אביגיל מייזליק
אביגיל מייזליקצילום: ראומה ש. גבע, מלקטת הרגעים

מירי אור – ממש כמו השם שלה – כולה אור, והיא קיבלה את פניי בלבביות ובנעימות שנגעו לליבי. לבית רחב הלב והמעוצב שלה במושב אני מגיעה בצהרי יום חול, ונהנית כל כך מהנוף המופלא ומהזכות לנשום אוויר צח ונקי באמצע החיים.

"יש לי מנה מושלמת שאת חייבת להכיר", אמרה לי בטלפון, "מתכון מרוקאי מסורתי שמהווה גם שילוב בין הדורות. סבתא שלי, שהמציאה את המנה, לימדה את אמא שלי להכין אותה, אבל אני לא למדתי אותה מאמי אלא דווקא מהבת שלי, אריאלה, שהיא שפית". אריאלה למדה את התבשיל המופלא מסבתה, אימהּ של מירי אור, ורק אחר כך היא לימדה את אמא מירי איך להכין אותו. בקיצור, גלגול שלם שבסופו אני ושושי הצלמת יושבות ונהנות בבית של מירי, מתענגות על הסיפורים, הטעמים והריחות, ועומדות לטעום מנה נפלאה במיוחד.

בתור שחקנית, זמרת ופרפורמרית, מירי מקסימה אותנו בסיפוריה ואני פשוט יושבת פעורת פה ונהנית מכל רגע, בשעה שהיא מדגימה לי את הקול והמבטא המדויק של סבתא פרחה עליה השלום. "כשסבתא פרחה עלתה לארץ הציעו לה לשנות את השם, אבל היא סירבה – זהו השם שלה והיא אהבה אותו והייתה גאה בו מאוד בגלל שפירושו הוא שמחה", היא מספרת לנו. הסבתא טובת הלב אהבה כל אחד מהנכדים שלה, השקיעה בהם את כל הנשמה והכינה את המאכלים המופלאים שלה לכולם.

שולחן מיוחד של פורים

"היא הייתה בשלנית כל כך מופלאה, שאפילו כשהכינה סלט ירקות פשוט זה היה יוצא מושלם, בטעם גן עדן. במיוחד אהבה סבתא לבשל לראש השנה ולפורים. פורים היה היום שלה – החג של השמחה, וכל המשפחה המורחבת הייתה מגיעה אליה ליום שלם של תענוג. את הבוקר התחלנו עם קוסקוס חלבי, שבושל עם שמנת וחמאה והיה בטעם גן עדן. לצהריים כבר הוגש שולחן מרוקאי מלא כל טוב, סלטים מופלאים, קוסקוס ענק עם מרק עשיר והתבשיל הנהדר של סבתא – טנזיה עם קציצות בשר. כל המרוקאים מכירים את הטנזיה, שהיא תוספת יוקרתית במיוחד של פירות יבשים, אגוזים ובצל מטוגן. אבל סבתא פרחה לקחה את הקציצות העסיסיות המרוקאיות, והוסיפה אותן לתבשיל הטנזיה – וכך כולם הרוויחו. הקציצות קיבלו טעם חלומי, וגם טעמה של הטנזיה התעשר והעמיק בזכות הקציצות שהתבשלו בה".

הסיפור של מירי מרתק ותקצר היריעה מלתאר אותו כאן. היא הייתה חולה במחלה והבריאה ממנה לחלוטין, היא מופיעה עם הסיפור שלה על במות רבות, שרה, מחזקת ומקרבת את עם ישראל לאביו שבשמיים. כלות רבות בוחרות לעשות את מסיבת החינה שלהן יחד עם מירי, ואני לגמרי מבינה אותן. כאשר בסוף זמן הבישול המרתק במטבח מירי מגישה לנו את המנה הנהדרת שהכינה – היא לא אוכלת אותה. "אני אוכלת אוכל אחר", היא מחייכת, "שומרת על אכילה בריאה לפי שיטת קינגסטון קליניק", ואנו נאלצות ליהנות לבד מהמנה הנהדרת שהכינה.

טנזיה עם קציצות בשר
טנזיה עם קציצות בשר

טנזיה עם קציצות בשר

כאמור, זהו תבשיל פירות יבשים ריחני ומלא ניחוחות, חגיגי וטעים בצורה לא רגילה. התבשיל עשיר בבצל מטוגן ובתבלינים והוא יכול להיות מנה עיקרית נפלאה של חג. את הפירות היבשים משרים במים רותחים כחצי שעה.

דרגת קושי:

קלה פלוס

זמן בישול:

כשעה

12 מנות

לבשר:

קילו בשר טחון (מעורבב עם בשר או שומן כבש, לא חובה)

חופן פטרוזיליה קצוצה

חופן כוסברה קצוצה

שבע שיני שום כתושות

3 בצלים גדולים קצוצים

שמן זית לטיגון

חצי כפית פלפל שחור גרוס

מלח

רבע כפית קינמון

רבע כוס צימוקים מושרים במים רותחים

לטנזיה:

3 בצלים גדולים קצוצים

שמן זית לטיגון

חצי כוס אגוזי מלך

¾ כוס צימוקים מושרים במים רותחים

חצי כוס משמשים מושרים במים רותחים

חצי כוס שזיפים מגולענים מושרים במים רותחים

3 תמרים מושרים במים רותחים

רבע כפית אגוז מוסקט

רבע כפית קינמון

חצי כפית כורכום

2 כפות סילאן

מלח ופלפל

בסיר רחב ועמוק מטגנים את כל ששת הבצלים בשמן הזית עד להזהבה תוך כדי בחישה מדי פעם, כעשרים דקות לפחות. מוציאים חצי מהבצלים ומעבירים לקערה.

מכינים את הקציצות: מסננים את הצימוקים, סוחטים היטב ממים, קוצצים ומוסיפים לבצל שבקערה. מוסיפים לבצלים את שאר חומרי הקציצות ומערבבים היטב. לשים את הקציצות עד לקבלת תערובת אחידה.

מכינים את הטנזיה: מסננים את כל הפירות היבשים מהמים הרותחים, סוחטים מעט ומעבירים לתבשיל. מוסיפים את כל התבלינים והסילאן ומטגנים תוך כדי בחישה 5-4 דקות. מוסיפים את האגוזים ומטגנים עוד כ־3 דקות. מוסיפים כוס וחצי מים לתבשיל ומביאים לרתיחה. יוצרים מתערובת הבשר כדורים בגודל 3 סנטימטרים, מחליקים אותם לתוך התבשיל ומוודאים שלא חסרים נוזלים – הם צריכים להגיע עד לשני שלישים מגובה הקציצות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים בלי מכסה במשך כחצי שעה. במהלך הבישול חלק גדול מהנוזלים מתאדה ומתקבל רוטב עשיר וסמיך.

מגישים את הקציצות על אורז לבן או קוסקוס ומתענגים.

לתגובות: avmyzlik@gmail.com

***