אביגיל עידן ומשפחתה
אביגיל עידן ומשפחתהצילום: דוברות מרכז שניידר

שיר חדש של נועם בנאי יצא השבוע לרדיו. נועם בנאי הוא בנו של הזמר מאיר בנאי, דור שלישי לשושלת הבנאים שהם אבן יסוד בעולם התרבות שלנו.

השיר מספר על בתו התינוקת שנולדה זה מכבר, ואני משערת שכל מי שמאזין לשיר נזכר באביגיל של כולנו: אביגיל עידן בת הארבע, שבשבעה באוקטובר הארור נרצחו הוריה רועי וסמדר עידן ז"ל, והיא נלקחה בשבי החמאס, ותודה לאל שוחררה כעבור כחודשיים בריאה ושלמה, ותמונתה חבוקה בזרועותיו של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן המסה את הלבבות...

וכך מספר נועם בנאי על השיר שלו:

"ב-7 באוקטובר עזבנו את הבית שלנו בת"א. לא היה לנו ממ"ד, חדר מדרגות, או אפילו חדר פנימי שהיה אפשר להתמגן בו.

דויד היה בן שנתיים ויעלי בחודש שביעי. עזבנו להורים של יעלי, שרל'ה וג׳ו, שאירחו אותנו במשך חודשיים עד שמצאנו בית חדש עם ממ"ד.

עברנו, עם דויד שלא מפסיק לספר על ה-ויאו ויאו בום בום בום, ויעלי שכבר בחודש תשיעי.

אחרי כמה שבועות בבית החדש נולדה לנו אביגיל.

אני ממש זוכר, כשחזרנו איתה הביתה מבית החולים, עם גוש האושר והמתיקות הזו. הדיסוננס בין החדשות בטלוויזיה לבין היופי והאור שהתכרבל איתנו עכשיו על הספה היה כל כך מוזר.

בכי וצחוק, חושך ואור, מציאות ומציאות אחרת.

השיר הזה נכתב באמצע הלילה כשכל הבית כבר ישן.

הנשימות הקטנות שהגיעו מהחדרים לסלון ניגנו במקומי על הגיטרה והמילים פשוט יצאו".

הנה השיר:

אביגיל

בתשרי ייתמו אויבים

תחל שנה וברכותיה

באביב נצא שוב חופשיים

מצריים היא בראש אני יודע

בחוץ יש מלחמה

בפנים תמיד חיים

בתוך כל החורבן הזה

נולדה לי אביגיל

מאחורי כל הדמעות

בוקע צחוק של ילדים

כמו ארץ ישראל כמוך

אביגיל

בשבועות נשב על קוביות חציר

ונברך את כל הילדים החדשים

בקיץ שוב נרד אל החופים

ונדמיין צורות בעננים

בחוץ יש מלחמה

בפנים תמיד חיים

בתוך כל החורבן הזה

נולדה לי אביגיל

מאחורי כל הדמעות

בוקע צחוק של ילדים

כמו ארץ ישראל כמוך

אביגיל

ואני נזכרתי באביגיל של "צמד העמרנים" (שלום וברק עמרני) מלפני שישים שנה:

אביגיל

מילים: עמנואל הרוסי

לחן: עזרא אהרון

רַד הַשֶּׁמֶשׁ, רַד לַגַּיְא, בָּא הַלַּיִל

בּואִי בּוֹאִי נָא אֵלַי, אֲבִיגַיִל

אֶת סוּסִי אֶנְהַג בַּלָּאט אֶל הַשֹּׁקֶת

בּוֹאִי נָא לְשָׁם גַּם אַתְּ, הוֹי תִּינֹקֶת

עַל צַמֶּרֶת נַעֲלֶה וּבְלִי פַּחַד

מָה עוֹד לָךְ כִּי אֲגַלֶּה – אַתְּ יוֹדַעַת

אַדְמָתִי אַדְמַת טְרָשִׁים וּבְלִי מַיִם

בְּעֶדְרִי שִׁבְעָה רָאשִׁים בְּלִי קַרְנַיִם

וּצְרִיפִי נוֹטֶה לִפֹּל מִכָּל רוּחַ

וּבִגְדִּי בֶּחָג וָחֹל הוּא קָרוּעַ

אַף אֲנִי פַלָּח עֲנִי אָךְ בֶּן-חַיִל

וְאוֹהֵב אוֹתָךְ אֲנִי, אֲבִיגַיִל

מתברר שאת השיר "אביגיל" כתב עמנואל הרוסי כמעט לפני 90 שנה! השיר נדפס בעיתון "דבר" בתאריך 14.4.1936. בשוליו כתב המשורר כי "זהו פזמון לתמונה 'בכפר' מתוך מחזה ההמונים לתוצרת הארץ, שיוצג באמפיתאטרון התערוכה בימי יריד המזרח הקרוב".

