במפעל המלוחים של "שטראוס" שנמצא בסמוך לשדרות מספרים לערוץ 7 על פעילות המפעל עד השבעה באוקטובר ומהשבעה באוקטובר.

"אנחנו נמצאים כאן בנגב המערבי כבר 30 שנה", אומר יהודה אשש, מנהל מפעל המלוחים של שטראוס בשדרות. "אנחנו נטועים חזק מאוד באדמה הזאת למעשה כבר 20 שנה שאנחנו סובלים מאיום רקטי. נפלו פה טילים, אבל זה לא הרתיע אותנו ומעולם לא סגרנו את המפעל עד השבעה באוקטובר".

לאחר השבעה באוקטובר, מספר, המפעל הושבת למשך ארבעה ימים ושמונה עובדים איבדו את היקר להם מכל.

יעקב ברגשטיין, מנהל ייצור תפוצ'יפס ודוריטוס, משמש גם כחבר כיתת הכוננות של קיבוץ עלומים: "שמחת תורה בערב, חגגנו, רקדנו והתעוררנו בשש וחצי בבוקר לקול האזעקות. אנחנו התחלנו לשמוע מטחי ירי רצפים והתחלנו לגלגל אירוע שהתחיל ב-7 ונמשך כמעט 15 שעות עד שחזרנו".

"היינו בתוך קרבות מאוד מאוד קשים עם עשרות מחבלים בתוך הקיבוץ. נפצעו לנו חברי כיתת כוננות, נהרגו, הכל תוך כדי טיפול ללא עזרה".

"לקראת שעות הערב הגעתי פעם ראשונה לחמ"ל הטענתי את הטלפון ושם בעצם גיליתי שאחי שחף שגר בכפר עזה נעדר ולא מוצאים אותו. פה הבנתי שאני נכנס לאירוע אחר. המשכתי עוד שעתיים עם כיתת הכוננות ובהמשך התברר לי שאבא שלי נפצע ופונה בערב לבית חולים".

שחף, אחיו של יעקב, נרצח: "את שחף לא יכולנו לקבור בעלומים למרות שהוא היה חקלאי ברמ"ח איבריו וזה היה הכי טבעי לקבור אותו בבית - לא היה לנו אישור".

אשש מספר כי "מהיום החמישי למלחמה, כמובן בליווי הצבא, נכנסנו חזרה להפעיל את המפעל. למרות הטילים והמצב הביטחוני המאוד קשה שהיה פה, העובדים הפגינו מחויבות מאוד גבוהה, הגיעו למפעל מדי יום - ואפילו המפונים שהתפנו לאיזורים כמו תל אביב וים המלח דאגו להגיע יום יום למפעל".

"היצירה הזו שאנחנו עושים כאן, היא למעשה שילוב מדהים של חקלאות ישראלית, אותנטית, טכנולוגיות מתקדמות וגם קהילה מדהימה של תושבי העוטף והאזור כולו היא הביטוי לציונות. על אף כל הקושי, חזרו לגדל באדמות שגובלות ברצועה".

עוד מספר על החקלאים כי "באמת היום יכולים לראות את תפוחי האדמה שלהם מגיעים אלינו. מותגים כמו תפוצ'יפס, דוריטוס וצ'יטוס מיוצרים במפעל - אנחנו מקבלים תפוחי אדמה מהמגדלים ותוך 14 דקות יש לנו תפוצ'יפס".

"למרות המצב הביטחוני המאוד מורכב שהיה פה, חזרנו לעבוד פה לאחר ארבעה ימים. המפעל הזה שמשלב בתוכו חקלאות ישראלית, טכנולוגיה מתקדמת ותושבי העוטף, מהווה חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי והביטחון התזונתי של מדינת ישראל".