כשמתיסיהו ובנו שרו ניגון ברדיצ'באריאל פייגלין (תמונה: אלון לוין)

מי שהיה עולה לירושלים אמש ומגיע למתחם הזאפה היה נתקל בלא מעט צעירים, חלק ניכר מהם עם מבטא אמריקאי קל, שעוטים שלל וסטים צבעוניים, מרבושים ואפילו נצפו כמה ראסטות פה ושם – לא בדיוק הקהל הרגיל שפוקד את מועדון ההופעות הוותיק.

אבל גם הזמר לכבודו התכנס הקהל המגוון הזה לא היה בדיוק מסוג הזמרים הרגילים שמופיעים במועדון בשגרה. למעשה, אחד הדברים האחרונים שאפשר להגיד על מתיסיהו שהוא רגיל או שגרתי.

הזמר היהודי-אמריקאי המצליח עלה אתמול לבמה בהופעה הראשונה מבין שתיים שהוא מקיים השבוע בישראל – השנייה תתקיים הערב בזאפה גני יהושע בתל אביב – ולאורך כמעט שעתיים עבר הלוך ושוב בין להיטי ענק שכתב לביצועים מקפיצים לצמאה ושיר המעלות בהופעה שהיא שיקוף מדויק לדרך שעבר בעצמו.

מתיסיהו בעבר
מתיסיהו בעברפלאש 90

מתיסיהו, שנולד בשם מתתיהו שאול מילר, גדל בבית יהודי-רקונסטרוקטיבי עד שתכנית להכרת המורשת היהודית בה השתתף הובילה אותו לחזור בתשובה ולאמץ את היהדות האורתודוקסית. משם דרך קרליבך הוא הגיע לחב"ד, משם לפינסק קרלין, עד שבשלב מסוים הוא הוריד את הכיפה – וכל זה תוך כדי שהוא מתחזק קריירה בינלאומית והופך לאחד היהודים המוכרים בעולם.

את המסלול הזה היה ניתן להרגיש גם בהופעה אתמול, כבר מהעלייה המפתיעה לבמה באמצע מופע הפתיחה של הבן שלו לוי (Laivy), תוך שהוא מצטרף אליו לביצוע "סטייל מתיסיהו" של ניגון ברדיצ'ב. לא 'וואן דיי', לא 'ג'רוזלם', לא 'סאנשיין' ולא אף להיט אחר, ויש רבים כאלו, אלה עוד יגיעו בהמשך הערב.

את ההופעה שלו בחר מתיסיהו לפתוח עם ניגון, וההחלטה הזו התבררה כמוצלחת במיוחד כי לא רק ההופעה אלא גם משהו בלב נפתח שם. במשך דקות ארוכות, בזמן שמתיסיהו ירד מהבמה בכדי לתת ללהקה שלו זמן להתארגן אחרי מופע הפתיחה, הקהל עוד המשיך לשיר את הניגון בעיניים עצומות, נכנס לאווירה אליה מתיסיהו כנראה כיוון מלכתחילה – לא באנו לסתם הופעה, באנו לשיר ביחד, להתפלל, לחזק ולהתחזק.

מתיסיהו שר עם בנו לוי
מתיסיהו שר עם בנו לויצילום: אלון לוין

כי ההופעה הזו לא באה בחלל ריק, גם מתיסיהו וגם הקהל לרגע לא שוכחים שבחוץ עדיין משתוללת מלחמה. שיש אחים שלנו שעדיין חטופים בעזה, שהאנטישמיות שחשבנו שכמעט ונעלמה מרימה את ראשה מחדש. תזכורת כואבת לכך קיבל מתיסיהו בעצמו כשרק לאחרונה נאלץ לבטל בפעם השלישית הופעה, הפעם בשיקאגו, בעקבות חשש ממחאות פרו- פלסטיניות. "על אף שמעריציי ואני נפגעים מכך מאוד", אמר מתיסיהו, "לא ניתן לבריונים האלה להפעיל עלינו לחץ. נמשיך לעמוד זקופים מול שנאה".

ואתמול בהופעה מתיסיהו והקהל שלו עמדו זקופים. למרות המצב הקשה שהיה נוכח לאורך כל ההופעה, אם זה בדיבורים שבין השירים או בשירו החדש של מתיסיהו Ascent ("עלייה") שנכתב בצל אירועי השבעה באוקטובר ועל רקע ההתמודדות מול גל האנטישמיות ברחבי העולם, מאות האנשים שהתכנסו למועדון הירושלמי לא התביישו לעצום עיניים ולרגע אחד לשיר ולחלום שאולי בסוף עוד יהיה פה שלום. אולי, 'וואן דיי'.