שצריך".
הפעילות ההתנדבותית כללה מאות בני ובנות שירות, מדריכים ובוגרים שעזבו הכל ובאו לתת מענה למפונים ולצרכי המשק השונים שעלו, הן כדי לחזק את בני הנוער והמבוגרים, והן כדי לסייע בחינוך הבלתי פורמלי. "כל זה נעשה בזכות העידוד, המשאבים והתמיכה המשמעותית של קק"ל", סיכם תשובה.
שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער, מספר כי השותפות בין ארגוני הנוער לבין קק"ל מהווה מכפיל כוח בכל הקשור לחינוך הבלתי פורמלי והתנדבות ישראלית של הנוער. "השותפות עם קק"ל מאפשרת לארגוני הנוער להעניק בחירום ובימי שגרה מענה של חינוך בלתי פורמלי לעשרות אלפי בני נוער במגוון רחב של פעולות. אנחנו מודים על הגמישות, היצירתיות והיוזמה של קק"ל – שמאפשרת לארגוני הנוער לפעול ולהתגייס בהתאם לצרכים המשתנים במצב החירום".
ניכר כי הן בשגרה והן בחירום השותפויות של קק"ל למען הנוער הישראלי בהחלט מוכיחות את עצמן בפועל, מניבות פרי ואף מצמיחות אנשים ערכיים יותר בחברה, בעלי כושר מנהיגות ורצון לתרום לקהילה.