שני אירועים שהתרחשו השבוע, האחד מתוכנן והשני מהסוג שאיש לא שיער שיקרה, עשויים לחרוץ את גורל הבחירות בארצות הברית ולסמן את דונלד טראמפ כמנצח הגדול שלהן - ללא קשר ליריבו למרוץ לנשיאות - הנשיא המכהן ג'ו ביידן.
ניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר דונלד טראמפ היה אירוע קיצון, כזה שמעורר את כל האמוציות של האמריקנים. התמונה של טראמפ, עומד על רגליו אחרי הירי כשהוא מדמם מאוזנו ומניף את ידו לעבר הקהל, נחקקה בזיכרון האמריקני לזמן רב.
לצד זאת, טראמפ לא ויתר אפילו לרגע על ועידת המפלגה הרפובליקנית שנועדה לבצר את כוחו וששיאה יגיע לאחר סגירת הגיליון. בתחילתה אף הכריז על הסנאטור ג'יי. די. ואנס בן ה־39 כמועמדו לתפקיד סגן הנשיא. אחרי מייק פנס, שהיה סגנו של טראמפ בקדנציה הקודמת שלו בבית הלבן והיה שונה מאוד מטראמפ בטמפרמנט, המינוי של ואנס מאותת שהמועמד לנשיאות מעוניין במישהו שדומה לו יותר. ואנס גבר על מועמדים בעלי ניסיון רב יותר ועם מוניטין גדול בהרבה, אבל בחירתו היא הצהרה של הנשיא. לא צריך לראות בה אי אמון באחרים.
בכל הקשור ליחסי החוץ, ואנס נחשב מהקולות הקוראים לארצות הברית להימנע ככל הניתן מהתערבות בסכסוכים במדינות זרות - כולל בכל הקשור למלחמה באוקראינה. מנגד, דווקא בנושא הישראלי ואנס הירבה לתקוף את ביידן ולטעון שהוא מונע מישראל לנצח את חמאס. הוא אף ציין כי "המטרה שלנו במזרח התיכון צריכה להיות לאפשר לישראלים להגיע למקום טוב עם הסעודים ושאר מדינות המפרץ. אין סיכוי שנוכל לעשות זאת אם הישראלים לא יסיימו את העבודה עם חמאס".
רצף אירועים שהפכו להפתעת אוקטובר
פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארצות הברית מאוניברסיטת בר אילן, שבקיץ הנוכחי הוא מרצה אורח באוניברסיטת דרום קליפורניה בלוס אנג'לס, מעריך שניסיון ההתנקשות בטראמפ ישפיע על המערכת הפוליטית האמריקנית, אך לא בטוח שההשפעה תהיה כה גדולה. "אנחנו יודעים שבעבר היו מקרים כאלה, וזה באופן טבעי גורם לאמפתיה כלפי מי שמנסים להתנקש בחייו. זה עוזר, אבל זה לא תמיד משפיע דרמטית. אלא שבמקביל יש חיבור לעוד נושאים על ציר הזמן - המינוי של סגן הנשיא והוועידה של המפלגה הרפובליקנית, שמוסיפים לו עוד נקודות", הוא אומר בריאיון ל'בשבע'.
גלבוע מוסיף כי רצף ההתרחשויות המדובר מתחיל עוד מוקדם יותר. "זה מתחיל במעידה של ביידן בעימות הטלוויזיוני, ואז במסיבת העיתונאים שבה טעה כמה פעמים, ונמשך גם באירועים של הימים האחרונים, ואפשר גם להזכיר ששופטת פדרלית ביטלה את כתב האישום שלו. רצף האירועים הללו שמעצימים זה את זה - יגרום להגדלת היתרון של טראמפ על ביידן, בעיקר במדינות המכריעות".
אז המשקל של ההתנקשות אינו גדול בסופו של דבר?
"יש בארצות הברית תופעה שנקראת הפתעת אוקטובר - אירוע שמשנה את המערכה כולה. יש אומרים שזו הייתה ההתנקשות, במיוחד לאור העובדה שהמצב לא היה רחוק מפגיעה משמעותית יותר לטראמפ. לארצות הברית זו טראומה. יש רגישות עצומה לנושא הזה, ואותה חשתי בעצמי כשב־1981 עמדתי לא רחוק מהמקום שבו בוצע ניסיון ההתנקשות ברונלד רייגן. ללא ספק, מדובר באירוע שמשנה את הדינמיקה של הבחירות לטובת טראמפ. צריך רק להזכיר שגם לפני כל זה טראמפ הוביל על ביידן באחוזים בודדים במדינות ההכרעה. אני מניח שבסקרים הקרובים נראה שטראמפ מגדיל ומעמיק את היתרון".
