אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחו הערב (ראשון) בעצרת ממלכתית ברחבת גטו ורשה ב"יד ושם" בירושלים. האירועים מתקיימים השנה בסימן 'הקהילה היהודית ושברה'.

העצרת נערכת במעמד נשיא המדינה וראש הממשלה, ומשתתפים בה גם ניצולי שואה ובני משפחותיהם.

נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר בעצרת כי "מדינת ישראל נמצאת במלחמה, אנחנו נמצאים במלחמה. מאז הטבח יצאנו למערכה כבדת ימים ודמים כפי שראינו בכרם שלום לפני שעות אחדות. לא ננוח ונשקוט עד שישובו בנות ובנים לגבולם".

הוא הוסיף, "אני מחבק מכאן את המשפחות השכולות, גם אלה שהתווספו היום למעגל השכול הכואב. אני מחזק את חיילי צה"ל וכוחות הביטחון ומייחל להצלחתם ולשובם בשלום של לוחמינו בחזיתות השונות, ולחזרתם המהירה לביתם של התושבים המפונים; ומתפלל להחלמתם השלמה של הפצועים בגוף ובנפש".

הרצוג הדגיש כי הטבח בעוטף עזה לא היה שואה. "זה לא היה שואה - מפני שהשואה הייתה התהום האפילה ביותר בהיסטוריה האנושית, בכל קנה מידה. לא היה בכל תולדות משפחת בני האדם, עוד רצח עם טוטאלי ושיטתי כל כך; בהיקף גדול כל כך – חוצה מדינות ויבשות! שנמשך זמן רב כל כך, כמו שואת היהודים. אחד מכל שלושה יהודים בעולם, נרצח בידי מכונת ההשמדה הנאצית. באושוויץ בלבד, בית החרושת למוות, סמל הזוועה, נרצחו כעשרת אלפים יהודים בממוצע ביום! אבל סדרי הגודל של השואה, הם לא הסיבה היחידה".

"זה לא היה שואה מפני שיש לנו היום את מדינת ישראל, ואת צבא ההגנה לישראל. על אף שתוצאות האסון והתדהמה עדיין הולמות בנו; אנחנו לא שוכחים, שיש לנו את מה שאחינו הנספים בשואה יכלו רק לחלום עליו, רק לדמיין: מדינה וצבא משלנו. צבא שגם כעת נלחם במערכה שעוד לא תמה – על ביתנו הלאומי. בית של עצמאות ממלכתית. אני אומר זאת באמונה שלמה וזכה - למרות האסון והאבל שעדיין מכים בנו: את הבית הזה שום-דבר לא יוכל להחריב. את העם הזה, העם שלנו, שעבר את השואה הנוראה מכל, ובנה לעצמו קוממיות במולדתו אלפיים שנה אחרי שהוגלה ממנה בכוח הזרוע – שום-דבר לא יוכל להכחיד", הוסיף.

לדבריו, "אני שומע את החרדות, החששות והדאגות בקרב רבים בעם. אנשים שואלים אותי בדאגה עמוקה – מה יהיה? אני מבין את החרדות הללו, ועונה באופן חד וחלק: אני מאמין בנצח ישראל שלא ישקר. אני מאמין בעם ישראל, במדינת ישראל, ובחובתנו לשמור עליהם מכל משמר".

הרצוג טען כי עם ישראל צריך לבנות את עצמו יחד תוך הישענות על שלושה יסודות: ההגנה העצמית, השותפות והאחדות ואמונה והתקווה.

"היסוד הראשון - לעולם לדעת להגן על עצמנו בעצמנו. לעולם. שעה שאיראן ושלוחות הטרור שלה תוקפות אותנו – מדינת ישראל חייבת להמשיך ולפתח את היכולות להגן על עצמה בעצמה מפני כל סוג של איום ומתקפה; עם כוח מגן איתן ומתקדם, ובריתות מדיניות – עולמיות ואזוריות. שילוב שיבטיח לנו יתרון איכותי מוכח, ויבצר לעד את חוסננו כמדינה יהודית ודמוקרטית", אמר הנשיא.