מעניין גם לספר שעמנואל הרוסי – שנולד באוקראינה בשם עמנואל נוֹבוֹגְרֵבֶּלְסְקִי ונשלח לגלות בסיביר בעקבות חברותו בתנועה הציונית – קיבל את כינויו זה בתקופה שבה שירת בגדוד העבודה. שם היה חבר קבוצה נוסף בשם עמנואל, וכדי להבחין ביניהם, החלו לכנות אותו הרוסי. הרוסי עלה לישראל במסגרת עסקת חילופי שבויים בין הרוסים לבריטים בשנת 1924 והתגורר תקופה מסוימת עם משפחתו של הסופר והמחזאי ישראל ויסלר (פּוּצ'וּ).

ועל מי נכתב השיר? בשנת 2019, בערב ההשקה "מחברות עמנואל הרוסי" סיפר הסופר פוצ'ו כי עמנואל הרוסי הקדיש את השיר לאחותו בת השבע, אביגיל ויסלר (אמו של הצלם המנוח נלי שפר).

ועוד תהיתי, איך התחבר עמנואל הרוסי, הוותיק בארץ (שכבר כתב לתיאטרון "המטאטא") למוזיקאי עזרא אהרון שעלה לארץ מעיראק רק שנתיים קודם לכן (ב־1934)? ממאמר שכתב הפרופסור אמנון שילוח לספר "ירושלים בתקופת המנדט" (מאת יהושע בן אריה) אני למדה שעזרא אהרון נחשב בבגדד למוזיקאי מוביל והיה מקורב לשליטים ונערץ עליהם. ב־1934 נאלץ לעלות ארצה (לא אתעכב כאן על הנסיבות) וחווה חבלי קליטה קשים. ובתוך כל זה היו כמה דמויות שתמכו בו: המחנכים דוד ילין, מנהל בית המדרש העברי למורים בירושלים, ועמו ידידו ושותפו לדרך המחנך דוד אבישר, ואף יצחק בן צבי (שיהיה נשיאה השני של המדינה). הם הקימו לכבודו אגודה מיוחדת לצורך קידום הזמר המזרחי, וכך הלחין עזרא אהרון טקסטים של ביאליק ואף ביצע אותם בקונצרט גדול שנערך בקולנוע אדיסון בשנת 1936. ממש באותה שנה קמה תחנת השידור "קול ירושלים", ועזרא אהרון נבחר לעמוד בראש מדור מיוחד למוזיקה יהודית אוריינטלית, ואף שידר בה תוכנית שירים: הוא הלחין במיוחד שירים ושר אותם וכנראה שלכבוד יריד המזרח של שנת 1936 הלחין גם את "אביגיל".

השיר התפרסם בציבור רק כעבור שלושה עשורים, בשנת 1963, כש"צמד העמרנים" הקליט אותו בעבור "קול ישראל", ורק מאוחר יותר הוא עלה על תקליט.

והנה, בזכות אביגיל בנאי התינוקת החדשה למדנו פרק ציוני קצר ומפתיע מעט על מלחין עירקי מפורסם שהיה לראש מדור המוזיקה של תחנת הרדיו "קול ירושלים", על הילדה אביגיל ויסלר, שעליה כתב הסופר והמשורר עמנואל הרוסי שנפדה מהשבי ובזכות זה עלה לארץ ישראל. ושימו לב כמה ההיסטוריה חוזרת: ממש כעבור מאה שנים אביגיל עידן אף היא נפדתה מהשבי וחזרה אלינו.

מי ייתן וכל שבויינו יחזרו אלינו עד מהרה בריאים בגוף ובנפש.