מדוע לדעתך טראמפ העדיף על פני כל המועמדים לתפקיד סגן הנשיא את ג'יי. די. ואנס?
"ראשית, ואנס מאוהיו, שהיא מדינת הכרעה. בדרך כלל כשהנציג שלהם מועמד לנשיא או סגן נשיא, הם מצביעים לו. קיימת אפשרות שזה ישפיע משמעותית על ההצבעה לטראמפ באוהיו. שנית, מדובר באחד מסגני הנשיא הכי צעירים, והוא מכוון לבחירות הבאות ב־2028. זו הסיבה שהוא הסכים להיות סגן נשיא. הרי הוא בקושי שנתיים בפוליטיקה".
לדבריו, טראמפ מבסס את כל הכוח שלו על לבנים מהמעמד הנמוך, חסרי השכלה. "ולדעתו ואנס מייצג אותם הכי טוב. אומנם הוא בוגר בית הספר למשפטים של ייל, אך הוא בא ממשפחה ענייה מאוד ובעצמו בנה הצלחה בתחומי הטכנולוגיה ועשה הון. טראמפ גם יודע שאין דבר יותר טוב בפוליטיקה האמריקנית מאדם שהצליח. לא רק שהוא בא מאוהיו ואז המדינה תלך עם טראמפ, אלא שהוא פונה למגזר עצום של אנשים שהתמיכה שלהם היא קריטית לניצחון בבחירות".
על פי דברים שאמר טראמפ עצמו, הוא מתכוון לשנות את המסרים שלו ליותר מאחדים. עד כמה זה דרמטי למערכה?
"טראמפ אמר שנאומו בוועידת המפלגה שונה לאחר ההתנקשות. ההערכה היא שהוא תכנון נאום של התרסה כלפי ביידן והשמאל, וההתנקשות גרמה לו לשנות כיוון וללכת למגמה של אחדות. ייתכן שהאירוע גרם לו להבין שהקיטוב והמחלוקות עובדים לרעתו. גישה מאחדת תשפר עוד יותר את מצבו. עד עכשיו האחדות הייתה בצד של ביידן, והדמוקרטים האשימו את טראמפ שהוא יוצר פילוג וקיטוב ומפיץ שנאה. שינוי גישה רק יכול להוסיף לו נקודות".
מול כל ההתחזקות הזו, מה עוד יכול לעשות ג'ו ביידן? האם נכון לו לפרוש?
"לביידן יש מה לעשות במובן הזה שהוא צריך לשרוד. יש קולות מתעצמים שאומרים לו שהוא הולך לספוג תבוסה ניצחת שתשפיע על היכולת של המפלגה לשמור לפחות על הרוב הדחוק בסנאט. בבית הנבחרים שולטים היום הרפובליקנים. אנחנו יודעים שניצחון סוחף של נשיא מביא גם להשפעות על הבחירות לקונגרס. הבחירות לקונגרס הן ל־435 צירים ולשליש מחברי הסנאט (37), והשנה יש יותר סנאטורים דמוקרטים מרפובליקנים. לדמוקרטים יש מצב שטראמפ ירשום ניצחון שיביא גם לניצחונות רפובליקניים בבית הנבחרים ובסנאט, ותהיה להם שליטה בכל מערכות השלטון.
"בעשרת הימים האחרונים טראמפ מתחזק מאוד - ביידן נחלש - בגלל מה שכל אחד מהם עושה. השאלה היא אם זה יחזיק לטווח הארוך. הבחירות קרובות יחסית, והשאלה היא אם ביידן יחזיק מעמד ואיך ייראה אם יחליפו אותו. אין ספק שיש הרבה לחצים על ביידן לפרוש. הדמוקרטים מפולגים".
פרופ' גלבוע מציין נתון נוסף שחשוב להסתכל עליו מהזווית של טראמפ - יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו. "הוא ביקר את נתניהו ואמר שהוא לוזר אחרי ההתקפה של חמאס. הוא גם כעס שנתניהו בירך את ביידן, והוא גם אמר שהיה הראשון אף שהאמת היא שנתניהו היה האחרון. טראמפ גם חבר של פוטין והציר שהוא בנה עם סין, צפון קוריאה ואיראן, הוא רוצה להפסיק את התמיכה באוקראינה, להחליש את נאט"ו, ואלה שינויים משמעותיים בזירה הבין־לאומית. אני לא בטוח שתקופת הכהונה השנייה שלו תהיה כמו הראשונה כלפי ישראל".
