אביגיל מייזליק
אביגיל מייזליקצילום: ראומה ש. גבע, מלקטת הרגעים

אחד האתגרים הפופולריים ביותר בתחרויות בישול מקצועיות הוא הכנת מנות מחומרי גלם מוגבלים. המתחרים מקבלים סל מוצרים מצומצם פרי מוחם הקודח של מארגני התחרות, וצריכים ליצור מהם מנות מיוחדות ומוצלחות, למרות שמצרכים בסיסיים רבים אינם זמינים להם. המטרה היא להקשות על הטבחים המתחרים ולאתגר אותם, והכול מושפע מהחלטתם של מארגני התחרות.

זה עתה זכינו כולנו לסיים שבוע שלם של אתגר כזה, שבוע שבו קיבלנו הגבלה אלוקית על מוצרי המזון הבסיסיים שלנו. במשך שבעה ימים נאלצנו להכין מטעמים ברצף מאתגר להפליא של שבת־חג־שבת־חג, כאשר חומרי גלם בסיסיים רבים נותרו מחוץ למטבח. ואיזו זכות מיוחדת זו. לא בשביל תחרות, לא על מנת לנצח, אלא רק כדי לקיים את הציווי האלוקי של התורה, ציווי בן אלפי שנים! עברנו יחד זמן כה מיוחד, שבו זכינו לכמות עצומה של מצוות, לאכילה נדירה של פעם בשנה שבה אנו מקדישים את כל המטבח שלנו לחג הקדוש ולאוכל המיוחד של פסח.

להשתתף באתגר האלוקי של פסח

השנה יצא לי אוכל טעים במיוחד בליל הסדר. קשה לי להבין איך הדברים האלה קורים, הרי המתכונים הם אותם מתכונים בכל שנה, את התנועות של ההכנה אני עושה באותו אופן כבר עשרות שנים, התפילות שיצא אוכל טעים לכבוד החג הן אותן תפילות, ועדיין לא הצלחתי לגלות מה הופך את האוכל לטעים יותר מהרגיל.

אולי בגלל השנה הטעונה שעברנו, אולי בגלל הכאב שפילח את הלב של כולנו על אחינו הנתונים בצרה ובשביה ואינם מסובים כעת כבני חורין, אולי בגלל צביטת האכזבה שאליהו הנביא לא הופיע עדיין, ואולי פשוט כי כך החליט השם עלינו לטובה – האוכל המסורתי שלנו לליל הסדר, סעודה שהתפריט שלה קבוע למדי, יצא מדהים. מושלם, ברוך השם. וגם בהמשך, זכינו לשבוע מואר ומפואר של חג המצות, עם אורחים ובני משפחה אהובים. זכינו להשתתף באתגר האלוקי של פסח, ולאכול את האוכל הקדוש הזה – שבוע שלם בלי חמץ - יחד עם כל אחינו בני עמנו.

וכמעט בלי להרגיש – זה כבר מאחורינו. החיים ממשיכים עם כל האתגרים וסימני השאלה, בתוספת חום הקיץ שממהר להזכיר את בואו. כל ההחלטות שנדחו לאחרי החג מחכות לנו מעבר לפינה, ובהן גם הטור הזה. אני יושבת מול המחשב, ממש כמה דקות אחרי הפסח. הכלים כבר ארוזים היטב בארגזים במחסן, המטבח חזר להיראות כרגיל, ושוב הארונות מלאים וגדושים בכלים ובמצרכים של כל השנה. בני הבית כבר אכלו מופלטות נפלאות של מוצאי הפסח וגם פיצה תוצרת בית, שאיכשהו הפכה להיות חלק מהמסורת המשפחתית. כל הרעבים והמודאגים מחייכים כעת חיוך שבע. והכתיבה זורקת אותי מיד למחשבות קיומיות.

