זה החל כמו אצל הרבה אנשים אחרים, עם חוב סביר שהלך והצטבר, והמשיך בשעטה לעבר הסוף הידוע מראש - קריסה כלכלית של החייב.
המוני ישראלים מוצאים את עצמם כורעים תחת נטל החובות, מבלי לדעת שיש דרך אחרת, הליך משפטי שיחסוך לכם את עוגמת הנפש, ויאפשר לכם להמשיך לנהל אורח חיים תקין בעודכם מחזירים את החוב.
בראיון קצר זה פורש לפנינו עו"ד אברהם, בעל משרד עורכי דין המתמחה בחדלות פירעון והסדרי חובות , סיפור מקרה של הסדרת חובות ששינתה לרועי (שם בדוי) את החיים, כפי שמתואר בפסק דין חדלת פירעון 26315-03-22.
רועי, גבר כבן 40, אשר פרנסתו כשכיר בתחום האבטחה לא הספיקה כדי לכסות את תשלומי המזונות לשתי בנותיו הקטינות (משתי נשים שונות). במקביל צבר רועי חובות לעוד כתריסר נושים, לרשויות, לחברות הביטוח ולבנקים בסכום מצטבר של 170,000 ש"ח.
לשאלתנו כיצד ניגשים לתיק כה מורכב המצייר תמונה עגומה, אך לצערנו נפוצה בחברה הישראלית, ענה עו"ד נועם אברהם:
"במקרים שכאלו הזמן פועל לרעתנו, שכן החובות רק הולכים וגדלים על-בסיס הריביות הגבוהות, כולל ריבית דריבית. הרעיון העיקרי והמוביל הוא לכוון להסדר הוגן אשר מאפשר לחייב להמשיך ולנהל אורח חיים תקין ולשמור על כבודו, מבלי לפשוט רגל, תוך ההבנה כי את החוב אכן יש לשלם. מאז שנכנס לתוקף החוק החדש, הרי שהדרך סלולה לפנינו. רק צריך לפעול מהר ותבונה".
חוק חדלת פירעון – שינוי הכרחי ומעודד בחוק הישראלי
החוק עליו מדבר עו"ד אברהם הוא כמובן חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר החל מספטמבר 2019 שינה בצורה משמעותית את כללי המשחק בכל הנוגע לחובות והחזרם. כמובן שביקשנו להבין בדיוק כיצד החוק פועל, וכיצד הוא מאפשר הסדרת חובות ללא פשיטת רגל:
"החידוש שהחוק הביא הוא הפוקוס על שיקום הכלכלי של החייב. זה נובע מתוך הפרספקטיבה כי ככל שהחייב מסוגל להחזיר את החוב, זה ישרת את האינטרסים של כל המעורבים בדבר, ויתרום ליציבות המשק. אין הרבה טעם בכניסה להליך פשיטת רגל כאשר לחייב אין מה לתת. במצב זה כולם מפסידים. כמובן שהמחוקק לקח בחשבון כי הנפגעים העיקריים הם הנושים, וכאן ישנו ניסיון למצוא את האיזון בין פריסת תשלומים אשר תאפשר לחייב לנהל אורח חיים תקין ולהחזיר את החוב, ובו-זמנית תפצה את הנושים על הפגיעה תוך הוספת פיצוי מסוים לחוב הכולל".
התהליך המשפטי להסדרת חובות ללא פשיטת רגל מתחיל כך:
"זה מתחיל בהכרות עמוקה שם עולמו הכלכלי של החייב. בדקנו בקפידה את כל ההכנסות וההוצאות של רועי. בדקנו את גובה החובות שלו, מי הנושים, מה גובה ההחזרים החודשיים וכיו"ב. עם הנתונים הללו ניתן היה להבין את גובה ההחזר החודשי ההגיוני אשר יאפשר לרועי לנהל אורח חיים תקין ולהחזיר את חובותיו בנחת. לאחר איסוף הנתונים, החלנו לפעול לקציבת גובה המזונות החודשיים ולטיפול בתיק בהקשר החובות לרשויות, לבנקים וכיו"ב. בכל התהליך עמד לנגד עינינו דבר אחד בלבד: לייצר מצב בו רועי יוכל להחזיר את החובות במלואם תוך שהוא מכלכל את עצמו בכבוד".
פסק הדין שינה לרועי את החיים:
"הדיון בתיק בוצע בבית משפט השלום בת"א, והסתיים בהצלחה יתרה, עם צו שיקום כלכלי שענה בדיוק על המטרה. לחוב הכולל הוספו 55,000 ש"ח בלבד, עם פריסה נדיבה על חמישים וחמישה תשלומים (ארבע וחצי שנים) של אלף שקלים בלבד לחודש. בית המשפט לא פסק הגבלות חדשות על רועי, אך כן דרש כי הוא ייקח חלק בתוכנית הכשרה כלכלית, צעד חיובי לכל הדעות. השגנו לרועי צו תשלומים נמוך שמאפשר לו לנשום ולפרנס את משפחתו בכבוד".