כטב"מים איראניים
כטב"מים איראנייםצילום: דוברות

בשבוע שעבר ניסה הג'יהאד האיסלאמי לשגר רקטות מאזור טול כרם לעבר מרכזי אוכלוסייה ישראלים. האירוע מצטרף לשורת אירועים דומים באזור ג'נין, שם פעל ופועל החמאס לתשתית ייצור ושיגור רקטות.

בראיון לערוץ 7 מתייחס תא"ל במיל' צביקה חיימוביץ, בעבר מפקד מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר, לתרחישי ירי כטב"מים וטילים לאזור המרכז מגזרת יהודה ושומרון

"זו לא פעם ראשונה שאנחנו נחשפים לסוג כזה של איומים וגם ראינו בפועל ניסיונות כאלה", אומר חיימוביץ' המדגיש כי "מי שלא מניח שמה שנמצא בגבולות האחרים, כלומר עזה ולבנון, נמצא גם בגבול הפנימי שלנו טועה ושוגה, גם בהקשרים של היערכות ומוכנות וגם בהקשרים של הבנת המציאות. אסור להיות מופתעים".

חיימוביץ' קובע כי עלינו להניח שהיכולות הקיימות של חמאס וג'יהאד איסלאמי בעזה קיימות גם בידי אותם ארגונים ביהודה ושומרון. לשאלתנו אם אנחנו ערוכים ומוכנים לאיום הזה, הוא משיב ואומר כי להערכתו קיימת הבנה של האיום, לגבי רמת המוכנות וההיערכות "אחרי השבעה באוקטובר אנחנו צריכים להיות טיפה יותר צנועים וספקניים, אבל השמיכה הזו קצרה. אנחנו מתמודדים עם שבע זירות והצבא מוגבל בהיקפים, בסדר הכוחות, ביכולות ובאמצעים שלו, וצריך לתעדף זירות. זה נכון גם בהקשר הזה".

למתוח את הצבא לאורך כל אורכה ורוחבה של המדינה הוא צעד שיש לו היבטים מבצעיים לא פשוטים. "כל תפיסת הגבולות שלנו בעקבות עשרת החודשים האלה צריכה להתעצב מחדש. לא מה שחשבנו הוא בהכרח מה שיהיה באופן שבו אנחנו ערוכים ומאורגנים. לא בטוח שזה נכון ובתוך זה צריך ואפשר להכניס גם את הגזרה המערבית".

על היכולות שקיימות בידי צה"ל להגיב להיערכות רקטית שכזו מגזרת יהודה ושומרון, אומר תא"ל חיימוביץ' כי "יש יכולות. הן אף פעם לא מושלמות. בהתמודדות מול רקטות וטילים היכולות טובות יותר. מול כטב"מים נמוכים, קטנים ואיטיים היכולות פחות טובות ואני מעריך מקווה ויודע שנעשים מאמצים לשפר את היכולות האלה".

על דבריו אלה מוסיף חיימוביץ' ומדגיש כי ההנחה לפיה אחרי מכה בדרום ובצפון תוכל ישראל למקד כוחות בגזרת איו"ש, היא הנחה מקלה מדי שכן "תם העידן של לחימה חד גזרתית. אנחנו נכנסים למציאות של לחימות רב זירתיות, מציאות שבה זירות מתכתבות אחת עם השנייה והפריבילגיה של בידוד הזירות והתמודדות רק עם זירה אחת, היא פריבילגיה ששייכת לעבר. התמודדות עם מספר זירות במקבל זה הרבה יותר מאתגר, מורכב ומחייב את הצבא בבניין כוח אחר. זה לא רק עניין של משאבים ותקציבים. זה נכון ביותר חיילים, יותר טכנולוגיות ויותר מערכות. אין לנו דרך אחרת".

לנוכח כל זאת שאלנו את חיימוביץ' אודות הסיכון המשמעותי הרבה יותר הכרוך בהקמתה של מדינה פלשתינית שתחלוש על מרכזי האוכלוסייה הישראלית ואמצעי החימוש הצבאיים שלה יהיו משמעותיים הרבה יותר, אפקטיביים הרבה יותר ומאימים הרבה יותר.

"לדבר על מדינה פלשתינית כשנחנו בעיצומו של קרב שבמהותו הוא מול ארגונים פלשתינים, זה מייתר את המערכה שאנחנו נמצאים בה. אני לא רואה את זה ריאלי ולא רלוונטי בחלונות הזמנים הקרובים. יש לנו מספיק תרחישים אחרים שאנחנו צריכים לעסוק בהם מאשר התרחיש המאוד דמיוני של מדינה פלשתינית", דברי חיימוביץ'.