אמריקה רוצה אחדות
רות פינס־פלדמן, עמיתת מחקר במכון משגב לביטחון לאומי ואסטרטגיה ציונית ודוקטורנטית בבית הספר למדע המדינה, יחסים בין־לאומיים וממשל באוניברסיטת תל אביב, מעריכה שטראמפ עומד 'להרוויח' מניסיון ההתנקשות. "ניסיון ההתנקשות יחזק מאוד את המומנטום החיובי שכבר קיים לטובת טראמפ. התגובה המהירה של טראמפ מיד עם ניסיון ההתנקשות שידרה הרבה חוזק וכוח וחידדה עוד יותר את ההבדלים הפיזיים הקיימים בין שני המתמודדים. הגם שטראמפ היה פצוע, הוא התנהל בעצמאיות ושידר חוזק. התמונה של טראמפ מתאושש במהירות ומניף אגרוף על רקע דגל ארצות הברית המתנוסס הפכה לאייקון".
עד כמה ניסיון ההתנקשות משנה או מוסיף לתדמית של טראמפ שהיתה בעייתית בעיני חלק מהאמריקנים?
"ניסיון ההתנקשות ישפיע על המשך הקמפיין הנשיאותי. המפלגה הדמוקרטית הודיעה באופן מיידי על השהיית הקמפיין המתוכנן נגד טראמפ. כעת מדווח כי המפלגה הדמוקרטית החליטה לשנות את הקמפיין על מנת להוריד את גובה הלהבות ולהתמקד בנושאים שבמחלוקת ולא בטראמפ האיש.
"ניסיון ההתנקשות גם חיזק את התחושות בקרב אמריקנים רבים שמרגישים חוסר אמון במערכת", היא מוסיפה. "עלו טענות רבות נגד התנהלות השירות החשאי והאבטחה שניתנה לטראמפ. הדבר הוביל לתיאוריות קונספירציות שונות שרצות ברשת. מה שלכולם ברור - השירות החשאי נכשל באבטחת האירוע, שכרגע גם נחשד כאירוע טרור ולא רק כניסיון התנקשות בלבד. נוסף על כך, אי דחיית הגעתו של טראמפ לוועידה הרפובליקנית גם כן חיזקה אותו. טראמפ הבטיח את מועמדתו בצורה חלקה".
טראמפ רמז שיעבור לעסוק בקמפיין בנושאים מאחדים ולא מפלגים. איך אפשר להסביר את השינוי?
"אני לא חושבת שזה שינוי של ממש, טראמפ לא ניסה לפלג או לסכסך בין חלקי הציבור האמריקני כמטרה, אלא מדובר היה בסגנון, טקטיקה למען השגת מטרות פוליטיות. כעת, משחווה אירוע דרמטי משנה חיים, רק סביר שיעריך מחדש את אותה הטקטיקה והסגנון. זוהי גם קריאה נכונה שלו את הציבור האמריקני, שכרגע מחפש את המאחד ומעוניין באיחוד הכוחות בארצות הברית לשם שינוי מהותי".
האירוע הזה מסמל את הסוף של ביידן?
"לביידן היו ויש הרבה בעיות גם בלי ניסיון ההתנקשות, אין ספק שזה עוד מסמר בארון. אבל לא כדאי לצאת באמירות נחרצות עד לבחירות, כפי שלא חזינו את ניסיון ההתנקשות, שאם היה מצליח, היה עלול לעורר מלחמת אזרחים ולשנות את כל התמונה. הסקרים האחרונים ממשיכים להראות תמיכה רבה בטראמפ. יתרה מכך, בהמשך למאמצים להרגיע את הרוחות - המפלגה הדמוקרטית, לפי דיווחים ב־CNN, החליטה לעת עתה לפחות להתאחד סביב ביידן ולהפסיק לפחות כרגע את השיח על החלפתו".
האם המינוי של טראמפ לסגן הנשיא מפתיע? מה המשמעות שלו?
