969 מיליוני בני אדם ייצאו היום (שישי) להכריע אם ההערכות במערכת הפוליטית של הודו יתבררו כנכונות וראש הממשלה הפופולארי נרנדרה מודי ומפלגת הימין "העם ההודי" בראשותו בדרך לניצחון שלישי ברציפות.
מדובר במערכת הבחירות הגדולה ביותר בעולם, יותר מהבחירות שיתקיימו בחודש יוני לפרלמנט האירופי ויותר מהבחירות בארה"ב.
כך תראה מערכת הבחירות הדמוקרטית הגדולה בעולם.
שיטת הבחירות:
בדומה לבחירות בארה"ב, הודו מחולקת ל-28 מדינות כשמכל אחת מהמדינות נשלחים נציגי ציבור אל הפרלמנט המונה 543 חברים.
במדינה מתגאים כי חופש ההצבעה מתאפשר גם במקומות מרוחקים עם קושי להגיע אליהם. כך למשל אל חלק מהקלפיות ניתן להגיע רק באמצעות רכיבה על פילים או שיט סירה.
בשל המבצע המורכב לאפשר לכמות כה גדולה של אנשים להצביע, הבחירות נערכות ב-7 פעימות כשהראשונה תחל מחר והאחרונה בחודש יוני.
בכדי לפקח על טוהר הבחירות ועל כך שהמערכת תעבוד כמו שצריך גויסו 15 מיליון עובדים כשבסך הכל עלות מערכת הבחירות נאמדת ב-56 מיליארד שקלים.
המפה הפוליטית:
על פי ועדת הבחירות במדינה, מעל 2,600 מפלגות הודיעו על התמודדות לפרלמנט, כשעל פי ההערכות כאמור, ראש הממשלה מודי ימשיך לכהונה נוספת.
בבחירות האחרונות שנערכן בשנת 2019 זכתה מפלגתו של מודי בהישג של 303 מושבים, דבר שלא חייב את מודי להקים קואליציה ואפשר לו להקים לבד ממשלה, אך לבסוף החליט כן לצרף מפלגה נוספת.
לקראת הבחירות הקרובות במפלגת השלטון "העם ההודי" מקווים כי ישברו שיא נוסף ויצליחו לחצות את 400 המושבים, שאיפה שלא מגיעה לידי ביטוי בסקרי דעת הקהל.
בנוסף, במפלגת השלטון חוששים ממקרה בו תופתע לרעה מהתוצאות בשל שיעורי האבטלה והאינפלציה בתקופה האחרונה.
מנגד, האופוזיציה במדינה בעשור האחרון חלשה מאוד ועשרות אנשי אופוזיציה נחקרו בחשד לשחיתות כשלטענתם מדובר בחקירות ממניעים פוליטיים.
המפלגה הגדולה באופוזיציה, "הקונגרס הלאומי", שלטה ביד רמה בהודו משך שנים רבות לאחר קבלת העצמאות בשלהי שנות ה-40 ונוסדה על ידי שושלת גנדי, אך מתקשה להתרומם בסקרים.
אחרי שני הפסדים מוחצים בשתי מערכות הבחירות האחרונות, המפלגה, שמכונה לעיתים על ידי חוקרי הודו בישראל כ"מפא"י של הודו", נתפסת כאליטיסטית מדי ולכן הפעם בחרה המפלגה לקחת חלק בברית גדולה של כמה מפלגות אופוזיציה.
יחד עם זאת, התמיכה במודי באופן פרסונלי לא גבוהה מאוד ונעה בין 30 ל-40 אחוזי תמיכה.
בחירות דמוקרטיות?
לאורך השנים הודו נתפסה כדמוקרטיה מפוארת למעט מקרים בודדים של מקרי שוחד בבחירות ואחוזי ההצבעה מהגבוהים בעולם כשב-2019 עמדו על 67%.
יחד עם זאת, מבקריו של מודי טוענים כי בשנים האחרונות הצר את צעדיהם והטה את המערכת לטובתו. עוד נטען כי מודי כרסם בכלי התקשורת העצמאיים והביקורתיים.