אביגיל מייזליק
אביגיל מייזליקצילום: ראומה ש. גבע, מלקטת הרגעים

ליל הסדר נוגע השנה לכולנו עמוק בלב. הגלות שאנו מרגישים יותר מתמיד, התפילות והתקווה שסוף סוף יגבר האור על החושך, האויבים הרבים המקיפים אותנו מכל עבר ושעבודו של העולם הכבד מתמיד. לתוך הרגעים הגדולים הללו נכנסים ניחוחות מופלאים, עלי חסה בוהקים, חזרת שמנקה את כל מעברי הנשימה, צלי חגיגי טובל ביין ופרוסות תפוחי אדמה בשום ורוזמרין – ומנצחים בגדול, בענק, בלי לעלות מיליארדים ובלי טכנולוגיות חדשניות. דווקא המסורת, הזיכרונות, החיבור של כל משפחה ושולחן הפסח שלה – מבטיחים שהגאולה השלמה גם היא בוא תבוא.

אין כמו לבשל מאכלים לליל הסדר, לכבוד הלילה המרגש, המרומם, המחדש, לילה שכולו מלא תקווה ואור. אני עומדת במטבח הבוהק שלי, לפחות לרגע זה, נהנית מפרי עמלי, קצת מתעצבנת שהעוגה שהרגע יצאה מהתנור כבר כמעט חוסלה, מרוצה מרוטב השקדים והשום של הדג ומהמטבוחה המופלאה שסוף סוף עשויה מעגבניות אמיתיות ולא חורפיות. במקרר כבר טמונות קופסאות מלאות בסלט חצילים וכבד קצוץ, אבוקדו וסלט ביצים, סלט גזר וסלט ארטישוק. על הפלטה נערמים הסירים של כל התבשילים, סיר מרק ענקי ולידו אטריות הפסח האהובות שלנו, שעשויות מבלינצ'ס של קמח תפוחי אדמה. הכול כבר עשוי, הכול כמעט מוכן. נותר זמן רק לעוד תפילה קצרה: אנא אבא שבשמיים, שלח לנו חג פסח שמח, כשר, מלא אור ואחדות – וזכה אותנו לראות את עם ישראל בגאולתו השלמה.

עוגת גבינה בציפוי שקדים מסוכרים
עוגת גבינה בציפוי שקדים מסוכרים

עוגת גבינה בציפוי שקדים מסוכרים

עוגה בלי אפייה, רכה, עשירה וטעימה להפליא, שציפוי השקדים נותן לה פריכות ותוספת מיוחדת של טעם.

דרגת קושי:

קלה

כ־12 מנות

לתחתית:

כוס עוגיות של פסח

50 גרם חמאה רכה

לעוגה:

קילו גבינה לבנה 5%

2 מכלי שמנת מתוקה

2 מכלי שמנת חמוצה

כוס וחצי סוכר

כפית תמצית וניל

לשקדים:

100 גרם שקדים מולבנים פרוסים

4 כפות אבקת סוכר

מכינים את התחתית: טוחנים או מפוררים את העוגיות לפירורים אחידים, מערבבים עם החמאה הרכה ומשטחים בתחתית של תבנית עגולה בקוטר 24 סנטימטרים.

מכינים את העוגה: מערבבים בקערה את הגבינה עם הסוכר והשמנת החמוצה. מקציפים את השמנת המתוקה במשך כ־3 דקות עד שהיא מתייצבת, מוסיפים אותה לקערה ומערבבים הכול יחד בתנועות עטיפה לקבלת תערובת אחידה. יוצקים את התערובת על התחתית ומכניסים למקפיא לשעתיים לפחות.

לציפוי: מחממים מחבת נקייה ומניחים עליה את פרוסות השקדים, מקפיצים דקה ומוסיפים את אבקת הסוכר. ממשיכים לערבב עוד 3-2 דקות, עד שהסוכר נמס והשקדים מזהיבים. מצננים מעט ומניחים על העוגה בצורה נאה.

לפני ההגשה יש להפשיר את העוגה במשך חצי שעה.

