לפני כשבוע ספגה פלוגת חץ, הפלוגה החרדית בגדוד 202 של חטיבת הצנחנים, מכה קשה מאוד. חמישה לוחמי הפלוגה נהרגו ו־11 נפצעו בשוגג עקב ירי טנק של צה"ל. הלוחמים שנפלו הם: רועי בית יעקב, גילעד אריה בוים, דניאל חמו, אילן כהן ובצלאל דוד שעשוע הי"ד. לכאב זה התווסף השבוע כאב נוסף: רב־סרן גל שבת, בן 24 מקציר, מפקד הפלוגה, שנפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בג'באליה, נפטר מפצעיו. מבחינת חיילי הפלוגה, למרות הקושי הגדול הם ממשיכים בלחימה בעזה בכל הכוח, והשבוע הותר לפרסום כי חיילי הפלוגה הם שהובילו לאיתור וחילוץ ארבע גופות החטופים. מי שלוחמים לצידם כל העת הם לוחמי השריון של גדוד 82 שביצעו את הירי בשוגג.
הטרגדיה הביאה לאור הזרקורים את הפלוגה החרדית בחטיבת הצנחנים, נוסף על הגדוד החרדי נצח יהודה בחטיבת כפיר. "שמעתי שהולכים להקים פלוגה חרדית בצנחנים, ומאוד רציתי להצטרף", מספר דניאל רוזנברג, אשר גדל בבית חרדי והוא בוגר הישיבות החרדיות כפר זיתים וכפר זוהרים. "הגעתי ללשכת הגיוס לבחור שאחראי לגיוס חרדים, ואמרתי לו שאני רוצה להתגייס לפלוגת חץ. הוא אמר לי: אין יחידה כזו. אמרתי לו: עוד כמה שבועות יעדכנו אותך ותתקשר אליי, וזה מה שהוא עשה. אני התגייסתי בנובמבר 16', המחזור הראשון של פלוגת חץ. היה מדובר בפיילוט, כאשר השוני מיחידות לוחמות אחרות לחרדים הוא שבראש ובראשונה זהו מסלול שצריך גיבוש כדי להתקבל אליו. זה כבר עושה סוויץ' גדול בראש. מביא אותך למקום שאתה ממש רוצה לשרת, הופך הכול לרוח התנדבותית, אף אחד לא חייב להיות פה אלא כולם רוצים. השירות נראה בהתאם. היינו פלוגה בצנחנים לכל דבר ועניין, האיכות של האנשים והמקצועיות היא ברמה אחת מעל, דבר הנכון לכל היחידות ההתנדבותיות בצה"ל".
הוא מרחיב על המעטפת הדתית: "כולם היו חרדים מישראל לצד עוד כמה חיילים בודדים שהם חרדים אמריקאים שהגיעו מארצות הברית, והמעטפת הייתה מאוד מאפשרת. סיימתי מסכת בטירונות ובאימון מתקדם, אפשרו לנו שעה ביום ללמוד תורה, היו שיעורי תורה, לא היו נשים במתחם שלנו, ובזכותנו כל בא"ח צנחנים אכל כשר למהדרין. לפנינו זה לא היה, אלא מי שרצה לשמור על אופי דתי אפשרו לו".
האופי הדתי של הלוחמים, כך מסביר רוזנברג, שונה מהנוף הקלאסי של בחורים חרדים. "באופן כללי חבר'ה שמתגייסים ליחידות חרדיות הם מן הסתם בתהליך בחיים שלהם, כי זה שונה מתורת הלחימה שקיבלו בבית – ללמוד ולהיות רב. אם אתה לא ממשיך בקו הישיבתי – אין לך יותר מדי אופציות אלא לחפש את עצמך. זה מכניס אותך לתהליך של חיפוש, לכן הרבה הגיעו מבתים חרדיים אבל זה לא היה ניכר, היו כאלו שנראו פחות שומרי תורה ומצוות מחרדי קלאסי. יחד עם זאת, החתונות של רוב החבר'ה שהייתי בהן בהמשך היו חתונות חרדיות במאה אחוז עם הפרדה".
החיילים משרתים שנתיים כלוחמים ולאחר מכן זכאים לשנת לימודים לטובת השלמת בגרויות ולימודי ליב"ה. "המטרה של שנת הלימודים לאפשר לבחור החרדי שכביכול לא קיבל הכשרה כזו או אחרת – הזדמנות להיכנס לשוק העבודה. זה גם מעודד להתגייס, כי מקבלים שוויון הזדמנויות להמשך. אישית ויתרתי על הלימודים לטובת שירות משמעותי כראש לשכת מנהלת חרדים, ויש לא מעט כמוני שבוחרים במסלול מלא. לרוב, אם מדובר בלוחם דתי־לאומי, ויש כאלו בפלגה כמו שראינו בקרב הנופלים, הוא יעשה שירות מלא, כי כבר יש לו לימודי ליב"ה. ייתכן שהיו מקרים פרטניים שקיבלו שנת משימה, אך לא ככלל".
רוזנברג עושה מילואים בצנחנים, אך מדגיש כי אין עדיין יחידת מילואים לבוגרי חץ. "לא כולם מתגייסים למילואים, ומי שכן הם לא בפלוגת מילואים של בוגרי חץ. אשמח שתקום כזאת. למעשה רוב החבר'ה שלי בגדוד מילואים הם מגדוד 202. חרדים לא צריכים להיות רק ביחידה אחת ביהודה ושומרון, הם יכולים לשרת גם במקומות נוספים בלחימה".
