יו"ר סיעת 'הימין הממלכתי' וחבר ועדת חוץ וביטחון, חבר הכנסת זאב אלקין, מתייחס בראיון לערוץ 7 לטבח וההסלמה בצפון ולביקורו של נתניהו בארה"ב.

לדבריו אין מילים לבטא את התחושה הקשה והזעם לנוכח רצח 12 הילדים במג'דל שמס, כמו גם את תחושת הצורך בתגובה, "אבל לא צריך לחכות עד שיירצחו אנשים", הוא אומר. "כל תפיסת ניהול המלחמה בלי להגיע להכרעה, בטעות יסודה. זה נכון גם לגבי הצפון שבו המצאנו מונח חדש של הגנה התקפית, וגם לגבי שורש הבעיה, עזה ששם אנחנו כבר תשעה חודשים ולא מגיעים להכרעה".

אלקין מזכיר כי בראשית המלחמה היה על ישראל להכריע אם לפנות קודם דרומה או צפונה , וההכרעה הייתה לפתוח בדרום ולאחר הכרעה שם להתקדם אל הצפון, "הבעיה היא שנתקענו בדרום בלי הכרעה בגלל תפיסה לא נכונה של דרך ניהול המלחמה כמלחמה ארוכה שהופכת למלחמת התשה, ולא מצליחים להשיג את היעדים שלנו בדרום וכתוצאה מזה אנחנו תקועים גם בצפון ומדינת ישראל מוצאת את עצמה במלחמת התשה שבה האיראנים מפעילים נגדה את כל הפרוקסים שלה. את התפיסה הזו צריך לשנות כבר מזמן".

האם השינוי הוא בהכרח מלחמה או שמא גם הסדר מדיני נחשב לשינוי? אלקין סבור שתחילת השינוי היא בשינוי הגישה ותפיסת ההכרעה לעומת תפיסת ההכלה, הסבבים ורב שלביות. "גם בדרום וגם בצפון חייבים להגיע להכרעה ויש דרכים לעשות זאת".

"אם ננהל מלחמה בצפון באותן דרכים שניהלנו בדרום, בשלבים, לאט, להיכנס ולצאת בלי הכרעה מהירה וברורה, נגיע למצב גרוע יותר מהמקום שבו אנחנו עכשיו כי מלחמת התשה מול לבנון תהיה הרבה יותר קטלנית וקשה לעורף ממה שקורה מול החמאס. לכן צריך לשנות את הגישה ביסודה, קודם בדרום ולהביא שם להכרעה מהירה, ואחר כך בצפון", אומר אלקין ומציין כי לאורך שנותיה נהגה כך ישראל שמעולם לא תכננה מרצונה מלחמות ארוכות. "לכן מי שהמציא את התפיסה הזו של מלחמה שתיקח שנה או שנים, כפי שחבר הכנסת גנץ דיבר על זה שילדים שהיום הם בבית ספר עוד ייקחו חלק במלחמה הזו, זו תפיסה שבטעות יסודה".

"אנחנו צריכים לפעול בריכוז מאמץ מירבי, כפי שישראל תמיד פעלה כדי להביא להכרעה כמה שיותר מהירה. הכרעה היא מושג המפתח גם בדרום וגם בצפון", אומר אלקין.

על האופן בו ניתן וצריך לפעול מול אפשרות בה חיזבאללה יחליט לנצור את האש בעקבות סיכום כזה או אחר בדרום, אומר אלקין כי הוא אינו רואה בטווח הנראה לעין תרחיש בו חמאס מגיע להפסקת אש, גם אם תהיה עסקה. "הפסקת אש יכולה להיות רק בתרחיש אחד שבו ישראל תרים דגל לבן ותיכנע ותסכים לזה שחמאס ימשיך לשלוט ברצועת עזה. אני מאוד מקווה שלא נגיע לשם כי ההשלכות תהיינה הרסניות לא רק לתושבי הדרום אלא לכל הארץ כי חמאס יסיק מכך שאנחנו חלשים ואפשר להכות בנו ובסופו של דבר אנחנו מוותרים", אומר אלקין ומציין גם את האהדה הרבה שיקצור החמאס בקרב הפלשתינים במידה ותרחיש שכזה ייצא לפועל.

"אסור לסיים את המלחמה בדרום לפני שמגיעים ליעדים שהקבינט קבע, והראשון שבהם הוא מיטוט שלטון חמאס בעז. רק המסר הזה הוא שישבור את המשוואה במזרח התיכון ויחזיר לנו את ההרתעה גם כלפי חיזבאללה".

בהתייחס לאפשרות שלחץ מדיני יוביל לכך שהיום שאחרי יכלול הקמתה של מדינה פלשתינית ולגינוי הרוסי שפורסם נגד המהלך בכנסת נגד הקמתה של מדינה שכזו, אומר אלקין כי "הפרלמנט הרוסי קיבל החלטה לגינוי החלטת הכנסת, ואני חושב שדווקא בעניין הזה הם צודקים ברגישות שלהם. הם הבינו את הפואנטה. מדינת ישראל משנה כיוון אסטרטגית וזו הייתה מטרת ההחלטה. במשך כמה עשרות שנים הרמנו את דגל שתי המדינות ומדינה פלשתינית ובהצבעות על הסכמי אוסלו וההתנתקות היה רוב לטובת התפיסה הזו, כעת ההצבעה שהובלתי יחד עם שותפים משדולת ארץ ישראל אומרת לאו מוחלט לעצם הרעיון של הרמת מדינה פלשתינית בכל דרך ובכל עיתוי. זו אמירה שהתקבלה ברוב של 68 נגד 9, רק המפלגות הערביות העזו להצביע נגד ההחלטה הזו ולכן יש כאן אמירה מול העולם והרוסים צודקים כשהן אומרים שאנחנו, הישראלים, משנים את כללי המשחק".

אלקין סבור שנכון היה לטעון מול הפרלמנט הרוסי כיצד הוא מקבל את אנשי החמאס בכבוד מלכים גם לאחר השבעה באוקטובר, ולמעשה להעביר את הזירה הדיפלומטית מהגנה להתקפה. "איך יכול להיות שאנשים שפיקדו וארגנו טבח נוראי עם אונס ורצח של ילדים, נשים ומשפחות וקשישים עדיין יכולים להתקבל כאורחים מכובדים ורצויים במסדרונות השלטון הרוסי".

באשר לנסיעת ראש הממשלה לארה"ב דוחה חבר הכנסת אלקין את הטענות נגד עצם נסיעתו של נתניהו לוושינגטון. לדבריו נכון ראוי וצודק להציג את עמדתה של ישראל בעולם, ובעיקר בארה"ב. את הנאום עצמו הוא מגדיר כנאום טוב, אך מוסיף כי מה שבאמת משנה הוא מה נאמר והוחלט בפגישות הסגורות שאחריו, "והמבחן החשוב ביותר הוא כאן בארץ, מבחן המעשה, לממש את הדברים בפועל וזה המבחן שבו נמצאת הממשלה".