"טראמפ בחר ללכת על בטוח. מדובר בסגן נשיא שיקבל את המדיניות שטראמפ יתווה. הוא מזדהה עם העמדות שמבטא טראמפ, ובתקופה האחרונה גם פעל בהתאם לכך כסנאטור הזוטר של מדינת אוהיו, בחוקים שהציע. ואנס הוא אדם צעיר, נמרץ, שמסמל את החלום האמריקני. הוא זכה להצלחה רבה למרות הקשיים שחווה. הוא יקרב את טראמפ אל המרכז, במיוחד לאור הביקורת שהשמיע נגד טראמפ בבחירות ב־2016. ג'י די ואנס הוא שמרן, המעוניין לראות את אמריקה מתמקדת בענייני פנים (America First), בעיקר בכלכלה ובחינוך, אבל מנגד כמובן רוצה לראות את ארצות הברית חזקה מול אויביה ולחזק את מעמדה בעולם".
לשיטתה, גם מדינת ישראל תרוויח מהמינוי, אם ייבחר. "הוא אוהד ישראל, מביע בה תמיכה ממקום אמוני־דתי, תמך בה לאורך המלחמה בעזה, יצא נגד ההתערבות של ממשל ביידן במלחמה, במיוחד לאור הביקורת שיש לו כלפי ארצות הברית על מלחמותיה במזרח התיכון. הוא מאמין בנורמליזציה עם סעודיה - אך רק לאחר שישראל 'תסיים את העבודה מול חמאס', וביקר את המדיניות של ביידן ששחררה כספים לאיראן שמימנו בעקיפין את הטרור. הוא עבד בסיליקון ואלי, ולכן גם מאוד מעריך את ישראל, כאומת הסטארט־אפ, בזכות החדשנות והקדמה. מאוד תומך בהסכמי אברהם. ואנס גם תמך באמירותיו של טראמפ נגד המימון הרחב שארצות הברית מעניקה לנאט"ו, מתנגד לחיבור הסיוע האמריקני לאוקראינה עם חיבור הסיוע האמריקני לישראל".
עד כמה אנחנו יכולים להיות בטוחים שטראמפ אכן יחזק את תמיכתו בישראל, על רקע היחסים שהתערערו בינו לבין ראש הממשלה נתניהו?
"היחסים בין המדינות לא תלויים רק במנהיגים, יש תפיסת עולם וערכים משותפים לארצות הברית וישראל, שחזקים מפוליטיקה. לארצות הברית וישראל יש הרבה אינטרסים חופפים, וטראמפ ואנשיו רואים בישראל נכס. זה לא אומר שארצות הברית תחת טראמפ לא תדע ללחוץ על ישראל במקרה שתראה לנכון. ייתכנו מחלוקות נקודתיות, אבל אם הרפובליקנים ינצחו, יש להניח שהתמיכה הרבה בישראל תתחזק".
הזדמנות לשיקום יחסי נתניהו-טראמפ
גם באשר ליחסים עם נתניהו ייתכן שדברים עומדים להשתנות. מיד אחרי ההתנקשות שלחה לשכת נתניהו סרטון תמיכה, והנשיא טראמפ העלה אותו לחשבונו ברשת החברתית שהקים, 'The Truth'. "כמו כל הישראלים, רעייתי שרה ואני היינו בהלם מניסיון ההתנקשות האיום ונורא בחייו של טראמפ. זו לא הייתה רק מתקפה נגד דונלד טראמפ. זו הייתה מתקפה על מועמד לנשיאות ארצות הברית. זו הייתה מתקפה על ארצות הברית, על הדמוקרטיה ועל כל הדמוקרטיות. בשמי ובשם עם ישראל אנו מאחלים לטראמפ החלמה מהירה".
גורמים המעורים בנושא טוענים כי נתניהו ניסה בעת האחרונה לשפר את יחסיו עם טראמפ, וייתכן כי פרסום הסרטון מעיד שהנשיא, שמתח ביקורת קשה בעבר על נתניהו במגוון סוגיות - כולל על אופן ניהול המלחמה בחמאס - יפתח דף חדש ביחסיו עם נתניהו. כך או כך, נראה שהשבוע האחרון קידם את טראמפ כמה צעדים נוספים לעבר הבית הלבן. חולשתו של ביידן לצד ההתנקשות והוועידה הרפובליקנית ככל הנראה יזניקו את הנשיא לשעבר בסקרים שעד כה נתנו לו יתרון קטן וכעת יגדילו את הפער בין טראמפ לביידן.
***