פרופ' שמואל סנדלר, מומחה ליחסי ישראל ארה"ב, מתייחס בראיון לערוץ 7 ליכולת התמרון של ראש הממשלה נתניהו בביקורו בארה"ב לנוכח המשבר במפלגה הדמוקרטית ולעתידה של המפלגה הזו תחת הנהגתה של קמלה האריס.
"התזמון לא טוב", אומר פרופ' סנדלר בהתייחס לנאומו של נתניהו שמגיע בתקופה בה הנשיא שבבית הלבן בסוף דרכו, מחליפתו לא אוהדת את ישראל ומנגד מועמד הרפובליקנים זועם כאשר מנהיג ישראלי מתייחס יתר על המידה למתנגדיו הדמוקרטים. במציאות הזו, אומר סנדלר, לנתניהו אמנם יש יכולות מוכחות לנאום באופן אפקטיבי מול הקונגרס, אך טוב היה אם תשומת הלב האמריקאית הייתה לנאום ולא לזירה הפוליטית שבה נשיא בוחר שלא להתמודד על קדנציה נוספת ובמקומו מתייצבת מועמדת שאינה מבריקה מול מועמד צבעוני. "לשם תשומת הלב", הוא אומר ומזכיר את הפיצול הפנים אמריקאי שהוא חריף יותר אף מזה שבישראל.
אם כן כיצד ניתן לצאת מהנאום עם הישגים שאמורים להיות חשובים כל כך לישראל? "הוא יצטרך לתמרן", אומר סנדלר ומזכיר כי גם ביידן עצמו עדיין אינו בקו הבריאות ומשום כך דחה את הפגישה עם נתניהו ש"יצטרך לדעת איך לתמרן והשאלה היא גם מול המועמד המוביל שמרגיש שבוגדים בו. זו תהיה בעיה, אבל אפשר להתייחס לצד האופטימי של הסיפור – אם אגף השמאל במפלגה הדמוקרטית ינסה לעשות לו צרות, גם הוא לא ימשוך הרבה תשומת לב".
לטעמו של סנדלר "עסקת החטופים תלויה בנו ולא בארצות הברית", כך שגם ביקור שיישאר בצל לא יעיב על הסיכויים להביא לעסקה שכזו. לשאלתנו מה בעיניו ייחשב להצלחה, אומר סנדלר "ראשית, שלא יעשה פאשלות כי יש כאן קו עדין והוא יצטרך לתמרן בין שני המועמדים. טראמפ יבדוק אותו כל הזמן אם הוא לא מזדהה יותר מדי עם קמלה ואם הוא יגיד דברים טובים מדי על ביידן טראמפ לא יאהב את זה, ומצד שני לא יוכל שלא להגיד דברים טובים על ביידן. הוא לא יוכל להפקיר את המפלגה הדמוקרטית", אומר פרופ' סנדלר ומזכיר את החשיבות ששמה ישראל בסוגיית התמיכה הדו מפלגתית בה, למרות שכעת התמיכה בולטת יותר בקרב המפלגה הרפובליקנית. "עכשיו זה תלוי ביכולת התמרון שלו".
באשר למפלגה הדמוקרטית עצמה והיכולת להוביל לקמפיין בזק להרצת מועמדת שלא הבריקה במיוחד בכהונתה כסגנית נשיא, אומר סנדלר כי הדבר אפשרי אך אכן מדובר באחת הבעיות המרכזיות. סנדלר מזכיר את ההתנגדות הרבה גם כלפי טראמפ שהובלתו כעת בסקרים נובעת ביקר בגלל חולשת המפלגה הדמוקרטית ולא בהכרח בשל אישיותו שלו.
הועידה הדמוקרטית תהיה משמעותית מאוד וחשובה מאוד על מנת לעצב את הקמפיין ולשרטט את סיכויי ההצלחה. להערכתו של פרופ' סנדלר הסקרים הראשונים לאחר הצבתה של האריס יהיו מעודדים מבחינתה ויתכן שהיא אף תעבור את טראמפ. כזה הוא המומנטום המיידי של החלפת העומד בראש. זמן מה לאחר מכן הסקרים מתייצבים. כאמור, הדברים תלויים מאוד באופן בו תצא האריס מהועידה, אם תהיה התלהבות סביבה או שהיא תמעד ותצא צולעת מהאירוע.
סנדלר מזכיר בדבריו את הועידה הדמוקרטית בשנת 68', כאשר הנשיא ג'ונסון הודיע שלא יתמודד על כהונה שנייה. ועידה זו הסתיימה ב"אסון" עבור הדמוקרטים, כהגדרתו, מה שתרם רבות לניצחונו של ניקסון. סנדלר מציין בדבריו כי מהומה יכולה להיווצר בוועידה סביב ההפגנות המתוכננות של תומכי BDS וארגונים פלשתיניים, מה שעשוי להחליש מאוד את המפלגה, בעקיר על רקע הצלחתה המרשימה של הועידה הרפובליקנית.
עוד מזכיר בדבריו פרופ' סנדלר את ההאשמה המוטחת בהאריס ובאחרים בצמרת האמריקאית, ולפיה הם כיסו על ביידן והסתירו מידע מהציבור האמריקאי על אף שהיו מודעים למצבו הבריאותי. לשאלתנו אם האריס תוכל להציג את התנהלותה כביטוי ללויאליות לנשיא, אומר פרופ' סנדלר כי אכן יתכן שזו תהיה טענתה, והדברים תלויים באופן שבו האמריקאים יקבלו את הדברים.
אם לא די בכך, יש לזכור ש"אנחנו חיים בסביבה דינאמית. יש את אוקראינה, אותנו ואת אירופה שמנסה להשפיע לכיוון שלה וישנו הגורם המגדרי שהוא ענין חדש. אמנם הילארי קלינטון רצה כמועמדת, אבל אנחנו לא יודעים איך זה ישפיע. זו אישה אבל שחורה. יתכן שקואליציית המיעוטים תתארגן סביבה, אבל אין לדעת עד כמה הם רגישים לנושא המגדרי".
"יהיה קשה מאוד לצפות את הדברים. יש כאן הרבה דברים שלא קרו קודם, גם אישה, גם שחורה, גם לא עשתה פריימריז", ולמעשה האירוע כולו, הוא מדגיש, רווי סימני שאלה וערפל. מוקדם להכריע ובוודאי מוקדם להספיד את המפלגה הדמוקרטית שעוד יכולה להפתיע. הוא מזכיר כי גם אם היה תקדים של נשיא שלא מתמודד לכהונה שנייה, הדבר לא היה במציאות מקוטבת ומשוסעת כל כך של ארה"ב, מעבר לכך שאז, ב-68' הודיע הנשיא ג'ונסון על פרישה כבר במרץ, כך שהיה די זמן להתארגנות מפלגתית. כלומר, מדובר באירוע חסר תקדים בפוליטיקה האמריקאית ויהיה לא אחראי לנסות ולנבא את הדברים בביטחון מלא.