יושב ראש החטיבה להתיישבות, גאל גרינוולד
יושב ראש החטיבה להתיישבות, גאל גרינוולדצילום: יח"צ

חבר הכנסת מיקי לוי סבור שיש לקבע את תקציב החטיבה להתיישבות בבסיס התקציב ולהוציא אותו משיקולים קואליציוניים.

בראיון לערוץ 7 מברך ראש החטיבה להתיישבות, גאל גרינוולד, על קריאתו של חבר הכנסת לוי ומסביר את האבסורד שמאחורי הגדרת תקציבי החטיבה כקואליציוניים.

"החטיבה עוסקת בהקמת ישובים, בתמיכה לישובים הקיימים תחת מדיניות הממשלה. החטיבה לא קובעת את המדיניות בתחום ההתיישבות אלא משרד ההתיישבות הוא שקובע את המדיניות שאותה אנחנו מבצעים", אומר גרנוולד ומוסיף כי מעבר לכך החטיבה פעילה באזור העוטף בהתאם לבקשות שהגיעו גם ממנהלת תקומה וגם ממשרד ההתיישבות להוביל מיזמים של חוסן קהילתי והקמת מתחמי ישובים זמניים.

"חבר הכנסת מיקי לוי אמר כיו"ר ועדת ביקורת המדינה בצדק רב שהוא לא מבין למה הטיבה מתוקצבת בתקציב קואליציוני כי זו חטיבה שמשרתת את כלל האוכלוסייה בישראל, ולכן אין סיבה שחלק גדול מהתקציב יהיה קואליציוני. חברי כנסת גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה מברכים על פעילות החטיבה וכך ראשי מועצות מהצפון מהדרום ומהמרכז. כולם משבחים ומברכים על פעילות החטיבה כגוף שמתמחה בתחום ההתיישבותי במגזר הכפרי", אומר גרינוולד המסייר היום (ראשון) בגליל התחתון כחלק מהמאמצים לתת מענה לצרכי התיישבות באזורים הללו.

עוד מעיר גרינוולד כי "הדיון החל בבקשה של חבר הכנסת מיכאל ביטון שהחטיבה להתיישבות תיכנס גם למרחב העירוני, ומשם התקדמנו לדיון הכללי על פעילות החטיבה. זה התחיל כי המרחב הכפרי שבע רצון מפעילות החטיבה עד שגם המרחב העירוני מעוניין ליהנות משירותי החטיבה".

וכשאנחנו שואלים על הביקורת שהופנתה בעבר על החטיבה ועל הגידול בתקציבים שהועברו לחטיבה, אומר גרינוולד כי "היה בעבר דו"ח של המשנה ליועמ"ש שמבקר את המדיניות של החטיבה להתיישבות ולא בפעילות ובהתנהלות. למה יותר ביהודה ושומרון ולא במקומות אחרים. אני שמח שמאז 2002-4, מעבר לשליחות שהחטיבה מבצעת ביהודה ושומרון יש לה גם משימות בגליל ובנגב, ובכל אזור של עדיפות לאומית שנקבעת על ידי ממשלת ישראל. בכל מקום שמבקשים מאיתנו להיכנס למרחב ההתיישבותי אנחנו אומרים הנני כדי לתת תשובה לדבר הזה".

האם קיים אכן סיכוי שהחטיבה תיכנס גם למרחב העירוני? על כך משיב גרינוולד ואומר כי החטיבה אינה מעוניינת כך "כי ההתמחות של החטיבה להתיישבות הוא בתחום ההתיישבותי. לא נכון להיכנס לתחום שבו אנחנו פחות מוצלחים. יש חשיבות לשמור על החלק הייחודי של החטיבה בנושא הכפרי. כשמתפזרים מאבדים מהיכולות הייחודיות והמקצועיות".

בדבריו מציין גרינוולד דוגמאות למגוון התחומים שהחטיבה נותנת לצרכי המרחב הכפרי "בתחום תעשייה, תעסוקה, תשתיות, חוסן, התחום החברתי, גיבוש גרעינים, משפט ועוד. אנחנו נותנים תשובה כוללת לצרכים הרבים של ההתיישבות גם בישובים החדשים וגם בישובים הקיימים".

על הסיכוי שאכן יהפוך התקציב לחלק מבסיס התקציב אומר גרינוולד כי אינו יודע להשיב על כ, אך הוא "לא מבין למה דברים חיוניים וחשובים לחברה הישראלית צריכים להיות תחת הכותרת של הסכמים קואליציוניים. נשגב מבחינתי להבין זאת".

להערכתו הסיבה לכך יכולה להיות עמדתם של גורמים מסוימים "שרוצים לקצץ את זה", והוא מסביר: "ברגע שהממשלה נופלת כל הכספים הקואליציוניים חוזרים לאוצר, אולי בגלל זה יש גורמים מסוימים שרוצים להגדיר את התקציבים האלה כקואליציוניים, אבל זו טעות. מדובר בפעילות רלוונטית לכל המרחב הכפרי בישראל. כששומעים ראשי מועצות בגליל העליון, בגליל התחתון ובגולן שמשבחים מבינים את האבסורד".

לשאלתנו אם יתכן והסיבה לכך היא העובדה שחלק ניכר מהפוליטיקה הישראלית לא רואה עוד בהתיישבות יעד אידיאולוגי, משיב גרינוולד ואומר כי יתכן וזו הסיבה, לו עצמו אין לי את הכלים לנסח את הדברים ולקבוע אותם.

"אסור שהתקציב של החטיבה להתיישבות יהיה קואליציוני. זה פוגע בשליחות של החטיבה שמשרתת את כלל החברה הישראלית. אני לא מבין את ההגדרה הזו. זה דבר שצריך לעבור מהעולם. זה הכרחי למדינת ישראל. לשבחו של שר האוצר, סמוטריץ', ייאמר שמתחילת העבודה שלו כשר אוצר הוא ניסה להכניס את התקציב לבסיס התקציב והיו אחרים, גורמים מקצועיים כאלה ואחרים, שהתנגדו, אבל הוא עשה הכול כדי שזה יקרה. הוא הראשון שהוביל מאבק כדי שהדברים החיוניים הללו, ולא רק החטיבה להתיישבות כמו מרכיבי חינוך, ייכנסו לבסיס התקציב. אני מברך את השר סמוטריץ' שעשה את הכול כדי שזה יהיה חלק מבסיס התקציב. אני לא יודע מי עמד מולו אבל אלו גורמים מקצועיים כלשהם".