הוא הדגיש כי כוונתו גם ליהודי התפוצות. "יסוד ההגנה נוגע כמובן גם לאחיותינו ואחינו בתפוצות ישראל ברחבי תבל, הנמצאים כיום תחת איום ומתקפה – בקהילות ובקמפוסים. אני פונה אליהם מכאן – מבירת הנצח של עמנו, ואומר: אנחנו עומדים אתכם כתף אל כתף כנגד מתקפת האנטישמיות, הטרור והשנאה שמופנית אליכם בימים אלה. מדינת ישראל אתכם. כולנו אתכם".

בנוגע ליסוד האחדות אמר כי "כשאני אומר אחדות - כוונתי להיותנו עם אחד. כשאני אומר אחדות - אני מתכוון הן לאחדות גורל והן לאחדות יעוד. כשאני אומר אחדות - אני מתכוון להיותנו עם אחד, שיש בו מגוון של עמדות, אמונות, אורחות חיים ותפיסות עולם. אחדות היא לא אחידות. ואינני מתכוון חלילה לפגיעה בתרבות הוויכוח, המחאה והמחלוקת הישראלית – שהיא חלק בלתי-נפרד מהדי.אן.איי שלנו כמדינה שיודעת לקבל הכרעות ובאופן דמוקרטי הטבוע עמוק בתוכנו. אסור לנו להתבלבל לרגע ולתת לפלגנות ולקיטוב לשלוט בנו. כי אויבינו לא מתבלבלים לרגע. אם לא נקשיב אחד לשני, אם לא נכאב אחד עם השני, אם לא נבין אחד את השני – למרות המחלוקות. אם נהפוך לקהילות, ומחנות, שכבר לא זוכרים מה מחבר ביניהם – אנחנו עלולים לאבד לא רק את עמנו האחד, אלא גם את מדינתנו האחת. עלינו לזכור כל העת: הלכידות הישראלית – הנדירה, האמיצה, היפהפיה – שראינו בחצי השנה האחרונה, בחזית ובעורף, היא דמותנו האמיתית".

"היסוד השלישי הוא יסוד האמונה, הרוח והתקווה. האמונה העמוקה בצדקת הדרך, רוח הלחימה על עתיד טוב יותר, והידיעה הברורה שהתקווה תנצח. האמונה הזאת בצדקת הדרך, היא מקור רוח הלחימה של עמנו. רוח לחימה – למען התקווה, למען העתיד, למען הבניין הלאומי שלנו במולדתנו. ולמען השלום בתוכנו ועם שכנינו. רוח הלחימה הזאת היא של שורדי השואה, ושל לוחמי מערכות ישראל. זו רוח הלחימה של הדור הזה – של תושבי הנגב המערבי והצפון, ושל החברה הישראלית כולה - בחזית ובעורף", הדגיש.

"אנחנו עוד ניטע, נִבְנֶה ונִבָּנֶה, אנחנו נשמור על האש הבוערת, ובעזרת השם אנחנו נמשיך ונוציא נצרים חדשים, כפי שאתם עשיתם - בשם העבר ולמען העתיד, ונוכיח לעולם כולו שעם הנצח כאן – מאז ולתמיד. עם ישראל חי", סיכם.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנאומו כי "המסר לעולם לא עוד הוא זה שאנו משמיעים כאן. לעולם לא עוד - זה עכשיו. 80 שנים אחרי השואה, שוב קמו עלינו אנשי רשע שחטפו, אנסו וטבחו. מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר לא הייתה שואה, לא בגלל היעדר הכוונה להשמידנו, אלא בגלל היעדר יכולת".

מחר בשעה 10:00 תישמע צפירת דומיה בת שתי דקות ברחבי הארץ. מיד לאחריה יחל ביד ושם טקס הנחת הזרים בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה, יושב ראש הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון, ארגוני ניצולים ולוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל.

בשעה 11:00 ייערך מעמד "לכל איש יש שם" בכנסת בו יוקראו שמות קורבנות השואה ובמקביל יתקיים מעמד דומה לציבור באוהל יזכור ביד ושם.

ב-20:00 תיערך עצרת הנעילה לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה במעמד נשיא המדינה בבית לוחמי הגטאות.

'מצעד החיים', שייערך מחר מאושוויץ לבירקנאו, יעמוד השנה בסימן "סולידריות ושותפות גורל עם העם היהודי" לאור אירועי הטבח ב-7 באוקטובר ופריצת גל האנטישמיות בעולם. יובילו אותו 55 שורדי שואה מרחבי העולם, ביניהם שבעה שנפגעו בטבח בשמחת תורה.