גבול אוקראינה
גבול אוקראינהצילום: איסטוק

עשרות אלפי חקלאים פולנים חסמו צירים באיזור הגבול עם אוקראינה בשבועות האחרונים, דבר שיצר משבר של ממש בין ורשה לקייב.

מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ב-2022 קייב הייתה בבעיה בשל המצור הרוסי שהוטל על הים השחור וחוסר היכולת לייצא חקלאות.

ברחבי העולם ניסו לסייע בין היתר בשל העובדה שמדינות עולם שלישי רבות הסתמכו על החקלאות האוקראינית וכן בשל העובדה שהחקלאות היא מהמנועים החשובים ביותר בכלכלה האוקראינית.

באיחוד האירופי חשבו על פתרון - פולין, שגובלת באוקראינה, תאפשר לאוקראינה להכניס תבואה שתופץ ברחבי פולין ומדינות האיחוד האירופי.

אלא שלאחרונה צפה בעיה - חקלאים בפולין בפרט וברחבי מדינות האיחוד בכלל החלו לכעוס כי אוקראינה מוכרת את המוצרים החקלאיים בזול מדי, דבר שיוצר תחרות וגורם לחקלאים האירופיים הפסדים.

בפולין למשל, תועדו כמה מקרים של ונדליזם לתבואה אוקראינית, דבר שיצר משבר עם אוקראינה שטענה כי פולין לא עושה מספיק בכדי לשמור על התוצרת.

היום (רביעי) פורסם בעיתון הפיינשל טיימס סיכוי לפריצת דרך, כשסגן שר הכלכלה האוקראיני טאראס קצ'קה אמר לעיתון כי אוקראינה מוכנה להגביל את הסחר של התבואה בשטחי האיחוד.

הצעת הפשרה של אוקראינה היא להמשיך להעביר כרגיל את התוצרת, אך חלקים ממנה יעברו למדינות שלא שייכות לאיחוד האירופי, דבר שעשוי לייצב את המחירים.

יחד עם זאת, באוקראינה דורשים תמורה להתפשרות - לאסור על ייבוא תבואה רוסית, זאת ברקע העובדה שמוסקבה הצליחה להביא לעלייה בייצוא התוצרת בשנה האחרונה.

בנוסף, סגן שר הכלכלה האוקראיני טען כי אחת התקריות המפורסמות של הוונדליזם מול קרון רכבת עמוסה בתבואה שנשפכה על ידי מפגינים - נעשה בהכוונת רוסיה.