תאונת דרכים
תאונת דרכיםFREEPIK

הן תאונות דרכים והן תאונות עבודה הינן, למרבה הצער, דבר שבשגרה במחוזותינו - ורובנו יודעים (על פי רוב בהכוונה מקצועית), מה צריך לעשות במקרים כאלה. אך מה כאשר תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה? כיצד נקבעת ההגדרה? האם נקבל פיצוי פעמיים? כיצד עלינו לנהוג?

על מנת למקסם את הפיצוי שניתן יהיה לקבל בשל תאונת דרכים בדרך לעבודה שהינה גם תאונת עבודה כדאי, קודם כל, להתייעץ עם עורך דין מומחה מתחילת ההליך. בנוסף, ישנן מספר עובדות שחייב ומומלץ להכיר טרם תחילת הטיפול ועל כך, במאמר שלפנינו.

התוכן באדיבות פורטל מינוי משפטי.

# 1 מתי תאונת דרכים תהווה תאונת עבודה

החוק קובע, כי כל תאונת דרכים אשר התרחשה בדרך אל מקום העבודה או בדרך חזרה ממנו תהווה תאונת עבודה. חשוב לזכור, כי להכרה בתאונת העבודה כתאונת דרכים, יש משמעויות כלכליות ורפואיות אף עתידיות עבור הניזוק ולכן, סיווג התאונה כבר מלכתחילה הינו מהותי.

# 2 מתי תאונת דרכים לא תהווה תאונת עבודה

שימו לב! אם סטיתם מהדרך הרגילה והמקובלת שלכם אל מקום העבודה או ממנו, ייתכן מאוד שתאונת הדרכים תוכר כתאונת דרכים בלבד ולא תהווה אף תאונת עבודה.

עם זאת, ישנן סטיות "מקובלות" כמו, אם הניזוק אסף את ילדו ממסגרות החינוך או עצר להתפלל בבית הכנסת- במקרים כאלה, תוכר תאונת הדרכים כתאונת עבודה.

# 3 כיצד לפעול אם תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה

למעשה, יש לנהוג כמעט כבכל תאונת דרכים: לעדכן את המעסיק ולדאוג כי ידאג להנפקת טופס בל-250 (פגיעה בעבודה); לקחת פרטי כל המעורבים והעדים ודרכי התקשרות עימם- פוליסות ביטוח, תעודות זהות, מספרי רכבים ורישיונות וכיו"ב; לצלם ככל שניתן; לקבל טיפול רפואי.

יצוין, כי אם תאונת הדרכים הינה "רגילה" ולא תאונת עבודה, יש לנהוג באותו האופן למעט עדכון המעסיק.

# 4 נגד מי נגיש את התביעה

אם מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, הרי שאנו יכולים להגיש תביעה גם למוסד הביטוח הלאומי, וגם לחברת הביטוח הפרטית של אותו הרכב המעורב. רצוי להגיש ראשית את התביעה לביטוח הלאומי על מנת לקבל את דמי הפגיעה תחילה.

אם מדובר בתאונת דרכים "רגילה" ניתן יהיה לתבוע רק את חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה.

# 5 למה ניזוק זכאי בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה

בהנחה שמדובר בתאונת דרכים המהווה גם תאונת עבודה, על הניזוק להגיש מהר ככל שניתן תביעה למוסד לביטוח הלאומי במסגרתה, יכול הוא לקבל דמי פגיעה. דמי הפגיעה יחושבו כך שהניזוק יקבל 75% ממשכורתו בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה למשך 90 ימים.

לאחר מכן ובהנחה שנותרה נכות מהתאונה, רשאי הניזוק לבקש להיבדק על ידי וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. הוועדה יכולה לקבוע נכות זמנית (המזכה בקבלת מענק חד פעמי), או נכות קבועה (המזכה בקבלת קצבת נכות לכל החיים).

חשוב לזכור, כי שיעור הנכות הרפואית שייקבע על ידי הוועדה, הוא זה אשר יקבע גם במסגרת התביעה כנגד חברת הביטוח.

בנוסף, יכול הניזוק לקבל במסגרת תביעותיו החזר בגין הוצאות רפואיות ואביזרים רפואיים, החזר נסיעות, עזרת צד שלישי, פיצוי בגין כאב וסבל ובמקרים מסוימים, אף שיקום וקצבאות נוספות.

# 6 תאונת עבודה? הדגישו זאת בכל הזדמנות

כבר בקבלת הטיפול הרפואי הראשוני, יש להקפיד כי אירוע התאונה יוגדר כתאונת עבודה ויהיה רשום ככזה בכל המסמכים הרפואיים. הסיבה לכך הינה כי במידה ולא יהיה כתוב כך, ייתכן שהמוסד ביטוח לאומי לא יכיר בתאונה כתאונת עבודה ועלול להערים קשיים.

# 7 רוצים למקסם את סל הפיצוי וההטבות- התייעצו עם עורך דין מומחה

תביעה כנגד המוסד הביטוח הלאומי אינה פשוטה, למרות שפעמים רבות נתפסת כך בעיני הכלל. בפועל, על מנת להצליח ולמקסם את גובה הפיצוי, חשוב להתמצא בסבכי הבירוקרטיה של הביטוח הלאומי ולדייק באופן הגשת התביעה ובצירוף המסמכים הנכונים.

בנוסף, לאחר מיצוי הזכויות מול הביטוח הלאומי, ניתן להגיש כאמור גם תביעה כנגד חברת הביטוח. גם פה, מומחיות מגיש התביעה תבוא לידי ביטוי בגובה הפיצוי שיתקבל בסופו של יום. נכון, כי אין פיצוי כפול אך יש אפשרות ממשית להגדילו.