ד"ר חנה קטן
ד"ר חנה קטןצילום: ללא קרדיט

פרשת פקודי עוסקת במספרים ובספירות סביב לבניית המשכן וכליו. היו חומרים, היו כלים, היו מוצרים, היו עובדים, היו מנהלים, הייתה משימה, והיה צורך לספור ולבדוק שהכל עובד על פי התכנון.

תחום מקביל לעניין זה בחיים המודרניים הוא סטטיסטיקה, העוסקת באיסוף ועיבוד נתונים, ניתוחם, והסקת מסקנות מתוך הנתונים כדי לברר מה קרה בעבר ואיך לנהל את הדברים בעתיד.

בסטטיסטיקה העתידית צריכים לסמוך הרבה הנחות מעשיות והסתברותיות כדי למלא את ה'חורים' העובדתיים וכדי להגיע למסקנות סבירות בקשר לעתיד שעדיין לא נראה, ולכן אין מדובר במדע מתמטי נטו אלא בשילוב של חישוב ומתמטיקה ושל הבנה חברתית ואירגונית ומקצועית בתחום המדובר.

אפשר לומר שכמעט שאין תחום מדעי היום שאינו נזקק לשימוש בסטטיסטיקה כדי להגיע למסקנות וכדי לנתח נתונים, ובצדק מצפים היום מסטודנטים בכל המקצועות לרכוש ידע בסיסי בתחום הזה.

דווקא לי יש 'חור בהשכלה' בנושא הזה, מסיבות מאוד משמחות: אחרי שנתיים של לימודי רפואה באוניברסיטת ת"א עברתי ללמוד בירושלים, וכך הפסדתי את הקורס בסטטיסטיקה שבת"א נלמד בשנה השלישית ובבית הספר לרפואה הדסה בשנה השנייה של הלימודים, ולמרות הניסיונות שלי הפער הזה לא הושלם, וכנראה גם לא יושלם בעתיד הקרוב... אבל האמת שידע סטטיסטי באמת נחוץ כדי להבין לעומק מחקרים רפואיים, שבהם מסיקים מקבוצה מסוימת של פציינטים שנחקרו על כל מי שלוקה באותה תסמונת או באותה מחלה, ואת זה אי אפשר בלי חשבונות סטטיסטיים. כדי לחקור תופעה מסוימת צריך להשיג מדגם מייצג של נחקרים שמהם אפשר יהיה להגיע למסקנה לגבי כל מי ששייך לאותה קבוצה,

עידן המחשוב הוא גן עדן לסטטיסטיקאים. מחשבים מודרניים מגיעים למסקנות סטטיסטיות על פי נתונים שאגורים בהם או שהוזנו להם במהירות מדהימה, כך שבתוך שעות וימים אפשר להגיע למסקנות שפעם לקח להגיע אליהם שבועות וחודשים.

כצפוי קיימות היום תוכנות ייעודיות לסוגים שונים של סטטיסטיקה, כאשר העיקרון בהם שווה – בחינת מאגר נתונים והסקת מסקנות ממנו באופן חישובי על פי השאלה שאותה מנסים לברר. למשל מדינות משתמשות בסטטיסטיקה כדי לחשב את מספר התושבים ופיזור האוכלוסייה והמצב הכלכלי והגידול בילודה ועוד, וזו מטרתה העיקרית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהיא יחידת סמך במשרד ראש הממשלה.

מטרתה איסוף, עיבוד, ניתוח ופרסום מידע סטטיסטי על היבטים שונים של מדינת ישראל, כדי שהם יהיו בסיס איתן למקבלי ההחלטות בדרגים השונים בנושאים הנחקרים. הלשכה חשובה מאוד לניהול הכלכלה, כי היא מספקת נתונים שעל פיהם מקבלים החלטות גם משרדי הממשלה השונים וגם הגופים המרכזיים במשק. לכן האמינות של הלשכה הזו הוא אחד מכלי העבודה העיקריים שלה, ואסור שאמינות זו תיפגע בגלל אג'נדות מסוגים שונים.

כאמור, למדע הרפואה ולמערכת הרפואית משמשת הסטטיסטיקה כלי מרכזי כדי להגיע למסקנות ולקבוע דרכי פעולה שבחלק מהמקרים חיי אנשים רבים תלויים בהם. הסטטיסטיקה קובעת את מסוכנותם של מחלות שונות ואת התיעדוף השונה של הטיפול בהם, מציגה את הצורך המקצועי בניוד אנשי צוות רפואיים לחלקים השונים של הארץ, ועוד אינסוף שאלות מקומיות ועקרוניות שתלויות בנתונים ובממצאים שאותם מספקים אנשי הסטטיסטיקה.

אבל אחרי הכול, יש דברים שהם מעל המספרים, וכרופאים אנחנו רואים תופעות החורגות מהסטטיסטיקה, רואים בעינינו ניסים מידי יום ביומו. מעשי אדם ומעשי אלוקים הולכים יד ביד, וגם את זה חשוב לזכור.