חץ זה משפחה
הקריטריון של הקבלה לחץ הוא לימודים במוסדות חרדיים בגילי 18-14. "התגייסתי באוגוסט 2018, לפני כ־6 שנים, והתקבלתי כאחד שלמד במוסדות חרדיים בצעירותי כמו זילברמן ונהורא, למרות שלפני הגיוס למדתי שנתיים בישיבת מרכז הרב", מספר סרן במיל' אברהם קרמר, קצין במילואים ששירת בעבר כסגן מפקד פלוגת חץ. הוא מרחיב על הייחודיות של הפלוגה בעיניו. "יש נצח יהודה בכפיר, תומר בגבעתי וחץ בצנחנים, שלוש היחידות שנמצאות כיום בעבור חרדים, ולאחרונה נפתח מסלול גם במג"ב. נצח זה הרבה יותר ותיק, תומר קדם לחץ, אבל עדיין נוצר ביקוש לפתוח גם בצנחנים. הייחודיות בעיניי היא היכולת לשלב בפלוגת צנחנים בכל דבר ועניין, להיות חלק אינטגרלי מהחטיבה. בסוף נצח יהודה שייך לכפיר אבל הוא גדוד נפרד, בחץ זו פלוגה קטנה ומשפחתית וכמעט כולם גדלו במשפחות חרדיות".
הוא מסתכל בפרספקטיבה של כמה שנים. "כל אחד נמצא במקום המיוחד שלו - יש חבר'ה שהם חרדים לכל דבר שגרים בבני ברק, יש כאלו שהם שומרי תורה ומצוות ברמה גבוהה אבל לא חרדים, ויש גם חלק שפחות שומרים היום. מגוון רחב. הפלוגה היא פלטפורמה מאוד מכוונת לתת לך אפשרות לשמירת תורה ומצוות – המעטפת כחייל וכמפקד נתנה לי את ספר התורה גם בשבוע שבו יש תרגיל גדודי עם אוכל כשר, כל המערכת מותאמת לכך. כשהגעתי לגדוד בפעם הראשונה עשיתי בקו עזה בפורים סיום מסכת מגילה, ממש בח' פלוגתית גדולה. זה לא בצד שלושה חבר'ה, ההרגשה היא מדהימה. אין בעיה להיות דתי בצבא, אבל משנה האווירה שאתה נמצא בה, בחץ האווירה היא מאוד נעימה. יש מש"ק חינוך וגם מדריך כושר קרבי, תפקיד שבדרך כלל ממלאות בנות, והכשרות גם בבא"ח וגם בגדוד 202 נהפכה לכשרה למהדרין".
רמת הפעילויות המבצעיות שלכם שווה לשל שאר חטיבת הצנחנים?
"השנים האחרונות, עד המלחמה, היו יחסית שקטות, אבל עדיין היינו באיו"ש וביצענו הרבה מבצעים. כך למשל בסילוואד עשינו פעילות רצינית עם הימ"מ, עצרנו מחבלים דקות לפני שתכננו פיגוע ירי. מתחילת המלחמה המצב השתנה. הפלוגה יחד עם גדוד 202 נלחמים בעזה בכל מקום. הייתי בתור מילואימניק עם הגדוד הסדיר, והיינו בכל מקום בעזה: בשג'אעיה, חאן יונס וכעת הפלוגה נמצאת בג'באליה. נכנסתי לתפקיד מילואים בגדוד הסדיר – בין האחראים על כל הפינויים תחת אש. אלו היו אירועים מאוד מורכבים בעזה, כולל פינוי תוך כדי היתקלות. יותר מכול זכור לי פינוי של שלושה פצועים, ובהם יונתן סמו ז"ל שנפטר בבית חולים. בכל מקום שהייתי בעזה ראיתי לוחמים בחץ, הם נדחפו בכל מקום כדי להיות רלוונטיים. 'איפה שהצלחנו להיכנס - נכנסנו, חתרנו להיכנס. אף אחד לא קרא לנו', הם אמרו לי. גם בגדודי מילואים של גבעתי, מדובר על חבר'ה עם מבצעיות ברמה גבוהה מאוד. אם תשאל בגדוד יגידו לך שזו הפלוגה הראשונה או השנייה שתמיד מובילה – יש בה תמיד אווירה מטורפת, שמחת חיים והכי חשוב בעיניי כאמור - משפחתיות. אפרופו משפחתיות, יש כאלו שמילולית זו המשפחה שלהם, כי הם ניתקו קשר או הקשר רופף. אומנם לשמחתי זה פחות נפוץ, אבל עדיין קיים".
קרמר מרחיב עוד על נושא המשפחתיות שבעיניו היא דגל, והיא אף באה לידי ביטוי בשבוע האחרון שבו קרמר וחבריו ביקרו פצועים רבים ואף השתתפו בלוויות. "כל הפלוגה כאמור היא מאוד משפחתית, כולם נרתמים לעזור, כל הבוגרים הגיעו לבקר פצועים בבתי חולים. מיד לאחר ההלוויה של גל שבת ז"ל, שעשיתי איתו תפקיד יחד - היינו קצינים מקבילים בפלוגה – הגעתי לבקר חיילים, חלק הכרתי וחלק הגיעו לאחר שהשתחררתי, חץ זה משפחה".
**************************************************************************