אני מביטה קדימה על חצי השנה שנותרה לנו. מנסה להבין מה השתנה בנו בחג הזה, איפה היינו והיכן אנחנו עכשיו. מה מחכה לנו בחצי השנה הקרובה שנותרה לתשפ"ד, מתפללת ומקווה לבשורות טובות, ישועות ונחמות. שנזכה לראות בניצחון המלא של הרוח, פדיון שבויים כולל, שמירה על החיילים היקרים וקץ לאויבים הרבים. מתפללת שהחירות שבה זכינו במשך שבוע ימים תמשיך ללוות אותנו גם בהמשך, תיתן לנו כוח, אמונה ותקווה, ונזכה לשתות כולנו במהרה מארבע כוסות של גאולה.

עוגת שמרים עסיסית במילוי נוגט
עוגת שמרים עסיסית במילוי נוגט

עוגת שמרים עסיסית במילוי נוגט

העוגה הראשונה בשבת אחרי הפסח היא תמיד עוגת שמרים. הריח שלה כשהיא יוצאת מהתנור, הטעם המופלא שמרגיש הכי בבית שיש, וההתגנבות של כל בני המשפחה לחתוך רק חתיכה, ועוד אחת קטנה, כולם מתגלמים במתכון הנהדר הזה. ואיזו עוגה נפלאה! החיבור בין בצק השמרים לאבקת הנוגט הופך אותה לחוויה מופלאה במיוחד. המילוי מקבל טעם כמעט חלבי והעוגה הזאת זוכה להצלחה ולמחמאות רבות.

דרגת קושי:

קלה פלוס

זמן התפחה:

שעה לבצק וחצי שעה לעוגה

זמן אפייה:

20 דקות

2 עוגות עגולות

לבצק:

500 גרם קמח

כף שמרים יבשים או חצי קוביית שמרים טריים

2 ביצים

2 כפות אבקת אינסטנט פודינג וניל

שליש כוס שמן זית או שמן רגיל

רבע כוס סוכר

קורט מלח

כוס ורבע מים פושרים

למלית: שליש כוס שמן

4 כפות קקאו

שליש כוס סוכר

כוס ורבע אבקת נוגט

חצי כוס שוקולד צ'יפס או שוקולד מריר קצוץ

לציפוי:

חצי כוס סוכר

חצי כוס מים

מכינים את הבצק: שמים את כל החומרים פרט למים הפושרים במיקסר עם וו לישה. מתחילים לעבד במהירות איטית ומוסיפים את המים לפי הצורך, רק עד לקבלת בצק רך אך לא דביק. מעלים למהירות גבוהה וממשיכים ללוש עוד שלוש־ארבע דקות. מוציאים את הבצק, מקמחים אותו קלות ומניחים בקערה מכוסה בשקית ניילון או במגבת על השיש, לתפיחה של שעה.

מכינים את העוגות: מחלקים את הבצק לשני חלקים. מערבבים בקערית את הקקאו, הסוכר והנוגט לתערובת אחידה. לוקחים חלק אחד של הבצק, מרדדים אותו לעלה רבוע בעובי חצי סנטימטר, ומורחים עליו חצי מכמות השמן. מפזרים באופן אחיד חצי מכמות תערובת הנוגט כך שתכסה את כל העלה באופן אחיד. מפזרים מלמעלה חצי מכמות השוקולד־צ'יפס. מגלגלים לרולדה הדוקה לאורך ומגלגלים את הרולדה לצורת שבלול. מעבירים לתבנית התנור מרופדת בנייר אפייה. מכינים באותו אופן גם את העוגה השנייה. מתפיחים חצי שעה.

אופים: מחממים את התנור לחום של 180 מעלות. מכניסים את העוגות ואופים 25-20 דקות, עד שהעוגות מזהיבות.

בזמן שהעוגות בתנור מכינים את הסירופ: בסיר קטן מביאים לרתיחה את המים והסוכר, מבשלים שתי דקות ומכבים את האש. ברגע שהעוגות החמות יוצאות מהתנור – מורחים עליהן את הסירופ בנדיבות בעזרת מברשת.

לתגובות: avmyzlik@gmail.com

***