ימים ספורים אחרי הכישלון המוחץ לנשיא הטורקי ארדואן, במטה מפלגת הצדק והפיתוח בהנהגתו עדיין מלקקים את הפצעים.
בעוד בטורקיה ובעולם קוראים לנשיא הטורקי לחשוב איך הגיע למצב שאחד המנהיגים החזקים ביותר בעולם לא מצליח לשלוט בערים הגדולות במדינתו.
"ההסתה נגד ישראל כבר לא עובדת, חפש סוס אחר", כתב שר החוץ ישראל כ"ץ זמן קצר לאחר ההפסד. אבל מה הסיבה האמיתית לנפילת ארדואן.
האופוזיציה בהנהגת המפלגה הרפובליקנית הכאמליסטית-חילונית הגיעה להישג שלא הצליחה להגיע אליו מאז שנת 1977. גורמים במפלגה אומרים כי הסיבה לניצחון הייתה השינוי באסטרטגיה.
לאורך השנים האחרונות, הצבעה למפלגה נבעה ברוב המקרים כהצבעת מחאה נגד הנשיא הטורקי ארדואן.
בבחירות האחרונות לנשיאות שנערכו לפני פחות משנה, האופוזיציה לא הצליחה להדיח את ארדואן, בין היתר בשל העובדה שלא היו מספיק אנשים שיבחרו בהצבעת מחאה אפילו ברקע הכלכלה המדשדשת וכן העובדה שהמועמד לנשיאות היה אפור למדי כפשרה בין מפלגות האופוזיציה.
הפעם, הצליחה האופוזיציה להביא הישגים גם ממחוזות שלא נחשבים כבייס הפוליטי של המפלגה הרפובליקנית.
בעוד עד כה המפלגה החילונית פנתה בעיקר אל מעמד הביניים העירוני, בבחירות האחרונות נראתה התחזקות גם בשכבות החלשות יותר, אחרי הבטחה של המפלגה לחזק את שלטון החוק ואת התנאים הכלכליים שפגעו קשות בכורדים, השמרנים ובשכבות החלשות.
העובדה שהבחירות הבאות לנשיאות לא צפויות לפני שנת 2028 יכולה לשנות את תמונת המצב.
יחד עם זאת, ארדואן זוכר היטב את המקפצה שלו אל השלטון - ראשות עיריית איסטנבול וש"השולט באיסנטבול ישלוט בטורקיה".
ראש העיר הפופולארי והרהוט אקרם אימאמאולו עשוי להפוך ליו"ר האופוזיציה דה פקטו במדינה, דבר שיאלץ את ארדואן בשנים הבאות למצוא דרך להישאר על כס השלטון.
בכל הקשור לישראל, לאורך מערכת הבחירות דווקא האופוזיציה טענה כי ארדואן לא פועל מספיק נגד ישראל והאמירות הקשות שלו נשארות בגדר דיבורים, דבר שסייע לאופוזיציה לגייס קולות אסלאמיסטיים דתיים.