חברי ועדת החוץ והביטחון מבקרים בשיחות עם ערוץ 7 את החלטתה של הפצ"רית שלא להגיע לדיון המיוחד שהתקיים בועדת החוץ והביטחון של הכנסת ומספרים על כמה מהנתונים שהתבררו במהלך הדיון.

חבר הכנסת עמית הלוי מציין כי ראש אכ"א טען שהאופן בו נעשה המעצר אתמול במחנה שדה תימן היה לא ראוי. "בכלל היחס הזה לחיילי צה"ל כאילו הם אויבים, באים עם מסכות לעצור אותם, אלו דברים שלא יעלו על הדעת במדינה שלנו".

מוסיף הלוי ואומר כי "יש להבין ש'כוח 100' מתבקש למשימה כשיש לסוהרים חשש מהפרת סדר, ומדובר באותם נוח'בות שכולנו יודעים מה הם עשו ומה הם יודעים לעשות, ואז הוא מפעיל כוח, וגם אם מישהו בפרקליטות הצבאית חושב שיש מקום להערה, יש נהלים שנקבעו, דרוש תחקיר מבצעי כי מדובר בפעילות מבצעית, וגם אם יש הערה לא באים לבסיס של צה"ל ולא לוקחים לוחמים שלא ראו את הילדים שלהם שבעה חודשים בצורה כזו כאחרוני העבריינים. זה לא יעבור ולא צריך לעבור".

חבר הכנסת בועז ביסמוט מוסיף ומספר על הדיון הטעון שלא את כל פרטיו ניתן לפרסם מטבע הדברים: "הדרך המאוד לא מכובדת שנהגו כלפי לוחמנו, הדבר הזה בא לידי ביטוי בישיבה הזו. אני בכנסת כבר שנתיים, הייתי בהרבה מאוד דיונים של ועדת החוץ והביטחון ואני חושב שזה אחד הדיונים הטעונים ביותר שאני זוכר".

"קיבלנו תשובות שהדאיגו אותנו מאוד", אומר חבר הכנסת סוכות הסבור ש"בצה"ל מבינים את ההשלכות, מה שהם לא הבינו מראש. מדובר בדיון חסוי ולכן אני לא יכול לפרט".

ח"כ משה קינלי טור-פז מוסיף ואומר כי מדובר היה בדיון חשוב מאוד, ובעיניו המסר החשוב ביותר שעלה בו הוא שפריצה למחנות צה"ל ופגיעה בחיילי צה"ל, מה שהוא רואה כערעור על מקומו של צה"ל כגוף ממלכתי בישראל "הוא אסון למדינת ישראל. זה המסר הכי חשוב של הדיון הזה". מעבר לכך, הוא אומר, נאמרו דברים חשובים מאוד על ידי נציגי צה"ל באשר לנסיבות האירועים אתמול בשדה תימן.

"במידה ויש חשד של פגיעה באדם שהוא כעת במעמד אסיר, צריך לחקור את זה, עם כל הצער והכאב. מחבלים צריך להרוג בשדה הקרב, אבל ברגע שבו תפסנו אותם והם בידינו יש גבולות לחקירה. הסכימו כל היושבים סביב השולחן, אופוזיציה וקואליציה, שאם היה מעשה כזה, נכון שצה"ל יחקור אותו. היה ערעור חשוב על נסיבות הדבר, איך עושים זאת. חייל מילואים שיצא עכשיו מעזה ועושה עבודה בשמירה על מחבלים, זו עבודה כפויית טובה שאגב חייבת לעבור לאחריות השב"ס, יש גבולות למותר והאסור. אם יש חשד צריך לחקור אותו אבל יחד עם זאת, הדרך שבה בוצע המעצר, הדרך שבה נכנסו לבסיס, אלה היו שגויות ושמענו מפי נציגי צה"ל אמירות ברורות על כך", דברי טור-פז.

השמירה על צה"ל היא לדברי טור-פז לא נועדה לבית הבין הבינלאומי, אלא בשביל המוסר היהודי והישראלי, "ולכן היה קונצנזוס סביב השולחן בנושא הזה. היה דיון קשה ויצרי ואפילו כואב, וגם צה"ל הודה בטעויות שלו, ואחרי הכול אין לנו צבא אחר ומדינה אחרת. פריצה למחנות צה"ל כמו כל פגיעה בממלכתיות של צה"ל היא טעות חריפה".

חבר הכנסת אריאל קלנר הדגיש בדבריו את העובדה שהפצ"רית בחרה שלא להגיע למרות בקשת יו"ר הוועדה ובחרה לשלוח אחרים במקומה במקום להשיב לשאלות. "מה שקרה אתמול בשדה תימן הוא התקפה אוטו-אימונית, התקפה שבה הגוף תוקף את עצמו, תוקפים את הלוחמים שלנו. יש דרך לברר את האמת אם יש עבירות משמעת כאלה ואחרות. לא בצורה הזו של להפוך את לוחמי צה"ל לפושעים ועבריינים כאשר אין להם יכולת להתגונן. את המציאות הזו חייבים לעקור ונעמוד על כך".

את החלטת הפצ"רית שלא להגיע לדיון רואה קלנר כפגיעה בכבוד הכנסת ובכבוד הציבור בישראל. חבר הכנסת בועז ביסמוט אומר גם הוא דברים דומים ומציין כי יש לו כבוד לכל איש צה"ל, מטוראי ועד אלוף, "אבל גם אם אתה אלוף זה לא פוטר אותך מלהגיע לוועדה. מן הראוי היה שהפצ"רית תגיע לכאן ולא תזלזל בנבחרי הציבור ובכנסת ישראל".

חבר הכנסת הלוי רואה בהיעדרותה של הפצ"רית "יריקה בדמוקרטיה בצורה שלא תיאמן. פצ"רית שמקבלת זימון דחוף לדיון ולא מגיעה לא מבינה מהי דמוקרטיה ופוגעת פגיעה קשה מאוד בדמוקרטיה. צה"ל פועל מכוח העם וכל הסמכות שלה נובעת מהעם והיא לא באה לתת דין וחשבון לציבור? איזו התנהלות זו?".