עוגות שוקולד אישיות במילוי קרם שוקולד־אגוזים
עוגות שוקולד אישיות במילוי קרם שוקולד־אגוזים

עוגות שוקולד אישיות במילוי קרם שוקולד־אגוזים

הקרם מבוסס על אגוזי לוז ושוקולד וטעמו פשוט נפלא, ויחד עם העוגות האישיות מתקבלות מעין עוגות פטיפור יפות וטעימות במיוחד. את מה שנשאר מהעוגה מפוררים לפירורים ויוצרים ממנו כדורי שוקולד, מגלגלים בקוקוס ומגישים לצד העוגות האישיות.

דרגת קושי:

קלה פלוס

זמן אפייה:

15 דקות

כ־16 יחידות

לעוגה:

200 גרם שוקולד מריר

כוס שקדים או אגוזים טחונים

חצי כוס שמן אגוזים

כוס סוכר

כפית אבקת אפייה

חצי כפית סודה לשתייה

חצי כוס מים

4 ביצים

לקרם:

100 גרם אגוזי לוז

2 כפות דבש

100 גרם שוקולד מריר

מכינים את העוגה: מחממים תנור לחום של 180 מעלות. בסיר קטן מניחים את השוקולד המריר, שבור לקוביות, יחד עם השמן והסוכר, ומחממים על אש בינונית תוך כדי ערבוב עד שהשוקולד נמס ומתאחד לקרם חלק. מסירים מהאש ומעבירים לקערה. מוסיפים את השקדים או האגוזים הטחונים, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמים ומערבבים היטב. מוסיפים את הביצים ומערבבים לקבלת תערובת אחידה.

משמנים תבנית בינונית בגודל 20 על 30 סנטימטרים ויוצקים פנימה את התערובת. אופים 25-20 דקות, עד שהעוגה יציבה וסכין שננעצת בה יוצאת יבשה. משאירים את התנור דלוק, ומצננים את העוגה. בעזרת חותכן עוגיות בקוטר 3 סנטימטרים חותכים עיגולים מהעוגה ומעבירים לתבנית הגשה. חוצים כל עיגול במרכזו.

מכינים את הקרם: אופים את האגוזים במשך 4-3 דקות, עד שקליפתם נסדקת והם מזהיבים. מוציאים, מצננים מעט ומשפשפים במגבת או בנייר מגבת כדי להסיר את הקליפה. מעבירים את האגוזים למעבד מזון וטוחנים היטב כ־4-3 דקות, עד לקבלת מחית. מוסיפים את השוקולד והדבש ו־4 כפות מים, וממשיכים לטחון לקבלת קרם חלק. אם הקרם סמיך מדי מוסיפים עוד כף או שתיים של מים. מעבירים לשק זילוף עם פייה חלקה ומזלפים את הקרם על העיגול התחתון. מניחים עליו עיגול נוסף, מזלפים כוכב קרם, וממשיכים להכין באותה צורה את כל העוגות. שומרים במקרר עד להגשה.

עוגיות קוקוס עם שוקולד וחגיגת אגוזים
עוגיות קוקוס עם שוקולד וחגיגת אגוזים

עוגיות קוקוס עם שוקולד וחגיגת אגוזים

העוגיות האלה הכי אהובות על הנכדה שלי, אילה. ברגע שהיא רואה אותן היא מיד מחייכת ודואגת לאכול אותן לכל אורך הפסח. הן כל כך טעימות, ואם מוסיפים שוקולד צ'יפס והרבה אגוזים מתקבלות עוגיות פשוט מופלאות. אפשר כמובן לוותר על התוספות ולהשאיר אותן עם קוקוס בלבד, אך אז יש להגדיל את כמות הקוקוס כך שתהיה זהה לכמות האגוזים במתכון.

דרגת קושי:

קלה

זמן אפייה:

12-10 דקות

כ־30 עוגיות

250 גרם קוקוס

3 ביצים

כוס סוכר

2 כוסות תערובת אגוזים (שקדים, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, אגוזי לוז וכו')

כוס שוקולד צ'יפס או 100 גרם שוקולד מריר קצוץ

מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מכניסים לקערה את כל החומרים ומערבבים לתערובת אחידה. יוצרים עיגולים ומניחים על תבנית התנור, מרופדת בנייר אפייה. אופים 12-10 דקות, עד שהעוגות מזהיבות. מוציאים ומצננים.

לתגובות: avmyzlik@gmail.com

***