משלחת הרבנים והאימאמים
משלחת הרבנים והאימאמיםצילום: באדיבות המצלם

משלחת מיוחדת של למעלה מ-20 רבנים דתיים-לאומיים וחרדים לצד אימאמים, התקיימה במרוקו בשבוע שעבר בשיתוף-פעולה בין 'המרכז הבין-דתי אור תורה' מבית רשת 'אור תורה סטון' ומיזם 'שראקה', הפועל לקידום קשרי ידידות עמוקים בין אזרחי המדינות השותפות להסכמי אברהם.

המשלחת הולידה הצהרה משותפת של חברי המשלחת, שאל מול אירועי ה-7 באוקטובר והלחימה המתמשכת, מבקשים דווקא כעת יותר מתמיד לכרות בריתות זה עם זה לפתרון המצב.

את הקבוצה ליווה פייסל מרג'אני, העומד בראש הארגון לדו-קיום במרוקו. מארגני המשלחת מציינים, כי הבחירה לקיים את המשלחת דווקא במרוקו, נעשתה לאור היותה מגדלור ומודל לחיקוי לדו-קיום דתי, והמדינה המוסלמית עם ההיסטוריה היהודית הכי ארוכה בעולם.

בהמשך, צפויות להתקיים משלחות נוספות, לרבות באיחוד האמירויות בסתיו 2024, ומפגשי למידה מקוונים מתמשכים בין רבנים ואימאמים.

"האירועים הנוראיים של ה-7 באוקטובר העניקו לעולם מפגש קרוב עם תוצאות הפיכת הדת לנשק והאתגר שהדבר מציב בפני יציבות הגלובלית", נאמר בהצהרת המשלחת, "אנו מתכנסים מתוך מחוייבות משותפת לטפח הבנה אמיתית ושיח מכבד בין הקהילות היהודיות והמוסלמיות שלנו. הלחימה בעזה הובילה לזינוק באנטישמיות ברחבי העולם, כאשר במקביל גם הקהילות המוסלמיות סובלות מהשלכות האיסלאמופוביה. מצב זה יוצר התלכדות אינטרסים עבור מנהיגים דתיים יהודים ומוסלמיים, ואנו מאמינים שדווקא כעת יותר מתמיד, הגיע הזמן לכריתת בריתות יצירתיות זה עם זה לפתרון המצב".

במסגרת הביקור במרוקו, נפגשו חברי המשלחת עם בכירי ממשל ומשפט ומנהיגים דתיים, חברתיים ופוליטיים מרכזיים במדינה, ביניהם נשיא בית המשפט לחוקה של מרוקו. האירוע המרכזי היה סעודת איפטר עם קרוב ל-150 נכבדים מכל רחבי מרוקו, יהודים ומוסלמים כאחד, בהשתתפות שגריר ארה"ב במרוקו, פוניט טלוואר. "עבודה בין-דתית בעת הנוכחית היא אחת המשימות החשובות ביותר ברמה העולמית" ציין טלוואר, ששיבח את מרוקו על היותה מודל לחיקוי וחיזק את השותפים למסע להמשיך בהבאת הקול הייחודי שלהם.

"כתושב עוטף עזה וכמי שמצא את עצמו כחובש קרבי בלב הלחימה בשבת השחורה ובחודשים אשר באו אחריה, חשוב לי להבהיר שאיננו תמימים או נאיבים ואנו מבינים היטב היכן אנחנו חיים ומה האיומים שאנו מתמודדים מולם", אומר הרב אהרן אריאל לביא, מנהל 'המרכז הבין-דתי אור תורה' ובן למשפחה יהודית ממרקש, "אבל דווקא מתוך כך הגיעה גם ההבנה שאיראן והחמאס מנסות להפוך את הסכסוך המקומי למלחמת דת עולמית לשם הקמת ח'ליפות איסלאמית. המטרה שלנו היא לצאת מהסכסוך המקומי שלנו לעולם המוסלמי המתון הרחב ולגייס אותו כנגד המלחמה הזו".

"הכרזת מלחמת דת נגד האיסלאם היא למעשה נפילה למלכודת שגורמים רדיקלים טומנים לנו" מוסיף הרב יעקב נגן, מהרבנים הבולטים בשיח הבין-דתי בעולם וראש המרכז הבין-דתי אור תורה, "מי שחושב שיוכל להכריז מלחמה על העולם המוסלמי כולו, לא רק שאינו מבין את המורכבות הגדולה ואת העובדה שהעולם המוסלמי נמצא במאבק פנימי גדול, אלא מוביל חשיבה ומהלך שמסוכנים לעם היהודי. זוהי מלחמה שאין לנו באמת יכולת להתמודד איתה" הוא מדגיש.

"במיוחד בתקופה קשה זו, אנו גאים בפעילותנו לחיבור בין רבנים מובילים מישראל ואימאמים מארה"ב כדי לבנות מערכות יחסים, ללמוד אחד מהשני ולהציע להם דוגמה חיובית, השראה ומנהיגות בזמנים אלה, כאשר רבים כל כך מתרחקים משיח משותף", הוסיף דן פפרמן, מנכ"ל שראקה, במהלך הביקור.

בין משתתפי המשלחת היה גם הרב יוסף חיים פרץ, חתנו של האדמו"ר רבי דוד אבוחצירא, רב ועד העדה הספרדית של חיפה ורב קהילה בקרית אתא.

במהלך הביקור זכה הרב פרץ לקיים תפילת אשכבה לסבתה של אשתו בבית העלמין במקנס, בנוכחות האימאמים שכיבדו את זכר משפחת אבוחצירא המעטירה ולמדו על מקומה המרכזי בעולם היהודי בכלל, וביהדות מרוקו בפרט. "עבורי זה היה אירוע מרגש במיוחד", אומר הרב פרץ, "החיבור בין זיכרון העבר המשותף בכדי לבנות עתיד משותף הוא בעל חשיבות עליונה. פגשתי שותפים שניתן לעבוד איתם לטווח הארוך".

"לפני זוועות המשבר הנוכחי, ביקרנו בישראל כדי להיפגש וללמוד עם רבנים לטובת חיים וחוויות משותפים כאנשים מאמינים" סיפר האימאם טאליב שריף, ראש מסגד האומה בוושינגטון והרשת המוסלמית האפריקנית-אמריקאית הגדולה בארה"ב.

שריף הוציא גינוי חריף לחמאס כבר ב-8 לאוקטובר והוסיף, "התמיכה שלנו באה כתגובה לבעיות שכבר היו באזור ובעולם, כתוצאה משנאה וחימוש של זהויות דתיות ואחרות. אמנם המלחמה הנוכחית מטרידה אותנו עמוקות, אך היא גם חיזקה את נחישותנו להישאר במסלול. אנו רוצים לשאוב השראה מהמודל המרוקאי, כדי ליצור תקווה ולעזור לרפא את הפצעים העמוקים הללו ברחבי האזור והעולם. שיתוף-פעולה בין קהילות מאמינים הנו הכרחי לקידום השלום והפיוס".